Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Viktor tragicky zemřel v Polsku: Po několikatýdenním boji se jeho tělo dostalo do Česka!

Viktor tragicky zemřel v Polsku: Po několikatýdenním boji se jeho tělo dostalo do Česka!
Viktor tragicky zemřel v Polsku: Po několikatýdenním boji se jeho tělo dostalo do Česka!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: VaB - 
22. dubna 2020
17:35

Rodina tragicky zesnulého Viktora si může po dlouhé době oddychnout! Polsko se po několikatýdenním boji rozhodlo, že rodině vydá tělo. Viktor tragicky zemřel v Polsku: Po několikatýdenním boji se jeho tělo dostalo do Česka! K předávce došlo ve středu na hranicích s Českem. Vyjednávání ale nebylo vůbec jednoduché, zasáhnout musel i sám ministr!

Na začátku dubna odjel jako vždy Viktor D. do Polska, odkud do Česka převážel balíky sena do výtopny v Kutné Hoře. Tam ale nedorazil, v Polsku ho údajně zavalil balík a on na místě tragicky zahynul. 

Místo Viktora do domu tak dorazila policie, která musela rodině oznámit smutnou zprávu. V den, kdy Viktor zemřel, měl v práci končit a nastoupit do nové práce. „Bohužel k tomu již nedošlo, při nakládání došlo k nehodě a zatím z nezjištěných příčin zemřel pod balíky,“ napsala tehdy na facebook manželka muže.

Viktor byl otcem dvou holčiček, Barušky a Meisniky, doma měl ještě hospodářství s koňmi. „Asi nikdo, kdo si tímhle neprošel, nemůže pochopit ten pocit bezmoci, který vás svírá,“ popsala své pocity jeho žena.

Žena a dvě dcery ale měly jeden problém! Polsko nechtělo Viktorovo tělo vydat. „Můj manžel stále ještě není doma, nemohla jsem nechat ani vystavit parte a důstojně ho pohřbít, Polsko totiž odmítá manžela vydat zpět a pokud budou zavřené hranice, tak to ani nehodlají učinit,“ uvedla minulý týden na facebooku. Polsko ženě nabídlo, že muže zpopelní, to ale razantně odmítla. 

Těžký boj

Polsko totiž vůbec nepočítalo s tím, že by nějaké tělo vydávalo. Začalo tak složité a namáhavé jednání s naším severovýchodním sousedem. „Mohu říct, že polská legislativa vůbec nepočítala s repatriací těla, proto z počátku odmítala udělit výjimku k souhlasu k převozu, a to i přes argumenty, které jsme předkládali skrze mezinárodní práva. Jednali jsme na všech možných úrovních, od té oblastní, kde se začíná, přes to, že jsme posílali na polské ministerstvo zahraničních věcí nótu,“ uvedla pro Blesk mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová.

Vše bylo ale marné. Do věci se museli vložit náměstci a nakonec i samotný ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Povedlo se!

Nakonec se ale povedlo a Polsko polevilo. „Polsko se následně rozhodlo ke změně vládního nařízení,“ dodala Štíchová. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky se tragickou událostí intenzivně zabývalo od doby, co se na ně obrátila rodina.

„Postup Polska ale nebyl pružný. Jsme rádi, že se obě strany dohodly,“ dodala mluvčí. K předání těla došlo ve středu na hranicích s Českem a Polskem. Podle informací Blesku se má na pomoc rodině pořádat finanční sbírka. 

dietr ( 22. dubna 2020 19:20 )

Podle informací Blesku se má na pomoc rodině pořádat finanční sbírka. Pojišťovna se prohne, zaměstnavatel taky, vdovský důchod se taky sejde, no, asi moc závidím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání