Kvůli opatřením proti koronaviru v Praze klesla doprava proti období před jejich zavedeními v průměru až o 30 procent. Úbytek cestujících zaznamenala také MHD.

„Tento fakt postupného nárůstu intenzit automobilové dopravy lze přisuzovat postupnému navracení občanů k běžným pracovním povinnostem. Do jisté míry mohl ale nárůst dopravy souviset s velikonočními svátky, i když měly být v omezeném režimu,“ píše se v dokumentu.

Ze statistik plyne, že zatímco ve 14. týdnu, tedy od 30. března do 5. dubna, byl pokles aut v porovnání s běžným stavem v centru města 30,5 procenta a mimo centrum 26,6 procenta, v následujícím 15. týdnu to bylo v centru 24,3 a mimo něj 19,8 procenta.

Mezi komunikace s nejvýznamnějším nárůstem dopravy patří Kbelská, kde minulý týden projelo 59 308 aut, což bylo o více než 12 000 víc než v předchozím týdnu. V ulici V Holešovičkách přibylo 7244 aut a na Průmyslové 4507. O více než tři tisícovky aut vzrost počet také na Jižní spojce a více řidičů využilo také Plzeňskou.

O víkendech přibylo automobilů v porovnání 14. a 15. týdne v centru města, a to o 0,8 procenta. Naopak mimo centrum množství aut ve sledovaných obdobích ubylo.

Parkování a kolony

Obsazenost parkovacích zón jednotný trend ve 14. a 15. týdnu nezaznamenala. Zatímco v Praze 1, 6 či 9 mírně vzrostla, naopak v Praze 2 mezitýdenně klesla, stejně jako v Praze 4, 5, 7 a 8. V Praze 3 je stejná. Při srovnání s obdobím před zavedením opatření proti koronaviru ve všech částech Prahy nyní parkuje v zónách více aut.

Kolony ve všední dny způsobila na některých místech vypnutá tlačítka pro chodce. Jejich užívání město zrušilo v rámci opatření proti šíření koronaviru, aby se jich lidé nemuseli dotýkat. Přestože po přechodu nikdo nejde, autům padne červená.

Nejvýrazněji se opatření promítlo na čtyřproudých komunikacích, jako jsou Švehlova, Průmyslová nebo Patočkova, kde byly potíže největší. Zastavení vozidel na podobných místech mohlo podle dokumentu způsobit zastavení až 70 aut najednou.

Video
Video se připravuje ...

Lidé se i přes opatření tísnili v metru, 14. dubna 2020. Tomáš Vlach

Fotogalerie
98 fotografií