Do babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně dnes večer někdo odložil novorozeného chlapce. Dítě je zdravé a váží zhruba tři kilogramy. V tiskové zprávě to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V celém Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již odloženo 206 dětí a za letošní rok sedm.

„Gabriel se jmenuje po sestřičce Gábině, která jej vyzvedla v 19:25 z babyboxu,“ uvedl Hess. „Klučík je zcela čerstvě narozený, nevykoupaný a s nepodvázaným pupečníkem, leč oblečený v zašlých dupačkách s jahodovým vzorkem, tedy zřejmě po starším sourozenci.“

„Domnívám se, že děťátka odložená v poslední době jsou částečně následkem současné psychotické epidemiologické paniky a zmatku,“ uzavřel Hess.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně byla jednou z prvních v České republice, kde byl babybox instalován. Podle Hesse už do tamního babyboxu bylo od jeho otevření v listopadu 2005 odloženo 19 dětí.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.