Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Slavný postižený fyzik Hawking zachraňuje životy i po smrti: Jeho ventilátor dál slouží nemocným

Autor: ČTK, ran - 
23. dubna 2020
09:51

Rodina zesnulého světoznámého britského astrofyzika Stephena Hawkinga (†76) darovala jeho ventilátor nemocnici v Cambridge, kde žil a pracoval. Vědec, který proslul poznatky o vzniku vesmíru, velkém třesku a černých dírách, zemřel v březnu 2018. 

Od svých 21 let žil s vážnou amyotrofickou laterální sklerózou. Lékaři mu původně predikovali jen dva roky života. Jenže on překonal všechna očekávání a dožil se požehnaného věku. Nyní již světoznámý teoretický fyzik Stephen Hawking odpočívá, stále však pomáhá druhým, a to nejenom svými knihami o vzniku a vývoji vesmíru.

Nemocnice v Cambridge oznámila, že Hawkingova rodina jí darovala jeho plicní ventilátor, aby mohl být využit při péči o pacienty s koronavirem, kterých stále přibývá. Fyzikova dcera Lucy Hawkingová uvedla, že nemocnice jejímu otci poskytovala skvělou péči. 

„Chtěli bychom vzdát velký dík Hawkingově rodině za to, že nás v této těžké chvíli podporuje,“ uvedla nemocnice, která je předním světovým centrem pro transplantaci srdce a plic. Ventilátor si podle televize BBC Hawking koupil. Po kontrole byl přístroj nyní zařazen do vybavení nemocnice.

Britský premiér Boris Johnson v březnu kvůli hrozbě nedostatku ventilátorů pro pacienty s těžkých průběhem covid-19 vyzval průmyslové podniky, aby pomohly vyrobit tisíce kusů. Od té doby kromě nových ventilátorů domácí výroby nechalo Spojené království další dovézt ze zahraničí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa