Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bikiny, pivo a polehávání u vody: Slunečný víkend vylákal Čechy z karantény i bez roušek

Autor: sab - 
19. dubna 2020
14:00

Česko zvládá situaci s koronavirem poměrně dobře. Tuto informaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) si zřejmě někteří vyložili tak, že je možné polevit v ochraně sebe i svého okolí. Nejprve o Velikonocích, ale i tento víkend se lidé za hezkého počasí vypravili ven, někteří dokonce bez roušky. Část Čechů vyrazila rovnou k vodě. A to i přes prosby ministra zdravotnictví, aby jednoduše zůstali doma.

Pravidla podle dřívějšího vyjádření policie lidé příliš nedodržovali ani o Velikonocích. Počet prohřešků vzrostl skoro o polovinu. „Lidé o velikonočním víkendu polevili v respektování vládních doporučení. Mrzí mě to, protože si myslím, že vyhráno rozhodně není. Mohli bychom se vrátit do horších časů, jakékoli riziko za to nestojí,“ řekl tenkrát po úterním jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a doufal, že lidé si jeho slova vezmou k srdci.

Podle epidemiologů by to totiž mohlo znamenat, že se v nejbližších dnech zvedne počet nakažených. Těch má být podle propočtů na konci dubna zřejmě až deset tisíc. Aktuálně nakažených je 5241 a 1235 pacientů se už uzdravilo. Kolik přesně lidí se nakazilo o svátcích, se teprve ukáže.

Údaje o počtu nakažených koronavirem napříč kraji v Česku (19. 4. 2020) Údaje o počtu nakažených koronavirem napříč kraji v Česku (19. 4. 2020) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Aby respektovali pravidla, žádal tak znovu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i před tímto víkendem. „Před nastávajícím víkendem bych chtěl všechny poprosit, aby pamatovali, že jsme stále v nouzovém stavu. Hlavně respektujte 3 základní pravidla: vzdálenost min. 2 metry od ostatních, častá hygiena rukou a nošení roušky. Díky za trpělivost!“ napsal Vojtěch na twitteru a podobně k lidem mluvil v drtivé většině svých vystoupení.

Prosil zřejmě marně. Lidé chodili ven a setkávali se i o tomto víkendu. V pátek odpoledne byla například lidmi posetá pražská Náplavka a v sobotu, motivováni hezkým počasím, vyrazili lidé do parků po celém Česku.

Pokuty na místě zřejmě až od května

Policisté tolik práce jako o Velikonocích neměli. Lidé totiž podle nich roušky nosili. Je to už přesně měsíc, co toto nařízení platí. Fotografie a záběry z médií i sociálních sítích ale ukazují, že zákaz shlukování lidé dodržují stále méně. Jak ukazují snímky fotografů Blesku, lidé neváhali vyrazit i k vodě. Na jejich obranu: pobyt v parku nebo v přírodě je možný i v době platného omezení pohybu - nicméně za dodržení hygienických opatření.

Češi o teplém jarním víkendu vyrazili i k vodě. Obavy z koronaviru je nezastavily (18. 4. 2020). Češi o teplém jarním víkendu vyrazili i k vodě. Obavy z koronaviru je nezastavily (18. 4. 2020). | Blesk

V plánu je, aby mohli policisté za porušení vládních nařízení dávat pokuty až ve výši deset tisíc korun lidem přímo na místě. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by se tak ulevilo úřadům, které musejí řešit pokuty ve správním řízení. Projití zákona v pátek umožnili senátoři. Platit by mohl ale až od května. To jen v případě, že bude prodloužený nouzový stav, ten má zatím končit 30. dubna. 

Běžná pokuta se podle Hamáčka ale bude pohybovat okolo 500 korun. „Rozhodně nechystáme žádný policejní stát. Drtivá většina přestupků bude řešena domluvou, ale jsou lidé, kteří si domluvit nenechají,“ uvedl ministr.

motoIa ( 19. dubna 2020 18:17 )

to budu mít věčně makovici na maděru!!

motola ( 19. dubna 2020 16:04 )

pokuty by měli platit okamžitě 10000 na místě od května musí začít ještě rána obuškem přes makovici že zachrasti!!

BoziMilda ( 19. dubna 2020 14:26 )

Obézní lidé koronavirus zvládají hůře, koukám, že někteří pivaři pro něj budou přímo lahůdkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa