Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Domově pro seniory Iris v Ostravě roste počet nakažených: Se sestrami je to už na hraně

Autor: ČTK, rum - 
16. dubna 2020
13:38

Domovu pro seniory Iris v Ostravě přibyli nakažení koronavirem. Nákaza se už projevila u 33 pacientů a deseti zaměstnanců, dosud zařízení udávalo 22 pozitivních klientů a osm pracovníků. Na výsledky dalších testů domov ještě čeká.

V zařízení  aktuálně pečují o 11 nově nakažených klientů, předchozí se jim podařilo z preventivních důvodů umístit do nemocnic. Podle něj je průběh nemoci u těchto nově nemocných mírný, nemají horečky a jsou spíše unavení. Zařízení ale ještě čeká na výsledky některých dalších testů a předpokládá, že mezi nimi budou další potvrzené případy.

Podle Mariánka zatím zařízení péči o klienty zvládá. „Pro nás je největší nebezpečí, že máme zdravotní sestry tak, že už nám nesmí žádná onemocnět a ještě to jakžtakž zvládneme vlastními silami,“ uvedl ředitel domova Michal Mariánek.

V domově Iris se plošně začaly dělat testy poté, kdy se u jedné z pracovnic přímé péče potvrdila nákaza covid-19. Postupně tam přibývají nemocní mezi zaměstnanci i klienty.

Dostanou odměny

Zařízení je příspěvkovou organizací města. Radní už schválili, že město poskytne mimořádné odměny zaměstnancům v sociální oblasti, kde jsou klienti v karanténě kvůli onemocnění covid-19. Opatření se vztahuje právě na příspěvkové organizace zřízené městem.

Odměny se budou vyplácet zpětně ode dne uzavření oddělení. Stanoveny jsou na 1000 korun za každou odpracovanou směnu. Na tyto zvýšené osobní náklady poskytne město organizacím peníze z rezervy.

Aktuálně se rozhodnutí radních vztahuje právě na domov Iris. Město je ale připraveno stejně postupovat i v případě, že by se nákaza prokázala v jiných zařízeních.

VIDEO: Testovat by se měly jen rizikové skupiny. Mladí, nezahlcujte systém, jinak testy dojdou, říká expert.

Video  Testovat by se měly jen rizikové skupiny. Mladí, nezahlcujte systém, jinak testy dojdou, říká expert  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa