„Zlá zpráva z NY. Dáma uprostřed, Martina Formanová, mi právě napsala, že na komplikace s koronavirem dnes zemřela dáma vlevo, Milena Jelínek. Autorka scénáře Zapomenutého světla, profesorka na Columbijské univerzitě, vzácný člověk. Fotka ještě s Péťou Jarchovským je z února 2020,“ stojí na twitteru režiséra Jana Hřebejka (52) smutná novina ze čtvrtečního rána středoevropského času o smrti další osobnosti, která podlehla koronaviru.

Jak režisér v oznámení píše, o smrti uznávané umělkyně Mileny Jelínkové se dozvěděl od vdovy po Miloši Formanovi Martiny Formanové (54). Ta hned okomentovala i Hřebejkův příspěvek. „Přestože jsme se přátelily léta, je to, myslím, moje jediná fotka s Milenou. A přesně vystihuje, co jsem k ní cítila: veliký obdiv a úctu. Díky za ní, Honzo. Byl to krásný večer, mimochodem!“ vzkázala absolventka scénáristiky na pražské FAMU. A dodala: „Ještě jsem neřekla to snad nejdůležitější: že byla úžasně zábavná! Uf. Tak dobrou. M.,“ vyřídila ještě online světu Formanová, která má v New Yorku o šest hodin méně, než je v České republice.

Milena Jelínková v padesátých letech vystudovala pražskou FAMU, nedlouho poté – v roce 1961 emigrovala do USA, kde žila až do své smrti. Z toho důvodu oficiálně vystupovala bez přechýlení jako Milena Jelínek. V New Yorku pak několik dalších dekád učila scénáristiku na Columbijské univerzitě. V Čechách se nejvíce proslavila jako autorka scénáře k filmovému drama Zapomenuté světlo (v hlavních rolích mimo jiné s Bolkem Polívkou a Veronikou Žilkovou), který měl premiéru v roce 1996.

VIDEO: Karanténa ji odřízla! Formanová proto z Ameriky posílá vzkaz Ivaně Gottové

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Karanténa ji odřízla! Formanová proto z Ameriky posílá vzkaz Ivaně Gottové. Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
11 fotografií