„Policisté ráno vyjížděli do motolské nemocnice k nešťastné události,“ potvrdila mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová s tím, že zemřel starší pacient. Podle informací Blesk.cz spáchal v jednom z vyšších pater s největší pravděpodobností sebevraždu - zastřelil se.

V pokoji ho po šesté ráno našla sanitářka. „Muži bylo 75 let a měl velmi vážnou diagnózu. Na pokoji ležel sám, nikoho dalšího neohrozil,“ řekla Blesk.cz mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Na kterém oddělení byl muž hospitalizován, komentovat nechtěla. Koronavirus ale neměl.

Podle Dankové má pacient podle řádu povinnost případnou legálně drženou zbraň nahlásit, pokud ji má s sebou, a nemocnice ji uschová do trezoru. „Pokud nám to ale pacient sám neřekne a má zbraň mezi osobními věcmi, nemáme šanci to zjistit, nemůžeme je šacovat,“ uvedla.

Není to zdaleka první případ, kdy se v pražských nemocnicích střílelo. Loni v březnu vzbudila velké pozdvižení střelba ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV), kde 74letý pacient vytáhl zbraň na dva muže, kteří s ním leželi na pokoji na hematologické klinice. Oba zranil, jeden z nich následně zemřel. O měsíc a půl později pak v pankrácké věznici zemřel i střelec. 

Podle svých dřívějších vyjádření mají pražské nemocnice ve směrnicích zákaz vnášení zbraní do areálu. „Pokud jde ale o standardní oddělení, musíme si uvědomit, že každý rok probíhají desítky tisíc hospitalizací. A prohlížet každého pacienta, prohlížet mu osobní věci, není kvůli jednomu incidentu, který je skutečně zcela ojedinělý, namístě,“ nechal se krátce po incidentu ve FNKV slyšet ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Střelba v Ostravě

Loni v prosinci pak Českem otřásl masakr v nemocnici v Ostravě, kde pachatel postřelil v čekárně bez milosti celkem devět lidí, sedm z nich zemřelo. Útočník z místa utekl, později spáchal sebevraždu. Personál v pražských nemocnicích je na podobné situace pravidelně školen. „Školení probíhají pravidelně, speciálně po střelbě v Ostravě jsme jich měli hodně, měli jsme i školení s policií, jak se zachovat v podobně kritických situacích,“ dodala Danková.

Kam se obrátit

Pokud člověk trpí psychickými obtížemi, dostane se do bezvýchodné situace a uvažuje o sebevraždě, existuje řada možností, kam se obrátit s prosbou o pomoc. Jednou z nich je vyhledat psychologa či psychiatra, zavolat také můžete kdykoliv záchrannou službu. V úvahu připadá i e-mailové poradenství, napsat můžete na linka.duvery@csspraha.cz. Bezprostřední pomoc v nouzi poskytne telefonická linka důvěry - v Praze funguje nonstop pražská linka důvěry (tel. č. 222 580 697), obrátit se lze i na linku bezpečí (tel. č. 800 155 155) či linku důvěry Centra krizové intervence (tel. č. 284 016 666). Obě jsou také k dispozici 24 hodin denně.

Fotogalerie
39 fotografií