Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIP hříšníci: Mynářova zabijačka, Zemanova „hostina“, Nejedlého přešlapy a škraloupy ministrů

  • Autor: Jakub Veinlich,sab,kal - 
    21. 4. 2020
    05:00

    Dodržovat protikoronavirová vládní opatření se ukazuje jako náročná disciplína i pro ty, kteří je schvalují. Nebo pro ty, kteří by měli jít národu příkladem. Pravidla porušili opakovaně nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana, ale i samotný šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD). Posledním kouskem, páteční zabijačkou hladového nebo nemocného prasete, se přidal i prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

  • 1.Zeman domlouval neposlušnému poradci 

    Na konci února se hradní delegace ve složení kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a šéf česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík vrátila z Číny, kam letěla předat dokumenty k humanitární pomoci.

    Po návrat postoupili testy kvůli možné nákaze koronavirem a nemocí covid-19. Podle tehdejšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale byli testováni zřejmě mimo oficiální systém. Tehdy totiž probíhalo testování jen u lidí, kteří se vrátili z rizikových oblastí a objevily se u nich příznaky nákazy.

    Všichni měli navíc podle nařízení nastoupit preventivní 14denní karanténu. Tu ale Nejedlý podle všeho hned několikrát nedodržel. Jen dva dny po návratu byl totiž v jedné z pražských restaurací na pražské Letné.

    „Nevím, nepamatuji se na to, že bych v takovém podniku byl,“ tvrdil serveru Aktuálně.cz Nejedlý. I když z podniku existuje fotografie, na které je zachycený při placení. Připomeňme, že jde o dobu, kdy byly ještě restaurace otevřené.

    O pár dní později byl Nejedlý zase „načapaný“ se svým autem v centru metropole. Kvůli porušování karantény si pozval Nejedlého na kobereček také prezident Miloš Zeman.

    „Vynadal jsem mu, byl to rozhovor na čtyři oči. Myslím si, že Martin nikdy v životě tuto chybu opakovat nebude,“ reagoval Zeman na dotaz moderátorky Blesk Zpráv při dubnovém rozhovoru S prezidentem v Lánech.

  • 2.Zemanovy experty prověřuje hygiena

    Den před vysíláním dubnového pořadu S prezidentem v Lánech se v lánské oboře sešel také poradní tým hlavy státu, který řešil bezpečnostní otázky. Skupina zhruba 12 lidí byla pečlivě vybírána. V době, kdy platil zákaz shromažďování, společného stolování, se v oboře podávalo občerstvení. Přítomní sice měli nasazené roušky, i tak vzbudilo skupinové řečnění nad koronavirovými opatřeními pozdvižení.

    U jednoho stolu zasedli s prezidentem v červeném svetru už zmiňovaný ekonomický poradce Martin Nejedlý, šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v červené mikině, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), policejní prezident Jan Švejdar, prezident hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok, i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Předseda Svazu měst a obcí František Lukl, který byl také na schůzce, dal po zasedání týmu svou funkci k dispozici.  

    „To drobné občerstvení se dalo takto konzumovat (prezident vytáhl spodní část roušky) během pár minut, ale nikdo nenapsal, že jsem zakázal oběd. Poprvé při zasedání této expertní skupiny. Poprvé proto, že jsme poprvé měli na sobě roušky,“ okomentoval společnou fotku ze zasedání v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman.

    Fotografii označil za nešťastnou policejní prezident Švejdar. „Fotografie možná nepůsobí nejšťastněji, nicméně pozvání od prezidenta republiky se neodmítá. Před schůzkou jsem byl negativně testován na koronavirus a po celou dobu jsem se choval maximálně zodpovědně. Osobně jsem prosazoval jednání online, což se nepodařilo. Pro příště budu v tomto důslednější,“ komentoval šéf policie schůzku pro Respekt.

    „Včera v devět hodin ráno na Hradě podstoupili test členové expertního týmu, o němž jsme mluvili. A znovu opakuji, v případě, kdy by se objevily jakékoliv příznaky, objednám se,“ doplnil prezident pro Blesk Zprávy s tím, že na testech na rozdíl od lidí z jeho okolí dosud nebyl.

    Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
    Video se připravuje ...

    Schůzkou se následně začala také zabývat krajská hygienická stanice, která by mohla jejím účastníkům udělit také pokuty. K hygienikům se stížnost dostala přes policii od konkrétního občana.

    „Krajská hygienická stanice (KHS) na jeho základě zahájila ve věci prošetřování. V současné chvíli je předčasné činit jakékoliv závěry. KHS nejsou známy všechny okolnosti případu významné pro posouzení individuální odpovědnosti konkrétních osob,“ řekla Blesk Zprávám k průběhu prověřování mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

    „V tuto chvíli zjišťujeme, zda, resp. jmenovitě kým a jak, mohly být v průběhu předmětné schůzky porušeny povinnosti stanovené předmětným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví,“ dodala Šalamunová. Prověřování podle ní potrvá zřejmě několik týdnů.

  • 3.Drahá konference Maláčové a Hamáčka

    Draze vyšla jedna z videokonferencí kvůli koronavirovým opatřeních také šéfa Ústředního krizového štábu. Usvědčila ho opět fotografie. Při telekonferenci s ekonomem a někdejším prezidentským kandidátem Janem Švejnarem neměl totiž vicepremiér Jan Hamáček v místnosti plné lidí nasazenou roušku. Sám se proto potrestal pokutou 10 tisíc korun, kterou mohou policisté uložit za takový prohřešek. Peníze ministr vnitra poslal Fakultní nemocnici Motol.

    „Na twitteru se dnes objevila fotografie z videokonference, kde nemám roušku. Nebudu se vymlouvat, byla to chyba, pravidla platí pro každého. Odeslal jsem 10 tisíc korun jako dar FN Motol,“ přiznal se Hamáček na apríla na svém twitterovém účtu.

    Ještě dráž vyšla ta samá konference také ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Ani ona neměla v místnosti nasazenou roušku. Sama tak zůstala lehčí v ten samý večer o deset tisíc korun také. Její rodinu vyšla ale tato schůzka dohromady na dvacet tisíc, protože v místnosti s ní a dalšími byl také její manžel, náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. I on proto sáhl do peněženky pro 10 tisíc korun.

    „Bez roušky ani ránu! Ano, pravidla platí pro všechny! S Alešem se kajeme a každý posíláme 10 tisíc Janu Lormanovi do Života 90,“ napsala večer těsně po Hamáčkovi na svůj twitterový účet Maláčová.

  • 4.„Záchrana prasete“ u hradního kancléře

    Posledním ne úplně standardním „zářezem“ v době rouškové se vytasil už zmiňovaný hradní kancléř Vratislav Mynář. V pátek měl ve své hospodě v Osvětimanech na Zlínsku zabijačku. V době přísných hygienických a bezpečnostních vládních nařízení se jí účastnilo šest lidí. Podle kancléře bylo potřeba zabít nemocného čuníka, který by jinak sám zemřel.

    Mynář prý před zabijačkou nechal všem přítomným udělat test. Včetně starosty Osvětiman Aleše Pfeffera. „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera (pátek, pozn. red.) odpoledne, to už byl skoro konec tý zabijačky,“ popsal Blesk Zprávám hradní kancléř. „Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít,“ dodává.

    „Všichni měli roušky, od sebe byli vždycky... no tak, jak když se dělá prase. Tak dva lidi a tři metry od toho další,“ popsal zabijačková opatření starosta. Pfeffer pak webu Seznam Zprávy řekl, že už ho kontaktovala policie. A to hned několikrát. 

    „Padlo prý asi pět šest trestních oznámení. Vyslechli si mě, na vše jsem odpověděl. Dvakrát pak ještě volali, aby se doptali. Předpokládám, že o výsledcích mě vyrozumí asi poštou. Snad mě nezastřelí jako za toho protektorátu,“ řekl novinářům.

    „To prase nebylo nemocné, to prase bylo hladové. A to prase bylo hladové proto, protože penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se to prase krmilo, neexistují a to prase by umřelo hlady,“ hájil chování svého kancléře v neděli na Frekvenci 1 prezident Miloš Zeman.

    Otočka hygieniků?

    Akce se příliš nezdála ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). Především proto, že se zabijačky měly účastnit i jiné osoby než ty, které spolu žijí v jedné domácnosti.  

    „Váš dotaz jsem ověřovala a žádnou zabijačku v obci Osvětimany nemáme hlášenu. Za dodržení hygienických podmínek by zabijačka byla možná pouze pro členy domácnosti,“ reagovala o víkendu pro Blesk Zprávy Vendula Ševčíková z hygienické stanice Zlínského kraje.

    V pondělí už ale Ševčíková odpověděla na náš dotaz s tím, že její úřad nemá v pravomoci posuzovat takovéto akce. Vše je teď prý v rukou policie.

    „Pokud existuje podezření, že by soukromou zabijačku mohly navštívit osoby zvenčí (tj. osoby mimo společnou domácnost včetně nejbližších příbuzných) a tím porušit mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, které spočívá v omezení volného pohybu osob vyjma nezbytně nutných případů, je povinností Policie ČR tuto skutečnost prověřit a posoudit, zda nedošlo ke spáchání přestupku – porušení mimořádného opatření,“ napsala redakci Ševčíková.

marmat ( 21. dubna 2020 12:48 )

Schlafenberg: Co Vám osobně proved???
A proč by měl hajlo­vat.­..§§­§§§§§§­§????
KLID.

marmat ( 21. dubna 2020 12:46 )

motola: Vaše fejkovina je až zrůd­ná..­.nená­vistná, ale i TRESTNÁ !!!§§§
šíření takového kalibru pomluv na prezidenta, který nás propojil noblesně se Světem NIKDY nesrovnávejte s ostatními skutečnými SAMOŽERY i AROGANTY !!!
Možná jste ho měl "na starost" néééé ????­??????­??????­??????­?????
A chytrost Zemanovi nikdo neupírá.....výběr dvořanů tomu 100% odporuje

motola ( 21. dubna 2020 12:26 )

přečtětesi co vyváděl Havel a jeho banda na hradě kur.y chlast drogy rabování!! Schwarzenberk!! Zeman je čistá duše nekrade je poctivý,nesmírně chytrý kolik jelit politiku opozice to muže říc a kolik s vás kritizujicích hovad blbek to muže říc luzo podhradí!!!

marmat ( 21. dubna 2020 10:29 )

Bylo by fajn se loučit s Hradem daleko důstojněji !!!
Tedy poslední 4 roky !!!

marmat ( 21. dubna 2020 10:28 )

motola: Snad je Vám jasný, že dlouho si z nás "dvořani" z Hradu "střílej" !!!
Bohužel jejich úroveň není v žádném směru fajnová...
Někteří aroganti se ovládají...
tihle si s námi bohužel jen "vytírají" !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa