ONLINE CHAT
Vite mi poradit na co vsechno mam narok v tehle dobe? odklad splatek a pod?(jirka)
Foto
Dobrý den Jirko, omlouvám se, ale nevím. Záleží na Vaší situaci. Doporučuji heldat informace na internetu.
Co teda delat kdyz mam potize s placenim? myslite ze nam muze pronajimatel odpustit najem? nebo co delat(kveta)
Foto
Dobrý den Květo, může, ale nemusí. Vše bude záležet na dohodě. Doporučuji pronajímatele kontaktovat a zkusit najít společné řešení. Pokud se bude jednat o rozumného pronajímatele, určitě bude mít pochopení a bude mít zájem se dohodnout.
Zmeni se nejak žadosti o uver? bude se to nejak menit? dekuji(pavel)
Foto
Dobrý den Pavle, zatím žádné takové informace nemám. Ale vše se může samozřejmě změnit.
Jsou nyní lidé v exekuci nejvíce ohrožení co se týká výpovědi v práci?(František )
Foto
Dobrý den Františku, myslím si že ne. Při samotném propoštění budou důležitější jiné ukazatele. Pokud nebude firma donucena, tak se určitě nebude propouštět šikovné a pracovité zaměstnance.
Poradíte lidem co mají nyní problém platit nájem?(Ivan )
Foto
Dobrý den Ivane, doporučuji se obrátit na majitele nemovitosti, případně kontaktovat úřad práce a požádat o příspěvek na bydlení.
Dobrý den, Co byste doporučil lidem kreri si žádají o odklad hypotéky ale reálné to nepotrebuji. Děkuji (Karin)
Foto
Dobrý den Karin, doporučil bych, aby si uvědomili, že odklad splátek bude poznačen v bankovních registrech a může to ovlivnit možnost získání úvěru v budoucnu. Nebude se jednat o negativní záznam, ale bude poznačeno. Takže banka poskytující úvěr bude vědět, že klient asi nebyl úplně v kondici a proto chtěl splátky odložit...
Je podle vás dobrý napad si nyní odkládat úvěry?(Jana )
Foto
Dobrý den Jano, záleží na Vaší situaci a na tom, jaké jiné možnosti máte. Odklad splátek může být řešením pro krátkodobé vyřešení nepříznivé situace. Pokud Vám odklad splátek pomůže, tak to udělejte.
Dobrý den. Jak vidíte nyní situaci kolem hypoték? Děkuji (Pavel )
Foto
Dobrý den Pavle, ČNB se snaží uvolnit pravidla pro poskytování hypoték, ale hypoteční banky spíše pravidla zpřísňují. Jakmile se situace uklidní, očekávám pokles úrokových sazeb.
je lepsi drzet hotovost nebo investovat? usporami tyhle doby jsem si nasporit okolo 50tis, tak co s tym.(jachym)
Foto
Dobrý den Jáchyme, pokud se jedná o Vaše veškeré úspory, tak je rozhodně neinvestujte a raději si je ponechejte. Pokud se jedná o volné peníze, doporučuji plán konzultovat s investičním poradcem.
krasne rano. jsou podle vas kroky ve financni pomoci babisove vlasy spravne? jak to hodnotite vy jako odbornik?(patrik)
Foto
Dobrý den Patriku, po bitvě je každý generál. Na současnou situaci nebyl připraven nikdo, ale to se asi změní. Věřím, že následně se již vypracuje krizový plán, podle kterého se bude v budoucnu postupovat. Ano, jsou kroky, které si myslím, že by mohly být udělány jinak a lépe. Celkově si ale myslím, že u nás, stejně jako ve světě se postupuje daleko lépe, než v minulosti. Všichni si uvědomují, že je potřeba ekonomice pomoc. Pomoc zaměstnavatelům, podnikatelům... V makro měřítku jsem spokojen.
Mam dotaz potrebuji penize a mam nejake penize v conseq mam to vybrat nebo to nechat? oplati se?(lucie)
Foto
Dobrý den Lucie, Conseq je investiční společnost přes kterou lze investovat do celého světa, takže nevím, jakou investici jste realizovala. Pokud jste se svým portfoliem ve ztrátě, tak bych doporučil raději čerpat jiné rezervy. Pokud nemáte jinou možnost, budete muset akceptovat utrátu. Určitě se obraťte na svého poradce, případně můžeme konzultovat spolu. Pokusím se pomoci.
lze cekat i nejakou extra podporu statu pro duchodce?(lada)
Foto
Dobrý den Lado, velice rád bach Vás potěšil, ale takovou informaci nemám.
Do čeho se vyplatí nyní investovat ? Děkuji (Jarda )
Foto
Dobrý den Jardo, případné investice doporučuji konzultovat s investičním poradcem, který Vám sestaví individuální plán a navrhne řešení dle Vašich možností a představ. Pro drobné investory se nabízí možnost investovat do podílových fondů.
Dobrý den, zmeni se nejak procento do kolik muzu byt zadluzena z meho príjmu?(Nina)
Foto
Dobrý den Nino, ano. ČNB již parametry pro hypotéky uvolnila, ale co vím, tak banky se zatím k tomu nemají. Měsíční splátky úvěrů mohou nyní tvořit až 50 % čistého příjmu (dříve 45 %).
Jak vnimate koronavirus a jeho vliv na ekonomiku vy (Tomas )
Foto
Dobrý den Tomáši, osobně si myslím, že se z toho dostaneme. Jsou obory, kde ten dopad je naprosto šílený, ale pak jsou firmy, které nistíhají vyrábět. Celkově se z této situace poučíme a příště budeme lépe připraveni. V tomto směru vidím současnou situaci za pozitivní. Samotný daopad na ekonomiku bude a je potřeba počítat s tím, že chvíli bude trvat, než si všechno nově sedne a než se vrátíme do starých kolejí.
Do kdy je možné podat danove přiznání? Díky (Sára )
Foto
Dobrý den Sáro, nejsem daňový poradce, ale mám takový pocit, že lhůty pro podání DP se nezměnily. Akorát nebude FÚ uplatňovat sankce za pozdní podání. Lhůta pro podání končí 1.7.2020.
Jak vidíte vývoj ekonomiky u nás a ve světě?(Patrik )
Foto
Dobrý den Patriku, nejsem ekonom, ale optimista. Myslím si, že svět se změní k lepšímu. Že se z této zkušenosti poučíme a dřív nebo později vše doženeme.
Co si myslíte o hypoték v dohlédne době?(Roman)
Foto
Dobrý den Romane, myslím si, že hypotéky tu s námi budou stále. Pokud se ptáte na sazby, tak si myslím, že jakmile se situace uklidní, budou sazby klesat. ČNB bude sazby navyšovat, až jakmile si bude jistá, že ekonomika funguje a vše je v pořádku. Do té doby bude prosotr pro nízké sazby.
Do čeho vyplatí teď investovat?(Karel )
Foto
Dobrý den Karle, děkuji za Váš dotaz. Ano, současná situace přináší také příležitosti. Aktiv, které lze dnes koupit se slouvou je celá řada. Záleží pouze na Vašich možnostech a investičním horizontu. Pro drobné investory se nabízí široká paleta podílových fondů. Na dlouhý horizont lze doporučit akciové portfolio. Doporučuji konzultovat s investičním poradcem, který Vám zpracuje návrh investičního portfolia.
Muže banka zamítnout zadost o odklad splátek?(Eliška )
Foto
Dobrý den Eliško, pokud úvěr řádně splácíte, tak ne.
Bude podle vás nyní ekonomická krize?(Alena )
Foto
Dobrý den Aleno, krize je definovaná jako pokles HDP ve dvou čtvrtletích po sobě. Pravděpodobně u nás se o krizi bude jednat.
Mám na ucte větší částku peněz, budu Zadat o podporu, bude to někdo kontrolovat?(Jaromír )
Foto
Dobrý den Jaromíre, nevím, o jakou podporu budete žádat? Pokud vím, majetková situace do kritérií posuzování nepatří.
Je potřeba něco dokládat při odkladu hypotéky?(Radim)
Foto
Dobrý den Radime, s největší pravděpodobností ne. Bude záležet také na tom, jakou máte banku. Banky se snaží o co nejjednodušší postup.
Jak podle vás tato krize ovlivní ekonomiku?(Franta )
Foto
Dobrý den Franto, nejsem ekonom a do těchto predikcí se nechci moc pouštět. Zcela určitě se zpětně najde ekonom, který měl pravdu a který se svou předpovědí trefil. Nám ostatním nezbyde nic jiného, než se řídit selským rozumem. Pokud lidé nechodí do práce, nevydělávají a nebudou utrácet své peníze, firmy nebudou mít tržby a budou propouštět. Je to začarovaný kruh. Takže to není dobrá situace. Ale zároveň z pohledu ekonomiky to není nic extrémního a podobné situace známe z minulosti. Vše bude chtít čas, než se vše vrátí do normálu a následně se vše dožene.
Jako OSVČ musím zadat znovu o podporu pokud jsem již dostala 25tis za duben?Nebo dostanu automaticky za Květen a červen?(Sylvie)
Foto
Dobrýd den Sylvie, s podporou se zatím počítá do konce nouzového stavu, o kterém se bude dnes hlasovat ve vládě. Na další období je potřeba podat další žádost :-(
lze požadat i o odklad na více než 6 mesicu?(marie)
Foto
Dobrý den Marie, u úvěru se zatím o této možnosti neuvažuje. A s ohledem na současnou situaci a uvolňování vládních nařízení bych s touto alternativou nepočítal ani v budoucnu.
mám problem s placením nájmu, je nejaka možnost rady co s týmle? (lubomir)
Foto
Dobrý den Lubomíre, doporučuji kontaktovat majitele nemovitosti a domluvit se na odkladu nájemného.
je dobry ted vybrat finance ze stavebního sporeni?(michal)
Foto
Dobrýd den Michale, nevím, jestli to bude pro Vás to nejlepší řešení. Každopádně se jedná o Vaše úspory, které je možné v době krize použít. Pokud již nejsou jiné další možnosti a hrozilo by Vám, že nezvládenete vše zaplatit, klidně bych SS ukončil a peníze vybral. A to i bez ohledu na vázací dobu atp. Je ovšem potřeba počítat s tím, že standardní výpovědní lhůta je 3 měsíce. Za plaplatek by mělo být možné se k úsporám dostat i rychleji.
mohu si uplatnit nejakou čast pojištení? denni odškodne se na to vztahuje?(lenka)
Foto
Dobrýd den Lenko, denní odškodné je riziko související s úrazem. Pro případ nemoci slouží riziko pracovní neschopnosti, které lze sjednat s různou "spoluúčastí" 15, 29, 60 a 90 dní. Čím větší spoluúčast, tím nižší cena za pojištění.
myslíte si ze klesnou urokovy sadzby? (tomas)
Foto
Dobrý den Tomáši, k poklesu sazeb s největší pravděpodobností dříve nebo později dojde. Některé banky sazby již snížily. Obecně spíše převládá snaha zpřísňovat podmínky pro poskytování úvěrů. S výraznějším poklesem v následujícíh týdnech bych moc nepočítal.
vyplati se nyní nemovitost nebo pockat?(iva)
Foto
Dobrý den Ivo, bohužel nedokáži na Vaši otázku odpovědět. Je příliš obecná. Chcete-li koupit nemovitost na investici a bude Vám to ekonomicky dávat smysl, není důvod čekat. Z dlouhodobého hlediska se bude jednat o investici a krátkodobá situace by neměla mít vliv na takové rozhodnutí. Krátkodobě se jedná o spekulaci, která by mohla vyjít, ale také ne.
co si myslite o odkladu hypoteky, ma to smysl?(rosta)
Foto
Dobrý den Rosťo, záleží na tom, v jaké jste situaci a jestli Vám odklad splátek vyřeší existenční potíže. Pokud si nejste úplně jistý tím, že budete mít peníze na úhradu všech závazků, doporučuji o odklad požádat.
jak se počita podpora v nezamestnanosti? propustili me kvuli koronaviru a nevim co delat diky(ruda)
Foto
Dobrýd den Rudolfe, doporučuji kontaktovat úřad práce a domluvit se na dalším postupu.
dobry den jak je to prosim s zivnotnim pojistenim a vypadkem prijmu v tomhletom obdobi? vztehuje se to neboli ne?(daniel)
Foto
Dobrýd den Danieli, úplně přesně nerozumím otázce. Pokud se ptáte na odpuštění platby za pojištění, tak s tím nepočítejte. Jste pojištěn a pojišťovna si nárokuje pojistné. Pokud se ptáte na pojistné plnění, tak pojišťovna může plnit v přípdě, že máte pojištěno a nastane: pracovní neschopnost, trvalá invalidita, úmrtí.
hezke rano, jak je to s tou petadvacitkou pro osvc? sahne si každej? dekuji(bára)
Foto
Dobrý den, Báro, nevím, co konkrétně Vás zajímá. Snad aslespoň trochu pomůže uvedená informace: Podmínky: nutnosti uzavřít provozovnu svou či omezit její provoz, vlastní karantény (nebo karantény jeho zaměstnance), péče o vlastní dítě nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance, omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti, omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti. Zdroj: https://www.penize.cz/podnikani/414711-prispevek-pro-osvc-pokracuje-souhlasi-poslanci-dohodari-maji-smulu
dobry den jak pozadat o odklad splatek, u airbanky?(jiri)
Foto
Stačí navštívit www.
lze pozadat o odklad splatek kdyz mam uver 1 mesic?(petr)
Foto
Dobrý den Petře, lze odložit splátky úvěrů, které byly vyčerpány před 26. březnem.
krize me primela uvazovat, ze by bylo vhodne diverzifikovat majetek - mam nejake penize v bance, mam stavebni sporeni. na koupi byto to nestaci, takova investic by se mi libila. nechci si brat hypoteku, z pricipu enchci vyuzivat uvery. co muzete poradit? bitcoiny jsme prodala, stvala me prilis velka volatilita, ale vydelala jsem na nich slusne. akciim nerozumima njsme jim ochotna venovat cas nutny pro studium problematiky, fondy nechci.(jana)
Foto
Dobrý den Jano, pravděpodobně to tady nevyřešíme... Samostudium je jednou z variant nebo se můžete obrátit na investičního poradce. Akcie jsou jedním z aktiv, které je možné mít v portfoliu. Není to špatně, ani dobře. Vždy záleží na celkové majetkové situaci investora, na jeho plánech, na investičním horizontu a na zkušenostech. V neposlední řadě také na objemu plánované investice. Nevím, co Vás vede k zamítnutí varianty podílového fondu, ale jedná se o nejdostupnější nástroj pro malého investora. Lze investovat malé finanční prostředky do široce diverzifikovaného portfolia. Zcela určitě se jedná o vhodné řešení pro investice v řádech statisíců a nižších jednotek miliónů.
Jak postupovat, když chci odložit splátky úvěru?(Martin)
Foto
Dobrý den Martine, bude zapotřebí kontaktovat Vaši banku. Možná bude stačit se podívat pouze na webovky. Většina bank tam má kontaktní formulář pro odklad splátek.
Dobrý den, podle čeho banky posuzují odklad splátek u hypoték nebo úvěrů? děkuji(elena)
Foto
Dobrý den Eleno, banky posuzují pouze splátkovou historii. POkud bez problémů úvěr splácíte, nebude Vám v odkladu splátek bránit.