Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Seriál, který komunisti málem zakázali, se vrací! Pamatujete si na něj?

22. dubna 2020 | 06:00

Mnoho z vás si bude jistě pamatovat seriál o potřeštěné rodince, který vznikl v Maďarsku. A my jsme se na něj mohli jako děti dívat díky Veze nebo Magionu. Rodina Smolíkových tu byla dřív než Simpsonovi nebo jakýkoli jiný západní seriál, ale to neznamená, že tento seriál byl o něco horší, naopak! Budete mít opět šanci si tuhle animovanou partu připomenout na Prima Cool. Začne ho příští týden vysílat.

Seriál Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy vznikal primárně pro dospělé diváky. Je to tak satirická a zábavná podívaná plná narážek na společenské neřesti, že když Smolíkovi dorazili do totalitního Československa, komunistická vláda zakázala některé díly vysílat. Z jiných se musely vystřihnout ideologicky ošemetné scény. Ale i tak se Smolíkovi okamžitě stali kultem. A jsou jím dodnes.

Na Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy o něco později navázaly dva další seriály. Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka a Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy si udržely stejně kultovní oblibu. Příhody rodinky, která se maďarsky jmenuje Mézga, dnes mají nostalgickou atmosféru, a o to jsou vtipnější.

V roce 2005 se začalo pracovat na novém seriálu, ve kterém se rodina Smolíkových měla potýkat s počítači a internetem. Ale kvůli nedostatečnému financování nakonec seriál nevznikl.

Zavzpomínejte na Smolíkovy zatím aspoň v galerii, než se jich dočkáte v televizi: