Opatření podle firmy umožní omezit výrobu a snížit skladové zásoby oceli, čímž huti pomůže k tomu, aby se lépe přizpůsobila výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě.

„Nové opatření zajistí zachování provozní a obchodní flexibility podniku tak, aby se dokázal efektivně adaptovat na změny poptávky zákazníků. Snížení výroby zvládne huť bez propouštění,“ uvedla mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Huť zaměstnance z pece číslo 2 využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma.

Provoz vrátí v srpnu

Zákazníci firmy podle ní hlásí o 30 procent nižší poptávku. Generální ředitel Liberty Ostrava Pascal Genest uvedl, že pandemie narušila fungování evropského ocelářského průmyslu a navazujících odvětví.

„Sfoukání vysoké pece pečlivě připravujeme již několik týdnů a dokončíme jej na konci dubna. Návrat pece do plného provozu plánujeme koncem srpna, ale pokud to situace na trhu dovolí, o měsíc jej uspíšíme,“ uvedl Genest. Dodal, že firma nadále bude schopna plnit potřeby zákazníků.

Odbory nesouhlasí

Odborové organizace působící v huti vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí. „Zaměstnavatel nás ani po opakovaných schůzkách nepřesvědčil o finančních a provozních důvodech, proč by provoz na jednu vysokou pec měl být pro naši huť výhodnější,“ uvedly odbory.

Současné dopady pandemie na firmu jsou podle nich minimální. „Nejsme přesvědčeni, že současná situace je natolik vážná, aby vyžadovala takto drastické omezení výrobních kapacit,“ uvedli odboráři. Dopady současné situace související s pandemií podle nich vedení společnosti přeceňuje.

VIDEO: Maláčová o koronaviru: Boj proti propouštění a rostoucí nezaměstnanosti. Firmám pomůže Antivirus.

Video
Video se připravuje ...

Maláčová o koronaviru: Boj proti propouštění a rostoucí nezaměstnanosti. Firmám pomůže Antivirus. ČTK