Firma Nuova Neon Group 2 z Modeny, která se aktuálně věnuje výrobě plexiskel pro přepážky lékáren a bank, už vymýšlí, jak by se dal »sociální distanc« zařídit i na plážích. A první návrh vypadá fantasmagoricky – turisté by mohli dovolenou trávit ve sklenících na plážích!

Dva metry vysoké plexisklové boxy (shora otevřené) by dovnitř možná nepustily moc virů, ale asi ani vzduchu. „Každý přece ví, že ve 40stupňovém vedru je nemožné ležet za plexisklem. Lidi by zemřeli na dehydrataci!“ odmítá nápad Mauro Vanni, prezident svazu záchranářů v Rimini.

Vláda ale pracuje na jiných variantách, které by měly zajistit bezpečí turistů. „K moři toto léto budeme chodit. Pracujeme na tom, aby to bylo možné,“ ujistila média tajemnice ministerstva turistiky Lorenza Bonaccorsiová.

Opatření budou spočívat především v bezpečné vzdálenosti lidí na pláži. Toho by se mohlo dosáhnout například rezervací lehátek. Na plážích by také měly být zařízení na mytí rukou a ve hře je i dezinfikování písku.

Italské pláže budou letos v létě kvůli koronaviru zcela jistě vypadat úplně jinak než v minulých letech. V Itálii platí omezení volného pohybu zatím do 3. května, pak by mohla být opatření postupně uvolňována.

Na některých italských plážích se už ale na sezonu chystají. Sice pláže stále kontrolují policisté, ale například v regionech Ligurie, Emilia Romagna či Abruzzo dávají povolení provozovatelům pláží ke vstupu za účelem jejich údržby a úklidu.

A zatímco datum otevření pláží a podmínky, za jakých to bude, jsou stále předmětem diskusí, jisté je už to, že letos bude na italských plážích více domácích a méně cizinců. Podle serveru thelocal.it Itálie letos od července do září očekává o 25 milionů zahraničních turistů méně, loni jich za celý rok do země přijelo přes 60 milionů. Velmi pravděpodobné je také to, že i Italové letos zruší dovolenou v cizině a stráví ji právě na italských plážích.

Fotogalerie
102 fotografií