Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další pomoc pro živnostníky a OSVČ: 500 korun na den až do června, vláda rozhodne v pondělí

Aktualizováno -
17. dubna 2020
13:10
Autor: vei, ČTK - 
17. dubna 2020
08:40

Živnostníci a podnikatelé, které zasáhla opatření přijatá kvůli koronaviru, budou dostávat jednorázový příspěvek i po 30. dubnu. Měl by jako nyní činit 500 korun za den, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Uvedla, že v pondělí vládě předloží návrh zákona, který umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele. Vláda s nimi počítá do 8. června. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo řekl, že stát počítá s příspěvkem 15 tisíc korun za květen.

Podle Schillerové se v případě prodloužení termínu pro příspěvek podmínky měnit nebudou, ale podnikatelé budou muset předložit nové čestné prohlášení.

„V každém případě platí, co jsme slíbili. Podpora osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bude proplacena i za květen. Červen rozhodneme podle situace v květnu,“ sdělil Právu předseda vlády.

I nadále platí příslib, že živnostníkům bude opuštěno také zhruba pět tisíc na placení záloh na sociálním a zdravotním pojištění.

Minimální záloha na sociálním pojištění činí dnes 2544 korun, u zdravotního pojištění je to 2352 Kč, dohromady tedy živnostníkům zůstane navíc  4896 Kč měsíčně. Úleva za květen by tak měla být zhruba 642 korun na den.

„K tomu navíc budeme poskytovat kompenzaci za zaměstnance, má-li je živnostník,“ zmínil dále Babiš kurzarbeitový program příspěvků na mzdy Antivirus. „Vláda chce a bude pomáhat živnostníkům, kteří tuto krizi nezpůsobili, ale pandemie je připravila o příjmy,“ dodal premiér pro Právo.

S návrhy přišla i opozice

Své řešení kompenzací nabízejí také opoziční strany. Senátoři ODS chtějí prodloužit možnosti čerpat kompenzační bonus až do června, přičemž částky by se podle nich měly každý měsíc navyšovat. Jejich návrh chce podpořit také TOP 09. Kompenzační bonus by podle stran „po dobu trvání zásadních překážek“ činnosti OSVČ měl stopnout z 500 korun denně v březnu a dubnu na 700 korun v květnu a 900 korun v červnu.

Lidovci chtějí kompenzace také pro lidi pracující na dohody DPP a DPČ. I tímto návrhem by se měla zabývat podle ministryně financí Aleny Schillerové vláda.  

„Osobně se domnívám, že je nejvyšší čas zahájit jednání nad možností nepodmíněného příjmu pro všechny občany v úrovni minimální mzdy aspoň do konce roku,“ nechal se zase slyšet pro Právo místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Video  Fiala si kvůli koronaviru rýpl do Babiše. ODS navrhla živnostníkům 30 tisíc korun.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 17. dubna 2020 17:57 )

no konečně otevřete stavidla, to to trvalo.. Máte už i podporu intervence ČNB novým zákonem v případě, že by klesala cena dluhopisů, není, na co čekat...

hahans ( 17. dubna 2020 10:37 )

Není u nás náhodou kapitalizmus a nevyřvávali tehdy šmejdi, že se každý má postarat sám o sebe ? Jak je možné že obrátili o 180° a dnes řvou, že se stát má postarat ?

Citronel ( 17. dubna 2020 10:20 )

Znám jednoho automechanika,toho se to vůbec nijak nedotklo,ale řve,tak dostane.Myslim,že i pár zední­ků,te­sařů,­pokrý­vačů aj.,kterých se to vůbec nedotklo,tak taky dostanou,musí ale brečet,jak učitelé,léta naříkali a teď už mají dost,už nejsou slyšet.Chtělo by to ještě trochu zafrfňat,možná by teď z toho něco káplo,když vláda je u toho rozdávání.

Citronel ( 17. dubna 2020 10:15 )

Dětičky je nosí,ale starý uslintaný *** ji nenosí,tomu je při své tuposti úplně jedno koho nakazí,ten je tak blbej,že mu nedojde,že může jít i o ***ovo rodiče.

Amant ( 17. dubna 2020 10:10 )

Chudáčci, teď prý nemají ani korunu. Ale, před barákem stojí Mercedes za milion. Konečně se pročistí trh a přežijí ti co umí opravdu podnikat. Bude konec cur.aku co prodávají řízek za 300kc apod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa