Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahá dohra tragického výbuchu paneláku: Češi pomohli zdarma, Slováci za 25 milionů!

Autor: DH - 
17. dubna 2020
09:20

Tragédie v Prešově, kde v prosinci minulého roku vybuchl panelový dům, vystavuje finální účty. Za zbourání si slovenská firma vyúčtovala desítky milionů, přitom firma z Čech část domu strhla zadarmo!

Město Prešov uvedlo, že za bourání, odvoz sutin a uskladnění musí firmě ze Slovenska podle faktury zaplatit takřka 900 tisíc euro, tedy přibližně 25 milionů korun. To se ale zastupitelům zdá příliš, a proto musí vše prošetřit znalec. Podezřelejší je vše o to víc, že část domu už zbourala česká firma, která si naúčtovala pouze náklady. O zbytek se pak měla postarat právě společnost Matijka.

Cena, jakou firma za svoji práci stanovila, rozhořčila nejednoho obyvatele sídliště a ani město z ní není nadšené. Jeho vedení však s placením počká až na verdikt znalce, který určí oprávněnost fakturace.

K celé situaci se pak vyjádřila i samotná stavební firma, které se na ceně nezdá nic podezřelého. Ba naopak, možná to pro ni ani nebyl příliš výnosný obchod, protože už by prý takovou šanci znovu nejspíš nevzali.

„Předběžná faktura byla vystavená v době, kdy se ještě nevědělo, do jaké míry zlikvidovala bytovku česká firma. Proto je číslo nižší. Peníze jsem ještě nedostal. Z této sumy půjde mojí firmě asi 240 tisíc euro. Ze zbytku zaplatím dodavatelům a za uskladnění. Už bych do toho asi podruhé nešel,“ řekl jednatel Peter Matijka, jehož firma si při bourání přišla podle jeho slov na cirka 6,5 milionů korun.

Video  Záběry z vnitřku prešovského paneláku  - Městští hasiči Lipany
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi