Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští Igráčci s rouškou zaujali i v zahraničí: Firma už přispěla statisíci na nákup pomůcek

Autor: ran, ČTK - 
18. dubna 2020
15:23

O figurkách Igráčků, které vyrábí firma Efko-karton v Novém Veselí na Vysočině, píší už i zahraniční média. Dostaly se do nich díky tomu, že začaly i ony nosit roušku, jako všichni u nás. 

„Říkali jsme si, že pokud máme všichni nosit roušky, bude je nosit i Igráček,“ cituje New York Times ředitele firmy Miroslava Kotíka. List figurku svým čtenářům přirovnává k postavičkám Lego nebo Playmobil, aby si mohli o hračce udělat přesnější představu. Zprávu o tom, jak Igráčci pomáhají, přinesly i další zahraniční zpravodajské kanály, jako americké CNN nebo arabská Al-Džazíra. O nápadu české firmy informaly i zpravodajské agentury AP nebo Reuters.

Limitovanou sérii této legendární české plastové hračky výrobce začal kompletovat již koncem března. Figurky, jimž byla natištěna přes ústa i nos rouška, představují všechny hlavní profese z koronavirové „první linie“, jako jsou lékaři, zdravotní sestry, hasiči, policisté , ale i členy běžných domácností. Celkem firma uvedla na trh 12 postaviček s rouškami.

Z každého Igráčka s cenou 79 korun putuje 15 korun na nákup ochranných pomůcek. List NYT přinesl svým čtenářům informaci, že se tímto způsobem podařilo věnovat vysočinským potřebným profesím materiál za 250 000 korun.

Podnik ale před zahájením výroby nejprve musel vyřešit jeden technický problém - nos. Součástí dnešních Igráčků je totiž vždy malý slušivý nosík. Rouška by se tak dala natisknout jen pod ním, což by podle Kotíka nebylo v pořádku z výchovného hlediska. „Pořád se přece říká: Noste tu roušku přes ústa a přes nos,“ podotkl.

Pak si ale vzpomněl, že mezi formami k figurce, které před lety koupil od minulého výrobce Igráčka (firmy Igra Praha), by mohla být i forma z nejstarší doby, kdy ještě Igráček nos neměl. Forma se našla a podařilo se podle ní nalisovat 20 000 hlaviček. 

Osmicentimetrové figurky Igráčka jsou na trhu od roku 1976. Efko vrátilo Igráčky v novější podobě na trh v roce 2010, ročně jich dělá asi 200 000.

Firma ale v dnešní „koronavirové“ době pomáhá i jinak. Pro zdravotníky například nakoupila ze svého dezinfekci v hodnotě 80 000 korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa