Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uvolňovat jsme chtěli pomaleji, zodpovědnost je na vládě, říká expert. Jak to bude s tábory?

Autor: Andrea Ulagová - 
24. dubna 2020
14:28

Vláda ve čtvrtek nečekaně uspíšila o 14 dní plánovaný harmonogram otevírání obchodů a zrušila některé restrikce, jako omezení volného pohybu osob, a za určitých podmínek povolila vycestování do zahraničí. Svůj krok kabinet zdůvodnil příznivou epidemiologickou situací. Jak se ale dívá na tyto kroky šéf pracovní skupiny na ministerstvu zdravotnictví pro řízení uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar? Blesk Zprávám přiblížil včerejší jednání i to, že odborníci chtěli také uvolňování urychlit, ale pomaleji. Jak to bude nyní s tábory, kulturními akcemi a rouškami?

Nemyslíte, že je to příliš brzy, jako epidemiolog? Schvalujete postup vlády?

Bylo to včera vyčerpávající, na jednání vlády jsem byl osobně. Z pohledu nás epidemiologů je to daň za úspěch, kdy námi sledované parametry klesají a podle vlády, ekonomů a zástupců obchodu už převažují rizika z hospodářských ztrát. My je vnímáme samozřejmě taky, bylo to hlavně o tom určit vhodný okamžik, kdy na tak masivní plán uvolňování přistoupit. Je to tedy spíše o míře trpělivosti. Ten virus je ještě stále dost velkou neznámou a už několikrát překvapil. Zodpovědnost je ale na vládě a ta jako kolektivní orgán rozhodla, jak rozhodla.  

Je situace podle vás natolik příznivá, že si můžeme dovolit uvolňování?  

My jsme tento týden navrhovali urychlit uvolňování taky, jen pomalejším tempem a s vyšší mírou jistoty, že to něco nezhorší. Slyšel jsem ekonomy porovnávat naše opatrnější plány uvolňování s Rakouskem, ale oni tam taky nemají jistotu, že se to opět nezhorší. Na to jsme opakovaně upozorňovali. Každá země musí řešit svou situaci individuálně, při tvorbě našich původních plánů uvolňování jsme se na žádnou jinou zemi nedívali, volili jsme naši cestu. Až následně budeme sledovat, jestli nějaké opatření v jiných zemích nepřineslo zhoršení, ať se z toho případně poučíme dříve, než to nastane i u nás. Identifikovat jednoznačnou příčinu zhoršení však nebude jednoduché, jelikož je v jedné vlně několik různých skupin opatření.  

Je možné, že se opět virus vrátí v nějaké míře či v plné síle např. za měsíc?

Plná síla je velmi subjektivní výraz. Jistotu dalšího vývoje nemůže mít nikdo, i proto jsme chtěli být v něčem opatrnější. Všichni akceptují, že před každou vlnou uvolňování se posoudí epidemiologické situace, než k ní dojde, a že se zohlední názor epidemiologů, než se půjde dál. Mám však pocit, že se úplně nechápe, nebo spíše nechce chápat, že když budeme brzdit ihned, bude trvat týdny, než se podaří situaci dostat pod kontrolu. Nemluvě o tom, že jakékoliv brždění je i z hlediska ekonomických dopadů horší než jít postupné a opatrně. Osobně si však samozřejmě přeji, aby žádné brždění nebylo nutné.  

Malé okénko pro řízenou imunizaci se změnilo ve vrata do hangáru?

Není toto uvolnění cestou ke kolektivní imunizaci?

Uvolňováním karanténních opatření bude virus vstupovat víc a víc do populace. I když ho sice aktuálně v naší zemi máme na mnohem nižší úrovni, než se původně předpokládalo, měl jsem představu, že mu řízeně otevřeme malé okénko, abychom jeho šíření regulovali. Místo toho se mu ale otevřou vrata do hangáru. Velké obavy mít ale přesto nemusí nikdo, pokud člověk dodrží základní preventivní opatření, můžete stát v tuto chvíli klidně na náměstí v Bergamu a nikdo ho nenakazí.

Nakonec tedy stejně rozhodne to, jak se bude člověk chovat v rámci sebe a své rodiny, zejména rizikových jedinců ve své rodině a v nejbližším okolí. Lidé s vysokým tlakem, cukrovkou, oslabenou imunitou a dalšími zásadnějšími chronickými nemocemi si musí dávat pozor nadále. A ostatní se musí snažit, aby to na ně nepřenesli.    

Kdy budou tábory?

Jak to nyní bude s tábory, budou tedy dříve?

Pokud příznivá situace vydrží, mohou být už v červenci. Nikdy jsme neříkali, že určitě nebudou, ale že to ukáže až čas a že je teď k definitnímu stanovisku stále brzy. To platí i nadále. Pokud by totiž stávající tempo uvolňování vedlo ke zhoršení situace, nemusí být nakonec toto léto vůbec.  

Máte představu, jak to bude s hromadnými akcemi, kolik lidí by mohlo být povoleno během června?

To opět záleží od vývoje situace v následujících týdnech, zvažovat to budeme až v průběhu května. Diskutovat se bude primárně interval od 50 do 150.  

Jednání o sportu, kultuře a rouškách

Co nyní chystáte ve vaší skupině?

Budeme se zabývat mnoha různými podněty, které dostává vláda a ministerstva. Budeme probírat i probíhající populační studii. Na příští úterý jsme pozvali pana Milana Hniličku, předsedu Národní sportovní agentury, a čím dál častěji řešíme i podněty z ministerstva kultury. V pondělí se otevřou prodejny s mnohem větší rozlohou, než jsme původně jako epidemiologové navrhovali. Uvidíme, co to přinese a jestli za další dva týdny dojde i na další vlnu.  

Do kdy budeme nosit roušky?

To se rozhodne až v květnu, osobně si myslím, že to, jak je to nastavené teď, potrvá do června a potom se rozhodne, za jakých okolností to zůstane povinné a kdy to bude jen dobrovolné. Ve vnitřních prostorách bude jejich nošení povinné určitě delší dobu než venku.  

Hovoří se o tom, že virus by se mohl vrátit na podzim - myslíte si to také?

Člověk si nemůže být jistý, co bude v létě, natož na podzim. Ale je to poměrně pravděpodobné. A taky je téměř jisté, že vakcína proti koronaviru v té době ještě nebude k dispozici.    

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Hanka Smrckova ( 26. dubna 2020 07:50 )

Tentokrat,,jsou vrata do hangaru,, spis na Mestskem soudu a panu Dostalovi, vlada odpapouskovala, to co se ji naridilo,

Hanka Smrckova ( 25. dubna 2020 00:30 )

Tak joooo, uz vidim kdo bude davat pozor aby ty chronicky nemocne lidi neohrozil a nenakazil to uz si z nas vazne vsichni utahujete...ja uz vydim ty nadrzene nedockavce bez rousek ,vylety do zahrnici, posilovny to predevsim, jestli je zdravi v cudu nevadi hlavne ze mame svaly, a hlavne ,, soud rozhodl, Babic musi poslouchat,, kdo tohle muze napsat jak muze soud rozhodovat o zivote a smrti lidi, hlavne ze to bude podle zakona....co takhle trochu trpelivosti a ucty k ostatnim, kdyz nic jineho vlada zajistila aby u nas nebyla dalsi Italie a podobne staty, to myslim se pocita a komu je to malo at si skoci s rodinou do Nemecka tam se rousky zacinaji nosit az ted a kolik lidi denne umira a kolik je u nich denne narust nakazenych....cesky obcan nevdecny obcan, hlavne prachy a uzivat si..radsi trochu skromnosti a ucty ke zdravi a zivotu...n

gabreta ( 24. dubna 2020 21:17 )

Babiš se musí řídit hlavně rozhodnutím soudu! Ten otevřel ty "vrata do hangáru" a vlda to musí respektovat!!

lufenda ( 24. dubna 2020 18:16 )

Babiš a spol. podlehli tlaku mladých a úspěšných, kteří nepovažují Covid pro sebe za nebezpečný. Rizikové skupiny, které tvoří hlvně staří, nemocní a obecně méně úspěšní jsou jim šumák. Epidemiolog Maďar je vynikající odborník a uvážlivý člověk. Je škoda, že Babiš se řídí hlavně PR.

BoziMilda ( 24. dubna 2020 17:43 )

Pozor, ať ti nepraskne žilka, jinak budeš muset shánět narychlo Covida, bez něj tě v nemocnici neošetří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa