„Nechceme nechat nikoho v našem městě v existenčních potížích, navrženými opatřeními se snažíme maximálně mírnit dopady koronavirové krize. Jednotlivá opatření budeme postupně naplňovat,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Pomoci se má dostat všem potřebným skupinám obyvatel města. „Opatřeními chceme plošně postihnout maximum toho, jak pomoci lidem mírnit současnou situaci, a to bez zbytečné byrokracie. Případy, které se nám nepodařilo balíčkem obsáhnout, budeme řešit individuálně,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Bez škrtů v rozpočtu

Město očekává až půlmiliardový výpadek příjmů, přímé náklady spojené s tlumením krize při nouzovém stavu odhaduje na 200 milionů korun. Schodek plánuje pokrýt ze svých fondů, z dividendy od Plzeňské teplárenské a z přebytku loňského rozpočtu.

„A to tak, abychom nemuseli dramaticky škrtat ve schváleném rozpočtu města na rok 2020 a aby byla zachována správa a údržba infrastruktury a městských nemovitostí,“ doplnil Šlouf, který vše konzultoval s vedením krajské Hospodářské komory a starosty jednotlivých městských obvodů. Výsledkem je 12 bodů konkrétní pomoci.

Odpuštění nájmu či záchrana krachujících

Ty upravují například splátkové kalendáře či odpuštění poplatku za pronájmy městských nebytových prostor i bytů. Prodloužení splatnosti poplatků, například za psy či svoz odpadu. Řeší i zvýhodněné parkovné pro poskytovatele sociálních služeb či pomoc existenčně ohroženým sportovním klubům nebo kulturních organizací zřizovaných městem. Přesný přehled najdete ZDE.

VIDEO: Prezident Zeman promluvil o krizi kvůli koronaviru v ekonomice.

Video
Video se připravuje ...

Prezident Zeman promluvil o krizi kvůli koronaviru v ekonomice. Čílil se kvůli zhovadilosti. Redakce Blesk, FTV Prima