Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zázraky“ v boji s virem: Benovi nedávali ani 24 hodin života, Paul se po vyléčení zasnoubil

Autor: Darina Jíchová - 
20. dubna 2020
12:53

Zázrak! Tak se mluví o uzdravení dvou Britů, kterým se podařilo porazit koronavirus způsobujícím nemoc covid-19. Benovi McCaffertymu (34) s Downovým syndromem dokonce lékaři nedávali ani 24 hodin života, a on i přes tyto vyhlídky boj s nákazou vyhrál. To radiolog Paul Skegg (42) byl během své bitvy s koronavirem paralyzován, vyskytla se u něj polyradikuloneuritida (GBS), svalová obrna, která podle odborníků výjimečně doprovází koronavirus. Příběhy dvou šťastlivců přinesl list Daily Mail.

Paul Skegg pracuje jako rentgenový lékař a technik v nemocnici v Dartfordu Darent Valley Hospital, kde byl hospitalizován s koronavirem. Nákaza se u něj potvrdila 3. dubna, Brit strávil 11 dní na jednotce intenzivní péče. Nemoc u něj měla dost dramatický průběh, vyskytla se u něj totiž komplikace a Skegg dočasně ochrnul.

O ruku žádal s hadičkou v krku

Koronavirus ale porazil a o víkendu z nemocnice odešel po svých. Své uzdravení oslavil tím, že svou přítelkyni Katy Levanderovou požádal o ruku a ta s nadšením přijala. Skegg nemocnici opouštěl za aplausu všech zdravotníků, na oplátku jim také zatleskal. „Je to doslova zázrak,“ popsali jeho uzdravení lékaři.

„Tady v Kentu byl úplně prvním pacientem, u kterého koronavirus vyvolal GBS, možná byl prvním v celé zemi,“ komentoval Skeggův případ Jonathan Kwan, divizní ředitel nemocnice. Skegg neztrácel chuť do života a z JIPky přes videohovor požádal svou přítelkyni o ruku. Dojemnou žádost a vyznání vyslovil s námahou, kvůli obtížím s dýcháním mu lékaři udělali tracheotomii.

„Dnes jsme se sešli na chodbě, abychom se rozloučili s jedním z našich lidí. Paul právě vítězně opustil nemocnici, se svou snoubenkou po boku,“ uvedla nemocnice Darent Valley Hospital na svém facebooku.

Snoubenka děkovala zdravotníkům

„Myslel, že je v posledním tažení, svou žádost stěží vyslovil přes kanylu v krku. Nikoho nepřekvapilo, že Katy okamžitě řekla ano. Potěšilo to nás i jeho. Byla to neuvěřitelná chvíle, která nám vlila v téhle těžké době optimismus do žil,“ prohlásil Kwan.

„Paul udělal neuvěřitelný pokrok, porazil koronavirus i polyradikuloneuritidu, kterou u něj virus vyvolal. Už jsem ho mohla i navštívit. Mám také další šťastnou zprávu, jsme zasnoubení a budeme se brát. Před víkendem ho odpojili od ventilátoru a v neděli půjde domů. Oba se těšíme na návrat do práce, budeme dál pomáhat s bojem s touto nemocí,“ napsala čerstvě zasnoubená Levanderová do facebookové skupiny radiologů. Stejně jako Skegg i ona působí na radiologii.

Brita léčili průlomovou metodou

„Děkuju všem, co nás v našich nejčernějších časech podporovali. Vaše zprávy plné naděje a lásky pro mě a Paulovu matku znamenaly všechno. Ještě jednou moc děkuju,“ dodala Levanderová.

Kwan zase vyzvednul práci neurologů, se kterými spolupracoval na Skeggově léčbě. „Přišli s průlomovou terapií, zavedli mu imunoglobulinovou infuzi, bez ní by byl Paul stále na ventilátoru. Jeho rychlé uzdravení je zázrak,“ vysvětlil Kwan.

Zázraku přihlíželi také zdravotníci v Královské nemocnici Bradford v Západním Yorkshiru, kde byl hospitalizovaný McCafferty. Lékaři u muže s Downovým syndromem potvrdili koronavirus, jeho stav byl vážný a oni se domnívali, že mu zbývá jen 24 hodin života. McCafferty ale ukázal, že je bojovník a nemoc porazil, zdravotníky pak dojalo jeho setkání s matkou, Di Margerisonovou.

„Ben se těší domů a na mámu“ 

Byla to právě Margerisonová, která svého syna s podezřením, že se nakazil koronavirem, přivezla do nemocnice. Lékaři dokonce svolili, aby s ním strávila první noc na oddělení. Její syn přežil kritickou noc a Margerisonová kvůli restrikcím musela nemocnici opustit. Dva týdny McCafferty zápolil s nemocí.

Jeho příběh má šťastný konec, McCafferty byl v sobotu 18. dubna propuštěn z nemocnice. „Bena jsme do nemocnice vezli před 2 týdny, bylo to s ním špatné a báli jsme se, že nepřežije. Tehdy byla celá situace špatná a lékaři nás varovali, že naděje na přežití není moc velká,“ sdělil tisku McCaffertyho nevlastní otec Neil.

„Lékaři a sestřičky nám i jemu nabídli neuvěřitelnou podporu a dostali ho z toho. Ben je fit a nejvíc se těší domů a samozřejmě na svou mámu,“ řekl Neil. Nemocnice následně na svém twitteru sdílela záběry ze shledání matky se synem.

Ze začátku Benovi nedávali moc nadějí

Vrchní sestra z oddělení Karen Dawberová uvedla, že nikdo neočekával, že McCafferty přežije. „Lékaři mu nedávali ani 24 hodin,“ sdělila tisku. „Ani já jsem nevěřila, že to dá. Tyhle 2 týdny byly nejdelší dobou, kdy jsme byli odloučeni. Život mu zachránila péče, kterou mu poskytli tito neuvěřitelní lékaři, sestřičky, ošetřovatelé a vůbec všichni zaměstnanci nemocnice,“ Margerisonová skrze deník Yorkshire Evening Post poděkovala zdravotníkům.

V Británii je k pondělku 20. dubna 121 tisíc potvrzených případů, koronaviru v zemi podlehlo 16 tisíc osob. Lékařům se podařilo vyléčit 437 pacientů, včetně prince Charlese nebo premiéra Borise Johnsona.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa