Tapíří máma Indah a otec Niko přivedli na svět už druhé mládě. Indah svého malého samečka porodila po čtrnáctiměsíční březosti. Brácha malého tapířátka, Budak Puntja přezdívaný Puňta, který přišel na svět v roce 2015, dnes žije ve známé zoo v Tchaj-phej na Tchaj-wanu pod jménem Moke a tento rok se i on stane pyšným otcem. 

Kávově zbarvené mládě s bílými pruhy a skvrnami přijde o své typické zbarvení za dva měsíce, pak se jeho vzhled začne podobat dospělým v černobílém kabátku.

Tapír čabrakový je kvůli destrukci jeho přirozeného teritoria ohroženým druhem. Je tak zaveden do červené knihy celosvětově ohrožených druhů. Tento druh jako jediný žije v Asii, jeho příbuzní zase v Americe. Podle odhadů je takových zvířat dohromady dva a půl tisíce a jejich domovy jsou Malajsie, Myanmar, Thajsko a Sumatra. 

Zoo Praha se zapojila do Evropského záchovného programu tapírů čabrakových už v roce 2010. „V Evropě se aktuálně nachází jen 45 jedinců a Indah s Nikem jsou jedni z mála tapírů čabrakových v České republice. Rozhodně nejde o běžný odchov, v evropských zoo se narodí v průměru čtyři mláďata ročně,“ řekl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Má dvacet sourozenců

Zoo Praha se v úterý nad ránem rozrostla také o nové mládě koně Převalského. Matka Hara a otec Len jsou už zasloužilí rodiče, pro Haru je to již sedmé mládě. Geneticky cenný otec Len, pravnuk posledního divokého koně odchyceného ve volné přírodě, pražskou zoo obohatil už o svých čtrnáct hříbat.

Letos se narodila už dvě mládata koně Převalského, 10. dubna to byla samička v chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově. Pro její matku Warsu je to už sedmé mládě, ale pro otce Cama je to veliká sláva, jde totiž o jeho prvního potomka.  

„Počet koní Převalského přepravených z Prahy do Mongolska se bohužel letos již nerozšíří,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jubilejní desátý transport, který měl proběhnout na začátku června, jsme kvůli nynější situaci bohužel museli zrušit,“ dodává Bobek. 

Podpořte karanténní mláďata

Mláďata, která se narodí do karantény, lze adoptovat či sponzorovat. Už na ně přispělo 692 dárců v celkové částce 1 392 871 Kč. Adoptovat může každý - stačí jen zaplatiti roční příspěvek, ten je u jednotlivých druhů různý. Záleží na ročních nákladech na krmivo a další potřebné péči. Pokud chcete mládě sponzorovat, stačí poslat částku v minimální výši stokorun na jakékoliv zvíře. 

Fotogalerie
85 fotografií