Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válečný hrdina (99) vybral pro zdravotníky 370 milionů korun. Tím, že chodí po zahradě

Aktualizováno -
16. dubna 2020
09:49
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. dubna 2020
19:22

Více než 370 milionů korun vybral na pomoc britskému zdravotnickému systému (NHS) 99letý Tom Moore. Válečný veterán slíbil, že do svých stých narozenin na konci dubna přejde stokrát svou zahradu, informovala agentura Reuters. Původně chtěl Moore vybrat jen tisíc liber, tedy asi 30 900 korun.

Moore, který bydlí ve městě Marston Moretaine severně od Londýna, chtěl podle svých slov vyjádřit vděk britským zdravotníkům, kteří se o něj v minulosti vždy dobře postarali. Nyní NHS přitom čelí velkému náporu pacientů kvůli pandemii nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Onemocnění už podlehlo v Británii více než 12 tisíc lidí.

Sbírka jako poděkování pro zdravotníky

„Čím více peněz se sejde, tím lépe, protože když jsem byl v nemocnici se svým kyčlem a pak s hlavou, péče, jakou jsem dostal, byla naprosto neuvěřitelná,“ řekl Moore. Od doby, kdy si zlomil krček, se veterán pohybuje jen za pomoci chodítka, přesto se rozhodl oslovit dárce právě slibem, že bude chodit po zahradě.

„Štěstí přeje odvážným, a to oni jsou, jsou odvážní,“ řekl Moore na adresu britských zdravotníků. Sám díky své odvaze získal během druhé světové války, kdy bojoval v Asii, několik medailí. „Když jsem minulý týden začal se svou misí, měl jsem cíl, ten jsme překonali. Všem patří neskonalé díky, nemám slov,“ uvedl Moore, když se dozvěděl, kolik vybral. O své sbírce pravidelně informuje na svém twitteru.

Veterán: Budu chodit, dokud lidé budou přispívat

Moore vybral ve sbírce, na kterou přispělo přes 238 tisíc lidí, už mnohem více než původně plánovaných tisíc liber. Překonal dokonce i další stanovený cíl: 15,5 milionu korun. Aktuálně se částka drží na 370 milionech. Navzdory tomu ve své zahradní misi hodlá pokračovat.

Denně chce svou zahradu, která měří na délku 25 metrů, přejít aspoň desetkrát. Až splní cíl stovky délek, nechce přestat. „Budu dál chodit sem a tam i po narozeninách. Dokud budou lidé přispívat na NHS, budu chodit,“ uvedl Moore, který oslaví sté narozeniny 30. dubna.

Válečný hrdina Tom Moore (99) vybral pro zdravotníky několik milionů korun tím, že chodil po zahradě. Dal si za úkol přejít ji 100x, na jeho finiš dohlížela čestná stráž, (16.04.2020). Válečný hrdina Tom Moore (99) vybral pro zdravotníky několik milionů korun tím, že chodil po zahradě. Dal si za úkol přejít ji 100x, na jeho finiš dohlížela čestná stráž, (16.04.2020). | Reuters

Veteránovi fandí celá Británie

Moore na svém twitteru upozornil, že stránka, která spravuje jeho sbírku, momentálně nefunguje. „Stránka Just Giving nám zamrzla kvůli velkému provozu, ale sbírka pokračuje. Přispívejte dál,“ doplnil, že peníze „bez problémů“ na účet stále přicházejí.

Ve čtvrtek dopoledne Moore dokončil sté přejití zahrady, jak ale slíbil, bude pokračovat dál. Na jeho finiš dohlížela čestná stráž.

Veterán je hvězdou Británie, sledují ho celebrity i politici. Podporu mu vyjádřila například snoubenka premiéra Borise Johnsona Carrie Symondsová. „Jaký to naprostý hrdina,“ komentovala na svém twitteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa