Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Likvidace restaurací, zuří kvůli omezením komora. A „obchoďáky“ nabízí vypnutí wi-fi

Autor: ČTK - 
21. dubna 2020
13:20

Vládní harmonogram uvolňování opatření proti novému koronaviru může být diskriminační pro velkou část podnikatelů, uvolňování by mělo být rychlejší. Podpora, zejména program Antivirus, by měla platit déle. Na úterní tiskové konferenci to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Epidemiologové radí počkat s uvolňováním týden, až se plně projeví výsledky šíření koronaviru po Velikonocích.

Hospodářská komora a partnerské organizace jednaly podle Dlouhého s epidemiologickým týmem ministerstva zdravotnictví. „Epidemiologové vnímají naši pozici,“ řekl Dlouhý. Jsou připraveni vést diskuse o urychlení obnovy provozů i otevření hranic, dodal. Obě strany se budou pravidelně setkávat.

Otevření gastronomických zařízení na konci května nebo začátkem června by mohlo být likvidační pro mnoho z nich. V případě příznivé epidemiologické situace by se podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka mohly zahrádky otevřít už na konci dubna. Vládní harmonogram s tím počítá od 25. května.

„Druhá fáze upraveného režimu by měla být ukončena nejpozději do srpna. A v této fázi už by neměla vláda omezovat otevírací dobu provozoven,“ řekl Stárek.

Fatálně by mohla být zasažena až třetina obchodů

Otevřít by se podle Stárka měla také otázka zprovoznění ubytovacích služeb. Fungovat by mohla začít v květnu alespoň malá ubytovací zařízení s kapacitou do pěti pokojů, uvedl.

Vládní harmonogram by mohl fatálně zasáhnout podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka asi třetinu obchodů. Velmi poškozeni budou především prodejci oblečení a obuvi, které opatření připraví o prodej jarních kolekcí. Současný plán by mohl také výrazně poškodit knižní trh.

Uzavření odpočinkové zóny i vypnutí wi-fi

Nákupní centra ve spolupráci s odborníky a lékaři připravila bezpečnostní a hygienický plán s 34 opatřeními, chtějí otevřít dříve než 8. června. Při dodržení červnového termínu hrozí to, že zhruba třetina obchodů už neotevře nikdy. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Nechceme se srovnat s tím, že nákupní centra jsou na samém chvostu vládního harmonogramu,“ řekl Kubíček. Uzavření nákupních center stojí podle něj českou ekonomiku deset miliard korun měsíčně. Nákupní centra dodávají, že jsou připravena zabezpečit všechna potřebná zdravotní opatření.

Nově připravený plán opatření podle Kubíčka zahrnuje pět hlavních okruhů. Každé obchodní centrum bude mít vlastní hygienický a režimový plán. Připravena jsou opatření proti shlukování lidí, která zahrnují uzavření odpočinkových zón, ale třeba také omezení bezplatného wi-fi připojení. Třetím okruhem je dodržování čistoty – kromě pravidelné dezinfekce se počítá s úpravou výměny vzduchu.

V nákupních centrech je zaměstnáno přes 100 tisíc lidí

Pod zvýšeným dohledem budou všichni zaměstnanci, bude jim měřena teplota, zajištěny pro ně jsou ochranné pomůcky. Poslední okruh se týká restauračních zón, ve kterých budou stoly v dostatečných rozestupech, připraveny jsou také rodinné stoly, vyjmenoval Kubíček.

„Do nákupních center očekáváme velmi pozvolný návrat (lidí), možná kromě počáteční vlny,“ řekl dále Kubíček. Není tedy podle něj důvod obchodní centra diskriminovat. V tuzemských nákupních centrech je zaměstnáno přes 100 000 lidí, dodal.

motola ( 21. dubna 2020 18:07 )

restaurace zuří a pokud se to zvrhne koho budete obsluhovat mrtvoly vy nenažranci!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa