Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vše o mimořádné okamžité pomoci: Kdo na ni má nárok? Podívejte se na vzorové příklady

  • Autor: Radka Růžičková - 
    20. 4. 2020
    10:51

    Koronavirus ohrožuje nejen zdraví, ale i finance. Řada lidí kvůli vládním opatřením přišla o svou obživu. Většina z nich ale netuší, že ve složité životní situaci můžou žádat o peníze z »balíčku« mimořádné okamžité pomoci. Musí ale počítat s tím, že jejich žádost, stejně jako sociální a majetkové poměry, projde pečlivým zkoumáním.

  • 1.ROZHODUJE MINIMUM

    O tom, kolik peněz člověk dostane, rozhodují násobky životního minima. To je od 1. dubna pro jednotlivce 3860 Kč.

     

  • 2.KDO O NI MŮŽE ŽÁDAT:

    • člověk, kterému kvůli nedostatku financí hrozí vážná újma na zdraví (např. nemá na léky)

    • člověk, který nemá takové sociální a majetkové poměry, aby zvládl vážnou mimořádnou událost (např. živelní pohromu) nebo si byl schopný koupit nebo opravit nezbytný předmět dlouhodobé potřeby (např. pračku)

    • člověk, který nemá dost peněz na jednorázový výdaj související s jeho dětmi (např. školní pomůcky)

    • člověk, kterému hrozí sociální vyloučení (např. po propuštění z výkonu trestu)

    Foto:  iStock

  • 3.NA ÚŘAD NEMUSÍTE OSOBNĚ

    Kvůli snížení rizika nákazy koronavirem je možné na úřad práce dorazit jen po předchozí dohodě. Žádost a doklady je možné poslat elektronicky prostřednictvím datové schránky, e-mailem (nemusíte mít zaručený elektronický podpis), poštou nebo odevzdat do schránek umístěných při vstupu na úřad. Nezapomeňte přiložit sken nebo fotku potřebných dokladů a uvést své telefonní a e-mailové spojení. V případě nutnosti by vás úředníci kontaktovali, nejspíše telefonicky z čísla, které začíná 950...

  • 4.JAK ŽÁDAT

    Do žádosti (formulář najdete ZDE) je nutné uvést stručný popis mimořádné události a aktuální životní situace, kvůli které o peníze žádáte, a k čemu je chcete využít (nákup pračky apod).

  • 5.CO JE POTŘEBA DOLOŽIT

    Doklady o výši měsíčních příjmů (žadatele i ostatních osob ve společné domácnosti), prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech (žadatele i ostatních osob ve společné domácnosti) a případné další doklady. „Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, zaměstnanci úřadu práce žadatele sami zkontaktují,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. 

  • 6.Vzorové příklady: PAN KOPÁČ

    Pan Kopáč je zaměstnaný na dohodu o provedení práce (DPP) u firmy, která nyní musela svou činnost přerušit. Žije na ubytovně a jeho měsíční náklady na bydlení jsou 6000 Kč. V březnu sice dostal výplatu za únor, ale duben bude krušný. Dostane mzdu pouze za 10 odpracovaných dnů. To mu ale nepokryje ubytování a základní životní potřeby. Pokud budou mimořádná opatření trvat i během dubna, v květnu zůstane bez příjmu.

    Co má dělat: Okamžitě si požádat o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a podat si žádost o opakované dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Tyto dávky mu budou vypláceny měsíčně po celou dobu, dokud bude splňovat příslušné podmínky (bude bez peněz).

  • 7.Vzorové příklady: PANÍ OSTRÁ S DĚTMI

    Paní Ostrá je samoživitelka a žije se svými dvěma dětmi ve věku 14 a 16 let. Je OSVČ a živí se jako kadeřnice. Nyní ale musela svou živnost přerušit. Žijí ve vlastním bytě, celkové měsíční náklady na bydlení jsou 5000 Kč. Vypomáhají jim rodiče matky, kteří jim poskytují stravu. Náklady na bydlení hradí po dobu přerušení živnosti z finančních prostředků, které si paní Ostrá šetřila jako rezervu na horší časy. Teď se jim ale rozbila lednice, která již nebyla v záruce. Opravář doporučil koupit novou, jejich finanční rezerva ale na nákup nové lednice nestačí.

    Nač mají nárok: Na mimořádnou okamžitou pomoc – na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby. Maximálně můžou získat desetinásobek životního minima jednotlivce, tedy 38 600 Kč.

  • 8.Vzorové příklady: PAN DRSNÝ

    Pan Drsný byl na konci března propuštěný z vězení. Nedostal ale žádné finanční prostředky a nemá rodinu, ke které by se vrátil. Chce si vyřídit dávku mimořádné pomoci po propuštění s tím, že výplatu peněz potřebuje vyplatit hned, na pokladně úřadu práce.

    Co má dělat: Vzhledem k epidemii koronaviru je na úřadech práce omezen osobní kontakt s veřejností. Pokud bude pan Drsný žádat o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu ohrožení sociálním vyloučením, musí si předem sjednat osobní schůzku telefonicky nebo e-mailem.

  • 9.Vzorové příklady: RODINA SLADKÝCH

    Rodina Sladkých má dvě děti ve věku 5 a 7 let. Otec pracuje jako provozní malé cukrárny, ale kvůli vládnímu nařízení musel živnost přerušit. Matka, která pracuje jako prodavačka, je s dětmi na »ošetřovačce«. Rodina bydlí v nájemním bytě. Měsíčně za bydlení zaplatí 14 000 Kč.

    Nač mají nárok: Pokud potřebují jednorázovou »finanční injekci«, můžou si z důvodu vážné mimořádné události podat žádost o mimořádnou okamžitou pomoc. Maximálně můžou získat patnáctinásobek životního minima jednotlivce, tedy až 57 900 Kč. Protože se ale přihlíží k celkovým sociálním a majetkovým poměrům rodiny, může být konečná částka nižší.

     

palma99999@email.cz ( 20. dubna 2020 11:29 )

Pane boze te prosim za nas narod ,at uz ty bezmozci -cela vlada i s prezidentem jdou do kelu,nebo nas znici

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa