Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černý Petr pro okna aneb když montáž poničí kvalitní okna

23. dubna 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Česko má jedno specifikum – každý třetí, kdo si koupil nová okna, vůbec netuší, kdo mu je vyrobil. Máme tu totiž velké množství těch, kteří okna jen přeprodávají (okna sami nevyrábí ani nemontují). A tak se nedivme, že při prvních problémech s netěsnícím okny nemůžeme najít toho, kdo za to může a opraví to… Vlastně ano: jsme to my. Ale proč toho pomyslného Černého Petra držíme v ruce? Pojďte, vysvětlíme vám to!

Výrobek je jen půlka úspěchu

Každý, kdo si pořizuje nová okna, chce mít jistotu, že dostane kvalitní výrobek správné konstrukce a s dlouhou životností. Ale vůbec si neuvědomuje, že vlastní výrobek je jen půlka úspěchu. Tou druhou jsou totiž odpovídající služby, a to především správná montáž, která odpovídá povaze a nárokům konkrétního prvku, anebo následný servis. V Česku je mnoho prodejců, kteří okna pouze prodávají. Ti, kteří je kupují se mnohdy ani nedozví, kdo okna vyrobil a tam je už první kámen úrazu. „Otázka na konkrétního výrobce, tedy kdo mi okna vyrobil, je zcela na místě. Vždyť už to, že se někdo skrývá, naznačuje, že ani kvalita jeho výrobku nemusí být nějak dobrá. Výrobci s kvalitně vyráběnými produkty mají většinou na svých stránkách ukázky z výrob a deklarace kvality. Už tato otevřenost je jasným signálem, že při výběru oken jsme nesáhli špatně. Kvalita oken je skrytá uvnitř, a když nevím, kdo je vyrábí, nemohu znát ani jejich kvalitu,“ radí Milena Tomčíková produktová manažerka české značky VEKRA.

Přilepení fólií na ostění
Autor: Vekra

A co je druhým kamenem úrazu?

Existuje bohužel vysoké procento případů, kdy montáž oken provádí další, již třetí firma. Pak se nedivme, že při prvních problémech s nesprávně fungujícím oknem slyšíme od montážní firmy: My za to nemůžeme, to je vada výrobku. A od dodavatele oken naopak zní: To je chyba montáže. A jak tedy z tohoto kolečka ven? Ideálně se do něj vůbec nedostat. „Myslím, že asi každý chápe jednu věc. Pokud si kupuji okna přímo od výrobce, tak on je velice dobře zná, a tudíž s nimi umí i ideálně zacházet, tedy i namontovat. A mít vše od jednoho zdroje – tedy od jednoho výrobce, je to nejlepší řešení. Jedna firma drží záruku za kompletní dodávku – tedy záruku jak za produkt, tak za montáže, a tudíž se nemůže v případě problémů na nikoho vymlouvat," popisuje paní Tomčíková z VEKRY a dodává: „My jsme šli dokonce až tak daleko, že díky vlastní výrobě, prodeji i montáži našimi pracovníky, získávají naše okna pomyslný občanský průkaz. Takže když si náš zákazník po deseti letech vzpomene, že by chtěl dodělat stejná okna, tak my díky uložené historii jeho zakázky přesně víme, jaký produkt a v jakém provedení si u nás tehdy objednal.“

Okna Vekra: Portal Slim Hliník
Autor: Vekra

A proč může špatná montáž poškodit i kvalitní okna?

Sebelepší okna nemohou plnit ideálně svůj účel, pokud nejsou správně namontována. „Kvalitně provedená montáž oken má zásadní význam pro jejich bezvadnou funkčnost a dlouhou životnost. Je třeba dodržovat řadu normou stanovených technických detailů, které se týkají nejen tzv. kotevního schématu pro fixaci okna, ale i umístnění nosných podložek tak, aby správně rozkládaly hmotnost prvku,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží VEKRA, a pokračuje: „Důležité je také klást důraz na ochranu připojovací spáry, tedy prostoru mezi rámem okna a ostěním, a to použitím speciálních ochranných folií, jež překryjí montážní pěnu, kterou se tento prostor standardně vyplňuje. Ta totiž může při nedostatečné ochraně vlivem vlhkosti a UV záření degenerovat, čímž začne docházet k prochládání zdiva kolem oken, kondenzaci vlhkosti a v konečném důsledku zde mohou vznikat plísně.“ Chybné provedení montáže tedy může vést k velkým tepelným ztrátám, k nedostatečné zvukotěsnosti, k pronikání vlhkosti a tvorbě plísní, což má samozřejmě vliv i na zdraví člověka. Tím vším si jen přiděláte starosti a navíc budete muset zaplatit následnou opravu.

Okna Vekra Natura
Autor: Vekra

Pokud výrobce oken zároveň zajišťuje jejich odbornou montáž, zákazník se na něj může v případě problémů kdykoli s důvěrou obrátit – Černý Petr mu tak v rukou určitě nezůstane!