Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hobbymarkety a autosalony ano, a my nic? Prodejci nábytku nechápou, proč nesmí otevřít

Autor: ČTK, for - 
16. dubna 2020
16:40

Pokud mohou být od příštího pondělí otevřeny například farmářské trhy nebo autosalony, není důvod, aby zůstaly zavřené prodejny nábytku, showroomy nebo třeba kuchyňská studia. Sdělila to Asociace českých nábytkářů (AČN). Podle ní tyto obchody nenavštěvuje mnoho lidí a showroomy podobně jako autosalony mohou fungovat na objednávku.

„Z bleskového výzkumu mezi našimi členy jednoznačně vyplynulo, že čeští nábytkáři jsou schopni zaručit svým zaměstnancům i zákazníkům stejnou úroveň bezpečí před nemocí covid-19 jako autosalony, které budou otevřeny od 20. dubna,“ uvedl tajemník asociace Tomáš Lukeš.

Tlačenice v hobbymarketech a na trzích nevadí?

Showroom s auty se podle něj téměř neliší od showroomu s kuchyněmi, koupelnami nebo jiným nábytkem, jde o podobně uzpůsobené provozovny. „Nerozumíme tomu, proč z hygienického hlediska nevadí tlačenice na košíky u hobbymarketů. Lze předpokládat, že těsné kontakty budou mezi lidmi na farmářských trzích, které budou za čtyři dny povoleny,“ doplnil Lukeš.

Podle něj asociace opakovaně žádá o nastavení rovných podmínek podnikání a zamezení nefér hospodářské soutěže, ovšem ne všechno se daří.

„Nyní jsou oficiálně otevřeny maloobchody, které na tisících metrech čtverečních nabízejí nábytek z Polska nebo z Číny, takzvané hobbymarkety. Už dříve jsme odmítli zmatečný návrh na postupné otevírání obchodů,“ uvedl dále Lukeš. AČN podle něj již dříve volala po zavedení přísných hygienických standardů, které budou muset respektovat všichni, ať malí, tak velcí.

Tajemník asociace Lukeš: Je to nefér

„Žádáme, aby prodejny nábytku, showroomy nebo kuchyňská studia byly otevřeny v první vlně. Tyto obchody nenavštěvuje mnoho lidí. Rozhodně nejde o provozovny, kam by chodili lidé trávit volný čas. Stejně jako autosalony mohou tyto showroomy fungovat na objednávku,“ sdělil Lukeš. Konzultace nebo schůzku lze podle něj sjednat předem po e-mailu nebo telefonem. Jak dále uvedl, zajistit dezinfekci i ochranné prostředky pro zákazníky i zaměstnance je samozřejmostí.

„Je zřejmé, že českým nábytkářům velmi záleží na zdraví svých zaměstnanců i zákazníků. O tom není pochyb. A pokud jsou čeští nábytkáři schopni zaručit stejná nebo i lepší hygienická opatření, je nefér je ze hry vyloučit,“ dodal Lukeš.

Video  Vláda o otevírání dalších obchodů i změnách u roušek v autech a veřejné dopravě  - abl
Video se připravuje ...

Profesní organizace Asociace českých nábytkářů funguje od roku 1997. Sdružuje zhruba stovku členů, 70 procent tvoří výrobní firmy, zbytek připadá například na školy.

Nábytkářské firmy v Česku podle AČN loni vyrobily zboží za rekordních 47,98 miliardy korun, meziročně o 3,5 procenta více. Tržby z prodeje nábytku vzrostly o 5,8 procenta na 39,85 miliardy korun. Vývoz stoupl o tři procenta, dovoz se zvýšil o 7,1 procenta.

krapotkin ( 16. dubna 2020 18:13 )

Přešlap je úmyslný. Rudé vládě vyhovuje šikanování národa. Já měl v noci sen ... (slova Martina Luthera Kinga).

villon ( 16. dubna 2020 17:56 )

V lepším případě totál chaos, v horšim úmisl - ANOfert nevyrábý nábitek, jenom hnojiva, kytky a žrádlo. Proto jsou zavřený papírnictví, knihkupectví, oblečení a boty atd. atd. Kdyby měl bureš hospody (kromě Čapáku kam asi stejně nikdo nechodí, to byla jen taková klasikl účelovka-vojebávka na dotace), tak už dneska sedíme na pivečku.

ivoadler ( 16. dubna 2020 17:14 )

Cesta z krize je jednoduchá: prodávat, prodávat (a kupovat).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa