Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump kvůli šíření koronaviru pohrozil Číně. A na Floridě jsou už na plážích davy

Autor: ČTK, tsv - 
19. dubna 2020
08:50

Americký prezident Donald Trump varoval Čínu před následky, pokud vědomě nezasáhla a nezabránila rozšíření koronaviru do světa. Virus se poprvé objevil na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a Čína čelí obviněním, že nákazu zpočátku tajila. Některé státy USA začnou postupně uvolňovat nařízení, Florida otevře pláže.

Podle Trumpa je nyní nutné si položit otázku, jestli rozšíření koronaviru byla „chyba, která se vymkla kontrole“, anebo jestli to byl důsledek vědomého jednání.

„Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ řekl Trump podle agentury Reuters v noci na dnešek SELČ novinářům, přičemž neupřesnil, jaké akce by mohly Spojené státy proti Pekingu podniknout.

Podle Trumpa byly vztahy USA a Číny dobré, „dokud (Číňané) neprovedli tohle“. Americký prezident rovněž znovu zpochybnil čínské statistiky obětí koronaviru. Peking v pátek oznámil, že údaje revidoval a připočetl k bilanci dalších 1300 mrtvých, což je více než třetina z celkového čínského počtu.

Šéf Bílého domu již dříve Peking kritizoval za nedostatečnou transparentnost v boji proti koronaviru. Tento týden rovněž zastavil americké financování Světové zdravotnické organizace (WHO), která podle něj Číně straní.

Některé americké státy uvolňují opatření

Americké státy Texas a Vermont umožní v pondělí otevřít některé podniky, které byly uzavřeny v obavách z šíření koronaviru. Stát Montana začne uvolňovat omezující opatření v pátek. Na tiskové konferenci v noci na dnešek SELČ to prohlásil americký prezident Donald Trump. Ve státě Florida zaplnili lidé znovuotevřené pláže a parky, informovala dnes agentura Reuters.

Spojené státy jsou zemí, která byla z celého světa koronavirem postižena nejhůře. Počet obětí koronavirové nákazy tam přesáhl 35 000, potvrzených případů infekce je více než 690 000. Tvrdě zasažený americký stát New York se ale například domnívá, že vrchol epidemie už má za sebou.

„Nadále vidíme pozitivní známky toho, že epidemie již vyvrcholila,“ řekl šéf Bílého domu v noci na dnešek. Trump je zastáncem brzkého uvolnění karanténních opatření v zájmu záchrany ekonomiky před recesí, guvernéři některých amerických států ale již zdůraznili, že nehodlají opatření uvolňovat předčasně a že podmínkou pro návrat k běžnému životu je rozsáhlé testování.

Kromě Trumpa na guvernéry vyvíjejí tlak i stovky demonstrantů, kteří v sobotu znovu vyšli do ulic řady měst na protest proti přísným karanténním opatřením. Demonstranti se shromáždili například před domem guvernéra státu Indiana Erika Holcomba, který prohlásil, že prodlouží zákaz vycházení do 1. května.

Protestující se sešli i v texaské metropoli Austinu, kde provolávali „Nechte nás pracovat!“. Od počátku koronavirové krize v Texasu zažádal o podporu v nezaměstnanosti milion lidí. Demonstraci v Austinu zorganizoval aktivista Owen Shroyer, který spolupracuje se serverem Infowars pravicového populisty a šiřitele konspiračních teorií Alexe Jonese, upozornila agentura AP.

Ležet na pláži je ještě zakázané

Texas registruje více než 18 200 případů nemoci covid-19 a nejméně 453 obětí koronaviru. Ve státě se mají od pondělka otevřít parky a podniky pro prodej zboží z okének. Nemocnice budou moci znovu provádět operace, které nejsou nezbytně nutné.

Na Floridě mohli o tomto víkendu lidé poprvé po několika týdnech vyjít na některé pláže. Návštěvy pláží ale i nadále podléhají různým omezením; možné jsou například jen v některých hodinách. Lidé si mají dál udržovat od sebe odstup, povoleny jsou sportovní aktivity, nikoli však ležení na ručnících, dekách či lehátkách. Na snímcích z pláže v Jacksonville bylo vidět množství lidí, jak plavou či se procházejí, často bez roušek.

gibbon ( 19. dubna 2020 14:40 )

U nás v klecích nesedí ani nemocní v domácím léčení a spolu s lidmi v karanténě se ***jí mezi lidmi,kteří to o nich ani netuší.Utajování
identity osob v karantémě a domácím léčení v rámci"ochrany"před lynčem
beru,pokud se chovají i oni zodpovědně,ale jinak navrhuji tu "klec" pro kuřata o které tady píšete.Mimochodem si zjistěte,jak se chovají kuřata
ve světě a netahejte do toho politiku.Pouze hlupák není ochoten oželet
svobodu na nezbytně nutnou dobu,aby si jí mohl ve zdraví užívat naplno.
Nedočkavcům navrhuji pečovat o nemocné koronavirem,aby pochopili,proč
musejí být trpěliví a zodpovědní.

sukin-sa-vracia ( 19. dubna 2020 13:00 )

Bylo by potřeba aby už se našel někdo kdo pořádně pohrozí našim přátelům v USA. Čína společně s Ruskem by to mohly zvládnout.....

motola ( 19. dubna 2020 12:31 )

ještě že máme Babi­še,Ze­mana,­Mlyná­ře!! díky za ně.

motola ( 19. dubna 2020 12:30 )

davy na pláži davy mrtvol s pláži!!

gabreta ( 19. dubna 2020 11:59 )

Slyšeli jste slovo Boží!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa