Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Domácí testy na covid-19? Rychlotesty ministerstvo zamítlo, lidé si dělají 4x dražší stěry

Autor: Sabina Dračková - 
19. dubna 2020
06:30

Lidé, kteří nedostanou žádanku na testy na covid-19 od svého lékaře, si je můžou zaplatit u soukromých laboratoří. Pokud se bojí vycházet, můžou si zkumavky na stěr nechat dovézt a udělat test sami. I s vyhodnocením to vyjde na 2000 korun. Levnější variantou jsou rychlotesty, ty chce v Česku soukromá firma prodávat maximálně za 500 korun. Ministerstvo zdravotnictví jejich prodej pro veřejnost ale zamítlo. 

„Tři z potřebných příznaků jsem nesplňovala. Neměla jsem horečky, nevrátila jsem se z ciziny, ani jsem nepřišla s nikým takovým do kontaktu,“ popisuje Ivana Málková důvody, proč ji lékař neposlal na test na onemocnění koronavirem. V té době totiž platila taková pravidla, ta už jsou nyní zmírněna.

Od lékaře tedy dostala antibiotika. Necítila se dobře, měla silný kašel a další problémy. Pro jistotu chtěla test na covid-19 podstoupit. Žije totiž s maminkou, která by mohla být v rizikové skupině a chtěla mít jistotu, že ji případně nemocí nenakazí.

Testy je možné si zaplatit i na soukromé klinice. Odběry si každý může udělat sám doma. Obrátila se tak na kamarádku, která je dobrovolnicí Českého červeného kříže, aby jí test přivezla. „Na soukromé klinice přímo testy prodávají, je potřeba vyplnit osobní údaje a zaplatit dva tisíce korun,“ popisuje nákup dobrovolnice Radka Myšková.

Test na přítomnost nového typu koronavirus předala dobrovolnice bezkontaktně. (16. 4. 2020) Test na přítomnost nového typu koronavirus předala dobrovolnice bezkontaktně. (16. 4. 2020) | Radka Myšková

Výtěr podle videa

Samotné výtěry trvaly Ivaně Málkové jen chvíli. Do deseti minut už dobrovolnici naplněné zkumavky vracela, aby je mohla odvézt do laboratoře k vyhodnocení.

„Strčila jsem si prostě jednu tyčinku podle video-návodu do nosu, do obou dírek. Potom do krku, zadělala jsem to tak, jak se mělo. Čert ví, jestli jsem to udělala dobře nebo blbě, prostě jsem se snažila tak, jak jsem mohla před zrcátkem,“ popisuje Málková.

Ti, kteří testy podstoupili v nemocnicích, mluví o tom, že výtěry jsou dost nepříjemné. Samovyštěření pro Ivanu Málkovou tak moc nepříjemné nebylo.

„Strčila jsem to nejdál do nosu, co to šlo. Byla jsem pro to naladěná, rozhodla jsem se pro to sama, neměla jsem kolem žádné stresující faktory. Tak jsem se zhluboka dvakrát nadechla a vědomě jsem udělala ten úkon, pro který jsem se sama svobodně rozhodla,“ vysvětluje.

Video, podle kterého se řídila, našla přímo na internetových stránkách kliniky, od které jí dobrovolnice test koupila. Za pár dnů jí napsali z laboratoře, že její výsledky jsou negativní a nákazu tudíž testy neprokázaly.

Rychlotesty by byly levnější

K odhalení nákazy ale mohou posloužit i rychlotesty. Jak se ale ukázalo, ty se nedají použít kdykoliv po dobu nemoci. Jsou určené pro to, aby se používali na konci karantény.

Lidé, kteří byli 14 dnů jen doma a chtějí se pro jistotu také otestovat, by mohli využít rychlostest. Pro použití doma by stál 500 korun. Takový test není potřeba posílat do laboratoře. Díky kapce krve z prstu vyhodnotí přítomnost nákazy do několika minut. Na podobném principu funguje řada testů, které si lidé mohou koupit v lékárnách a zjistit tak přítomnost různých nemocí.

Nabízet sadu pro samovyšetření na koronavirus měl třeba jeden z českých internetových obchodů, jeho příchod na trh avizoval už před měsícem. Stále ale k dispozici není.

„Omlouváme se, ale Ministerstvo zdravotnictví České republiky udělení výjimky k uvedení do prodeje pro osobní použití zamítlo,“ napsal server Alza.cz, který měl testy prodávat stejně jako některé lékárny.

Jak řekl Blesk Zprávám zdroj z firmy, která má v Česku rychlotesty distribuovat, jde o stejné sady, které používá stát. Protože ale není povolený prodej pro osobní použití, může je firma prodávat jen zdravotníkům. Ti pak lidi, kteří o to mají zájem otestují, cena je pak ale vyšší kvůli s tím spojeným nákladům na dopravu a práci. Účtují si okolo dvou a půl tisíc, tedy stejně jako za klasický test, který si udělala třeba zmíněná Ivana Málková.

Zdlouhavé schvalování ministerstvo nezkrátilo

Aby se mohly testy prodávat i mezi občany a nejen zdravotníkům, musela by na to firma mít speciální certifikát. Ten ale nemá, protože se dosud věnovala jinému odvětví. Auditorů, kteří svolení a certifikace vydávají, je jen 23 pro celou EU.

„Chodí nám to zpátky s takovými připomínkami jako, tady vám chybí tečka nebo čárka nad slovem. Takový typ připomínek, třeba, že na obalu chybí nějaké označení,“ popsal Blesk Zprávám zdroj z distributorské firmy, jehož totožnost redakce zná, ale nepřál si být jmenován.

I když firma chybu napraví a pošle k dalšímu posouzení, zejména kvůli malému množství auditorů se celý schvalovací proces vleče. Podle informací Blesk Zpráv takové schválení může trvat až rok.

To ale může přeskočit ministerstvo zdravotnictví. Stačilo by udělit výjimku a prodej povolit. Tu ale distribuční firmě zamítlo. Společnost tak ve zdlouhavém procesu pokračuje, aby mohla v budoucnu českým zákazníkům testy prodávat. Zatím je prodává alespoň zdravotníkům, nebo v zahraničí.

Resort řekl „ne“ kvůli dokumentům

„Přišlo nám devět stránek odmítavého rozhodnutí, které mimo jiné podepsal pan Prymula,“ říká zdroj z firmy, který se zároveň pozastavuje nad tím, že právě náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula je také schvaluje, co bude stát nakupovat a jak s tím bude nakládat.

Domnívá se, že ministerstvo chce zkrátka upřednostnit využití těch testovacích sad, které samo ve velkém nakoupilo a jejich volný prodej chce pozdržet. Zároveň se ministerstvo v posledních dnech snaží své rychlotesty hojně využívat.

Resort zdravotnictví ale udává jiný důvod. „V předmětném správním řízení nebylo možné považovat předloženou dokumentaci žadatele za průkaznou. Ani na základě výzvy k předložení úplné technické dokumentace nebyla žadatelem doplněna spisová dokumentace tak, aby mohlo dojít k vydání kladného rozhodnutí,“ odůvodnila pro server Novinky.cz Gabriela Štěpanyová z ministerstva zdravotnictví.

Důvody, které ministerstvo uvedlo, hodnotí pracovník firmy jako zástupné a nesmyslné. „My jsme nedoložili samostatný certifikát, na lancetu. To je taková ta jehla, kterou se píchá do prstu. Nedoložili jsme ho z toho důvodu, že používáme lancety, které jsou volně prodejné. Dají se koupit v lékárně,“ vysvětluje. Pokud je ale taková jehla součástí balení, požaduje už ministerstvo i na ni certifikát, dodává zdroj. Další důvody zmiňované ministerstvem jsou podle něj spíše slovíčkaření.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa