Slávka znala manžele velmi dobře a přesně věděla, co musela v životě s nezapomenutelným bručounem Evženem Humlem z Chalupářů jeho „Andulka“ vydržet a co ji naopak čekalo po jeho smrti. O kamarádce, která nedávno podlehla vážným zdravotním problémům, sepsala pro Aha! následující vzpomínkový text:

Kopecká o Sovákové: Zocelila se v boji!

Vdávala se mladá, zamilovaná a měla ideály. Pro Sováka to byl třetí pokus o to, zkusit žít v páru. Do manželství vstupoval s autoritativní matkou a z prvního manželství měl jediného syna Jirku (dnes vynikajícího herce Schmitzera). Sovák mi při psaní vzpomínkových knížek mnohokrát opakoval, že si Andulku vybral sám a dobře, že věděl, co činí, ale přesto na cestě ke spokojenému stáří a vyrovnanému manželství činil mnoho chyb.

Proslul jako bohém, neřízená střela, ale měl opravdu hlavní životní štěstí, Andulku. Ta drobná, usměvavá, vzdělaná žena byla téměř ve všem jeho protipólem, 40 let mu byla partnerkou, oporou v dobách dobrých i zlých.

Sovča, jak mu říkala, ji respektoval a byl v dobách, kdy jsme společně pracovali na vzpomínkových knížkách, už zcela spolehlivý, vtipný partner své ženy a těch deset společných let i partner můj. Už dávno nekouřil, nepil, absolutně se zklidnil. Říkal mi: „Andulka se mnou prošla trojím peklem, ale statečně přestála protivenství, nástrahy a útrapy. Zocelila se v boji! A co dneska? Vždyť to vidíš sama, žije se mnou v ráji! Hrozný na tom ale je, že si ráje valně neváží.“

Pravda je taková, že se Andulka svému muži v mnohém obětovala, ale jejich soužití bylo až v posledních letech vyrovnané, klidné a líbezné. To vše v ladovském kraji u Stříbrné Skalice, který si oba zamilovali a kde oba dožili. Andulka Sováková byla vzdělaná a vtipná žena a Sovák ji v tomto ohledu ctil. „Když něco nevím, zalistuju ve své ženě, v ní je všecko! Žasnu, že se to do ní všechno vejde.“

Vzpomenout musím i na vynikající kuchyň, na houf koček a na absolutní pohodu v domě. Sovák bručel: „To až Andula mě naučila mít ty potvory rád, ale když se nedívá, tak je občas jemně kopnu do p*dele.“ Pro ostré slovo nešel Sovák nikdy daleko, ale bylo vždycky vtipné, nikdy sprosté. Andulka mluvila jen spisovně a sprostá slova neovládala.

Za těch deset let společné práce na čtyřech vzpomínkových knížkách nám oběma, Jirkovi i mně, byla výraznou oporou. Text redigovala, opravovala nám hrubky, občas nám vynadala, že jsme napsali koninu, vařila nám, smála se s námi a byla naší první čtenářkou.

Když Jiří Sovák umřel, naše vzpomínkové knížky lámaly rekordy prodejnosti a bylo to i zásluhou třetího člověka v týmu – Andulky. Bylo zcela přirozené, že po smrti svého muže (2000), která ji hluboce zasáhla, mi odevzdala vlastní autorskou knížku s názvem Život s králem fóru.

Vydala jsem ji okamžitě k velké radosti čtenářů. Práce s Jiřím Sovákem mi do života přinesla velký tvůrčí dar, ale i dar lidský. Poznala jsem nejen tohoto velkého českého herce, ale získala jsem už dávno vzácnou přítelkyni. Jsem za to osudu vděčná. Děkuju, Andulko, pláču pro Tebe! Slávka KOPECKÁ

VIDEO: Manželka Sováka prozradila, proč v Chalupářích nechtěl Kemra!

Video
Video se připravuje ...

16 let od smrti Sováka: Manželka prozradila, proč v Chalupářích nechtěl Kemra! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
54 fotografií