Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli velkým frontám v hobbymarketech se zvažuje změna. Zavedou se nová omezení?

Autor: tsv, ČTK, simao - 
20. dubna 2020
14:16

Pravidla pro hobbymarkety se patrně zpřísní. Připustil to náměstek ministra zdravotnictví a šéf Centrálního řídícího týmu covid-19 Roman Prymula. Podle něj jsou hobbymarkety velkým rizikem. Nelíbí se mu, že je v prodejnách velká koncentrace lidí. Případné změny v pravidlech pro hobbymarkety navrhne Prymula zřejmě už tento týden.

Zájem o hobbymarkety je mnohonásobně vyšší, než se očekávalo. Roman Prymula sdělil Primě, že bude potřeba přehodnotit nedávné uvolnění opatření, čeká ale na statistiky a počty nakažených z posledních dvou týdnů, které přijdou v průběhu tohoto týdne.

Kvůli masivnímu shlukování lidí v prodejnách nyní vláda zvažuje nové změny. „Bohužel lidé to vzali mnohem větším útokem, než je žádoucí. Hobbymarkety jsou rizikem. Já nemyslím, že by se uzavíraly znovu, ale že by tam opravdu měl být nějaký omezený počet osob a ti, kteří už se tam nevejdou do toho počtu, tak by měli čekat venku a měli mít nějaké odstupy. Není žádoucí, aby tam docházelo k takovému nakupení,“ řekl Primě náměstek ministra zdravotnictví a šéf týmu covid-19.

Lidé prodejny po jejich otevření vzali útokem. Často se tvořily dlouhé fronty a docházelo ke kolapsům na parkovištích. Patrné to bylo hlavně před prodlouženým velikonočním, ale i před posledním, taktéž prosluněným víkendem, kdy se řada Čechů vydala na své zahrádky.

Kvůli touze trávit čas venku staráním se o floru bylo nutné dokoupit potřebný materiál, což ale situaci v době pandemie zkomplikovalo. Kvůli návalům v obchodech se nedařilo dodržovat nařízení vlády o rozestupech na dva metry, přítomností davů se mohlo potenciálně zvýšit riziko hromadného přenosu nákazy.

Češi přitom jen přes Velikonoce v hobbymarketech a také prodejnách jízdních kol, které se po nuceném uzavření znovu otevřely veřejnosti, utratili zhruba 552 milionů korun, což je o 61 procent více než loni, vyplývá ze statistiky společnosti Global Payments.

Nad otevřením prodejen, které byly veřejnosti opět zpřítupněny ve čtvrtek 9. dubna, se podivoval i prezident. „Mě sice ty hobbymarkety taky trochu překvapily, ale uznal jsem argument, že český národ je do značné míry národem zahrádkářů a že ti lidé si chtěli koupit potřeby, aby mohli ošetřit svoje zahrádky,“ řekl prezident Miloš Zeman v neděli na Frekvenci 1.

Kritika za hobbymarkety

Po otevření hobbymarketů se však podivovali i jiní. Poslanec ODS a plzeňský primátor Martin Baxa uvedl: „Odpoledne mi začaly přicházet zprávy o kolabující dopravě u plzeňských hobbymarketů a abych to hned řešil. A tak jsem si u premiérova proslovu lámal hlavu, proč tedy hobbymarkety otevřel, když pak národ dramaticky vyzývá k tvrdému dodržování restrikcí a k nevychazení z domovů?“

A přisadil si o víkendu i další místopředseda ODS Martin Kupka, starosta Líbeznice. „Jak králíky z klobouku tahá vláda nejdřív hobbymarkety, pak životně důležité psí salóny. Naposledy má dojít na hospody, kadeřnice a státní hranice. Možná by se tomu člověk mohl smát, kdyby náhodou nešlo o to, jak se stovky tisíc lidí uživí, jak přežije ekonomika a základní práva,“ varuje.

Expert ODS pro výzkum a inovace Jiří Nantl si nyní přisadil: „Máte rádi jízdu stylem brzda-plyn? Díky partě Andrej a jeho profíci si to všichni můžeme zažít v měřítku celého státu.“ Nad Prymulovými slovy se nyní pobavil bývalý europoslanec za ANO Petr Ježek (Hlas). „Vláda nechala otevřít hobbymarkety, ale chodili jim tam lidi,“ rýpl si.

Harmonogram obchodů

Nad otevřením hobbymarketů a následným rozhodnutím o dalším otevírání malých prodejen se pozastavoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Opět zde chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je otevření velkého hobbymarketu v pořádku, zatímco velká prodejna elektra, obuvi či oblečení zůstane rozhodnutím vlády ještě dlouho zavřena,“ podotkl před tím, než se v pondělí otevřely i autobazary či autosalony a provozovny řady řemeslníků.

Harmonogram pro uvolnění podnikatelských a dalších činností na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) upozornil na to, jaké obchody a služby mohly od pondělí 20. dubna opět otevřít Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) upozornil na to, jaké obchody a služby mohly od pondělí 20. dubna opět otevřít | Facebook - K. Havlíček

V Česku mohou mít od 7. dubna mohou otevřeno provozovny sběru a výkupu surovin včetně kompostáren, od 9. dubna jsou otevřené hobbymarkety, prodejny stavebnin a stavebních výrobků a železářství, je možné rovněž provozovat prodej a servis jízdních kol.

Od 9. dubna jsou však také zpřísněna hygienická pravidla pro všechny otevřené provozovny, nikoli pouze pro nově otevřené. Zákazníci musí být od sebe ve vzdálenosti minimálně dvou metrů, pokud se nejedná o rodinné příslušníky. U vchodu do prodejny musí být dezinfekční prostředky, je povinnost využívání rukavic.

14. dubna pak vláda představila plán pro otevírání obchodů a provozoven. Rozdělila ho do pěti etap od pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. V pondělí otevřeli řemeslníci, farmářské trhy a autobazary, postupně by se měly každý týden a později po 14 dnech přidávat další obchody či akce. V poslední vlně by mohly otevřít například všechny provozovny v nákupních centrech.

kurioko ( 20. dubna 2020 17:59 )

Když oni politici nemají absolutně přehled, kde je nákupní horečka a kdy.

villon ( 20. dubna 2020 16:49 )

Tady se jenom straší a vyhrožuje, prej za Velikonoce přijde krutý zvýšení nakažených, nic se nepotvrdilo, tak už pošlete toho lampasáka do *** ať si buzeruje vojáky na cvičáku a obič. lidem už dá pokoj. Jakoby Češi byli nesvéprávný. Ovar už mu slíbil placku, ta vo co mu ještě gou?

kralovna-vsech-mori ( 20. dubna 2020 15:38 )

To by ale nesměli všechno brát do špinavých pracek a vracet to zpátky do regálů.

Gorila61 ( 20. dubna 2020 15:37 )

Teď jsem byl v Hornbachu v Řepich, nákupní hysterie a dopravní kolaps,ale co je zajimave 80 procent RZ mimopražské, chápu i to, že spousta pražských nejakou tu mimoprazskou RZ má,ale vsadim se, že tam byla i hromada takovych co ještě nedavno řvali,Prazaci nejezdete sem, najednou už vidlákum Pražáci nevadi, ted bych naopak zavedl, ať vidláci dřepi doma na zadku a léčí se ze sve protipražacke hysterie,by se asi divili

barracuda.sro ( 20. dubna 2020 15:34 )

Od té doby co uvolnili hobbymarkety ,se lidi chovají jak dobytek. Milión lidí na pětníku.Zlatý časy ,kdy se mohlo jít jen na živnostenský list!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa