Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rakousko otevře školy, restaurace i obchody. S Českem jedná o otevření hranic

Autor: ČTK - 
21. dubna 2020
16:20

V Rakousku se 15. května znovu otevřou restaurace uzavřené v polovině března kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to v úterý oznámil kancléř Sebastian Kurz. Zároveň potvrdil, že už od 1. května budou otevřené všechny obchody i nákupní centra. V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo jen 78 potvrzených případů nákazy koronavirem. Země uvažuje také o postupném otevírání hranic pro turisty. Nyní jedná hlavně s Českem a Německem.

„Tolik svobody, kolik bude možno, a tolik omezení, kolik bude nutno,“ popsal kancléř Kurz heslo, kterým se v příštích týdnech hodlá v boji s koronavirem jeho vláda řídit. Vzhledem k příznivému epidemickému vývoji v zemi se bude podle něj Rakousko držet dříve avizovaného plánu uvolňování dosud přijatých kroků.

Už od minulého úterý mají v Rakousku kromě potravin a lékáren otevřeno i obchody s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních. Podle Kurze se k nim 1. května připojí všechny zbylé obchody včetně nákupních center. Zákazníky uvítají také kadeřníci, maséři či pedikéři.

Kurz: Jsme v kontaktu s podobně úspěšnými zeměmi

Od 15. května budou moci zase fungovat i restaurace, které musely zavřít 17. března. Zatím ale budou mít jen omezenou otevírací dobu, která bude končit ve 23:00. Povolené budou od poloviny května i bohoslužby. Už od 4. května se do škol vrátí žáci ze závěrečných ročníků středních škol, od poloviny května je budou postupně následovat i další školáci.

Rakousko podle Kurze nyní uvažuje také o tom, že začne postupně otevírat hranice pro zahraniční turisty. „Jsme tu v kontaktu obzvlášť se zeměmi, které jsou (v boji s koronavirem) podobně úspěšné jako my, jako například s našimi německými a českými sousedy,“ uvedl Kurz.

Podle něj tento postup odpovídá pokynům Evropské komise, podle které by měly členské země EU o otevření hranic nejdříve jednat se svými sousedy. „Prosím vás, abyste nepočítali předčasně s návratem neomezené svobody pohybu napříč Evropou,“ dodal Kurz a znovu doporučil, aby si Rakušané naplánovali letní dovolenou v Rakousku.

Rakouský kancléř Kurz zvažuje uvolnění restrikcí, (6.04.2020). Rakouský kancléř Kurz zvažuje uvolnění restrikcí, (6.04.2020). | Reuters

Ve Švýcarsku počet nových případů klesá

V Rakousku v posledních dnech klesá počet lidí nově nakažených koronavirem. Do dneška se jím od počátku epidemie v zemi infikovalo 14 873 lidí. Ve srovnání s pondělními daty je to ale jen o 78 více. S koronavirem v Rakousku zemřelo celkem 491 lidí. V pondělí to bylo ještě 470.

Z celkových téměř 15 000 infikovaných v Rakousku se už téměř 11 000 lidí uzdravilo. Nemocných je tedy v současnosti podle statistik 3411 lidí. V nemocnici jich je 756, z toho 196 na jednotkách intenzivní péče.

Také ve Švýcarsku počet nových případů nákazy klesá. Za posledních 24 hodin se jich podle Spolkového zdravotního úřadu (BAG) potvrdilo jen 119. V druhé polovině března hlásila země za den i více než 1300 infikovaných. Celkem je tak od počátku epidemie potvrzených případů ve Švýcarsku 28 063.

Za posledních 24 hodin ve Švýcarsku zemřelo dalších 45 pacientů s nemocí covid-19. Celkem tak po nakažení koronavirem v zemi zemřelo již 1187 lidí. Podle dat jednotlivých kantonů, které shromáždil server 20minuten, je ale mrtvých již 1433.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa