Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zmatky kolem dovolených: Nedoplatíte, přijdete o peníze? Experti radí, co udělat

Autor: Michaela Kalkusová - 
23. dubna 2020
13:40

Spousta lidí přišla kvůli současné situaci o práci nebo je bez výdělku, případně se bojí, co jim přinese budoucnost. A nyní musí řešit další dilema. Doplatit letní zájezd, který si v době blahobytu koupili, nebo riskovat placení storno poplatku?

Ochránit cestovní kanceláře před krachem a zajistit, aby lidé nepřišli o své peníze. To má zaručit nový zákon. Pokud se jejich zájezd neuskuteční, peníze zákazníkům cestovní kancelář může vrátit ve formě poukazu nebo jim částku vyplatit. Na to ale má čas do 14. září 2021!

Do té doby, pokud se dovolená neuskuteční, lidé své peníze nemusí vidět. A zrušení zájezdu zákazníkem má také svá úskalí. „Nový zákon říká, že pokud klient zájezd zruší, tak musí zaplatit storno poplatek a z něj mu cestovní kancelář dá 10procentní voucher na budoucí cestu,“ řekl Blesku místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. A za storno může kancelář považovat i nedoplacení zájezdu.

Platit musíme?

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (49, ANO) záleží na tom, zda je už nyní jasné, že zájezd uskutečněn být nemůže. Příkladem jsou červnové cesty do Španělska a Itálie. Ty by měla cestovka sama zrušit.

Otazník ale visí nad zájezdy, které se mají konat například v srpnu. „Do doby, než bude zřejmé, že konkrétní zájezd bude skutečně zasažen, je třeba smlouvu plnit,“ napsala Blesku. A to znamená také doplatit plnou cenu ve stanoveném termínu.

Klára Dostálová: Tiskovka po jednání vlády o dalších opatření kvůli koronaviru (1.4.2020) Klára Dostálová: Tiskovka po jednání vlády o dalších opatření kvůli koronaviru (1.4.2020) | Úřad vlády ČR

Zákon se týká dovolených se začátkem do 31. srpna 2020, ty pozdější neřeší. Pokud bude pandemie přetrvávat, je ve hře novela, která platnost vztáhne možná až na listopadové zájezdy.

Posuňte si termín

Co dělat? Ministryně Dostálová doporučuje, aby si lidé vyjednali posunutí doplatku na dobu, kdy už bude jasné, zda se jejich zájezd může uspořádat, či ne. Jenže na to cestovky nemusejí přistoupit.
„Zákon neříká nic o tom, že se nesmí vybírat doplatky na zájezdy,“ uvedl Papež.

Samoživitelé dostanou peníze hned

Cestovky mohou podle nového zákona místo peněz za zrušenou zahraniční dovolenou, která se měla konat do 31. srpna 2020, dát klientovi poukaz na rovnocennou cestu v zahraničí či v Česku.

Pokud jej lidé nevyčerpají do 31. srpna 2021, budou jim zaplacené peníze vráceny. Výjimku tvoří senioři, handicapovaní, nezaměstnaní, těhotné, rodiče na rodičovské dovolené a samoživitelé, ti na peníze mají nárok hned.

Video  Šéf CzechTourismu: Většina Čechů letos s dovolenou váhá nebo ji nechce, poukazy je nalákají  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mbmb ( 2. května 2020 17:29 )

trefne

mazd ( 23. dubna 2020 14:13 )

Senioři dostanou zpět peníze a nemusí si brát poukaz?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa