Trhy na Tylově se podle tiskové zprávy Prahy 2 spustí se zhruba polovinou stánků. „Skončí tak nelogický stav, kdy byly otevřené prodejny potravin a současně zakázán provoz trhů ve venkovním prostoru. Významná skupina podnikatelů, především rodinných farem, tak byla tímto zbytečně diskriminována,“ řekl místostarosta Prahy 2 Michael Grundler (TOP 09).

Trhy provozované spolkem Archetyp na rozdíl od těch na Tylově náměstí nefungují každý den. „Co se frekvence konání trhů týče, od 25. dubna budou farmáři zákazníkům k dispozici v běžném režimu, tedy farmářský trh Kubáň bude otevřený v úterý, čtvrtek a sobotu, trhy Heřmaňák a Náplavka v sobotu,“ uvedl provozovatel trhů Jiří Sedláček.

Dodal, že na trzích nebudou stánky s občerstvením na místě ani pouliční umělci. „Na Kubáni by mohlo být 10 až 15 stánků, na Heřmaňáku zhruba stejný počet a na náplavce kolem 60 stánků,“ doplnil Sedláček. Stánky budou podle něj nabízet především základní potraviny jako pečivo, uzeniny, vejce, mléčné výrobky, ryby, ovoce a zeleninu. „Postupně budeme přidávat doplňková řemesla a pak i občerstvení, ovšem výhradně k odnosu domů, jako to mají například restaurační okénka,“ vysvětlil. Dodal, že k běžnému provozu by se trhy mohly vrátit začátkem prázdnin.

Asociace farmářských tržišť, které Sedláček předsedá, podle něj od února pracovala na bezpečnostních pravidlech a doporučeních pro stánkaře. Těmi vláda podmínila znovuotevření tržišť. Mezi pravidla patří například dvoumetrové odstupy mezi zákazníky nebo odstupy mezi stánky. Každý stánek bude mít také omyvatelný a dezinfikovatelný pult s dezinfekcí, která bude k dispozici i zákazníkům.

Vláda o plánu znovu umožnit pořádání farmářských trhů informovala v úterý, jedná se o jeden z prvních kroků plánovaného uvolnění krizových opatření. Za dodržování hygienických pravidel bude odpovídat provozovatel.

Fotogalerie
19 fotografií