Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová naděje pro nakažené pacienty: Další Remdesivir je na cestě! Nemocnice dostane 10 dávek, říká lékař taxikáře

Aktualizováno -
22. dubna 2020
14:37
Autor: ČTK, pom, luv - 
22. dubna 2020
10:43

Taxikář (53) nebude jediným, komu v Česku pomohl experimentální lék Remdesivir. Podle lékaře Martina Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice, který vede tamní anesteziologickou kliniku, by ho v nemocnici mělo dostat dalších deset nakažených, kteří jsou na tom nejhůř. Na cestě je také japonský lék favipiravir, ten by měl pomoci až stovce lidí.

„Budeme ho dávat jako lék určité záchrany. V Česku se ho moc neobjeví, ale budeme připraveni tím rizikové pacienty léčit,“ řekl Balík serveru iRozhlas.cz, informaci Blesk.cz potvrdila i mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Údajně je lék na cestě, nyní se k tomu vyřizují podklady na ministerstvu zdravotnictví a Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Záleží na tom, jak se k tomu vyřídí papíry, pak by měl remdesivir k nám dorazit. Mělo by to být deset dávek,“ řekla Marie Heřmánková.

Podle ní je nyní na anesteziologické klinice jedna pacientka ve vážnějším stavu, které by lék mohl být podán. „V tuto chvíli ji léčíme všemi dostupnými prostředky, které máme, a její stav se zlepšuje,“ dodala. „Jsme moc vděční, že lék budeme mít k dispozici. Kdyby se tu objevil další vážný případ, nemusíme pak čekat,“ uvedla Heřmánková. 

VFN v předchozích dnech podávala remdesivir 53letému taxikáři, kterého ve velmi vážném stavu přijala v březnu. Pacient byl jediným v Česku, kterému americká firma Gilead Sciences podání svého léku schválila, lék se podával po dobu deseti dní. Taxikář dostal každý den infuzí jednu dávku, léčba remdesivirem byla ukončena 2. dubna.

Nemocnice musela získat lék přímo od výrobce, firmy Gilead Sciences, na základě žádosti popisující stav pacienta. Kvůli infekci mu selhaly plíce, musel tak být napojený na přístroj, který mu okysličoval plíce. V době podávání léku už přístroj ale nepotřeboval.

Taxikářův stav se lepší

Podle Balíka je muž na tom nyní „velmi dobře, rehabilituje a doléčuje si infekční komplikaci“. „Stav pana taxikáře se zlepšuje, ale stále je u nás na Klinice anesteziologie a intenzivní medicíny (KARIM). Doléčuje si infekční komplikaci a čeká se, až se jeho stav zlepší natolik, aby byl buď v rámci VFN přeložen na jiné oddělení, kde by se úplně doléčil, nebo to zvládne na KARIM a půjde rovnou domů. Určitě to ale nebude do konce tohoto týdne,“ popsala Heřmánková.

„Cítí se dobře, je odpojen od plicní ventilace, normálně komunikuje, mluví, je schopen přijímat potravu, komunikuje se svojí rodinou a rehabilituje. Dlouhou dobu byl upoután na lůžko a svaly atrofují, takže se musí znovu dostat do kondice. Jeho stav ale komplikuje infekce, takže ještě bere různé léky,“ dodala.

V nemocnici je nyní deset pacientů hospitalizovaných s covidem-19 s různě závažným průběhem. „Jsou pozitivní na covid a zároveň mají ještě další nemoci, které nákaza do určité míry komplikuje. Jsou hospitalizovaní na několika klinikách v rámci VFN,“ dodala mluvčí s tím, že žádný z nich není připojen na ECMO, tedy mimotělní oběh a většina z nich jsou starší lidé.

Lék z Japonska pro 100 lidí

Vedle remdesiviru by VFN měla dostat pro pacienty s novým koronavirem také japonský lék favipiravir. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by měl dorazit tento týden a Česko by mělo dostat dodávku pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který ČR poskytlo Japonsko, zbytek země koupí. Lék se bude využívat jako experimentální, pacientovi ho bude možné podat na základě jeho informovaného souhlasu.

Japonský lék favipivir je také nyní cestě, počítáme, že tu bude do konce tohoto týdne. Očekáváme zásilku pro zhruba sto pacientů. Rozdělování půjde od nás z VFN, ale samozřejmě na základě požadavků nemocnic z celé České republiky, kdy lékaři vědí, v jakém stavu má ten pacient být. Lék je určen pro středně těžké případy,“ řekla Blesk.cz mluvčí Heřmánková.

Co se týče experimentálního léku remdesivir, jeho výrobce si podle ministrova náměstka Romana Prymuly vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování svého medikamentu v ČR. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice Na Bulovce, uvedl Prymula na počátku dubna. Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, neuvedl.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead Sciences ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Takto taxikář (53) poděkoval lékařům a sestrám z VFN:

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům.  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa