Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrat k normálnímu životu: Otevřou obchody, roušky si zatím necháme. A co cestování?

  • Autor: Jakub Veinlich,ČTK - 
    15. 4. 2020
    05:00

    Vláda stanovila pět etap, podle kterých se má život v Česku postupně vracet k normálu. I když podle hlavního epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly to žádný návrat k normálu nebude. Ministři nalajnovali postupné otevírání škol, obchodů i restaurací, roušek se ale zatím jen tak asi nezbavíme. Členové vlády podle šéfa zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nechtěli záměrně stanovit nějaké datum. Stejně tak není také jasné, kdy se podíváme na zahraniční dovolenou. Smůlu letos navíc budou mít také lidé, kteří mají léto spojené s hudebními či filmovými festivaly.

    „Jsme jednou z prvních zemí v Evropské unii, která s tímto scénářem přichází. Ostatní země spíše zatím spekulují, co by se mohlo uvolňovat, zatímco Rakousko, Česká republika a částečně i Dánsko přicházejí s jasným scénářem. A to jak časovým, tak produktovým,“ zahájil představování plánu vlády na rozvolňování přísných opatření vlády proti nemoci covid-19 vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).  

    „Jasný předpoklad byl takový, abychom ochránili především zdraví,“ dodal k pětistupňovému scénáři. Ministři při výběru provozoven, které se postupně dočkají otevření, prý vnímali i zákaznickou poptávku o určité segmenty trhu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch naznačil, že debata ale nebyla jednoduchá, i když ministři nakonec podle Havlíčka hlasovali jednotně.

    „Nenechali jsme se vyhecovat od různých spolků a kritiků, že děláme něco pomalu,“ odmítl kritiku za pomalé uvolňování kohoutů vicepremiér.  

    Na co se tedy připravit v následujících týdnech? Vláda nalajnovala jízdní řád na postupné otevírání většiny zavřeného. První krok by měl přijít 20. dubna, poslední pak 8. června. „Dostáváme se do situace, kdy se snažíme vrátit k normálu, ale on to není normál,“ komentoval nový plán vlády hlavní epidemiolog Roman Prymula po pondělním mimořádném jednání vlády. Život s rouškami totiž podle jeho slov jen tak neskončí.

    Jako první se už v pondělí 20. dubna mohou otevřít autobazary nebo autosalony. Lidé se mohou vypravit na farmářské trhy a do práce se mohou vrátit za dodržování hygienických podmínek také profesionální sportovci.

  • 1.Obchody a další provozovny včetně restaurací

    Hlavními východisky pro otevření jakékoliv provozovny byly podle ministra průmyslu a obchodu především zdraví a pak i ekonomické otázky. „Snažili jsme se udělat férový a vyvážený mix, který, a to říkám dopředu, není 100% spravedlivý,“ varoval všechny Havlíček.

    První provozovny mohou podle schválených pravidel otevřít až v druhé vlně. Tedy až od pondělí 27. dubna. Týká se to ale jen těch, které mají prodejní plochu do 200 m², a pokud tedy nejsou ve velkých nákupních centrech, které mají celkovou plochu nad 5000 m².

    „Zjednodušeně řečeno, drobný maloobchod ve městech, s přímým vstupem z ulice,“ přiblížil ministr Havlíček typ provozoven, které by mohly být zprovozněny. Harmonogram pro otevírání provozoven vychází podle ministra průmyslu a obchodu z toho, že koronavirus bude „pod kontrolou“.

    Druhá fáze otevírání pro prodejny, které jsou součástí velkých obchodních center, ale přijde až později.

    Další povolení kohoutů přijde za dalších 14 dní, tak jak radí epidemiologové a hygienici. „To proto, aby se vyhodnotil ten stav, jaký je,“ komentoval Havlíček.

    Harmonogram otevírání obchodů a postupného uvolňování vládních opatření kvůli šíření covid-19 Harmonogram otevírání obchodů a postupného uvolňování vládních opatření kvůli šíření covid-19 | Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví ČR

    Pokud tedy nebude rapidně přibývat nakažených, otevřou se 11. května další obchody. „Navrhujeme provozovny do 1000 m², opět pokud nejsou v nákupních centrech nad 5000 m²,“ upřesnil vicepremiér.

    Všechny ostatní provozovny v nákupních centrech i mimo ně s plochou nad 1000 m² se dočkají až v poslední fázi, tedy 8. června.

    Připravit svá auta na další zkušební jízdy mohou také provozovatelé autoškol. Jejich den přijde 11. května. Právě tehdy se mohou otevřít také fitness centra. Ovšem pozor. Kdo si bude chtít zacvičit, bude muset přijít převlečený a odjíždět pryč zpocený. V posilovnách totiž bude zakázané používat společné prostory – tedy sprchy a šatny.

    Ke kadeřníkovi v půlce května

    25. květen bude mezník pro restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky a další podniky. Ale zatím jen ty, které mají předzahrádky. Zatímco pánové budou moct tedy vyrazit na pivko, dámy se zas mohou vypravit v ten samý den do kadeřnictví. I ta totiž otevřou 25. května, stejně jako pedikúry, solária, kosmetická nebo masérská studia.

    Tenhle bod byl ale na vládě zřejmě ze všeho nejsložitější. Velké diskuse mezi sebou vedli totiž ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jeden hájil především zdravotnická rizika, druhý pak podnikatelské prostředí.

    „Kolem kadeřnictví byla velká diskuse. Přiznám se, že jsem trochu zklamán, chtěl jsem, aby to bylo dříve zhruba o 14 dní,“ neskrývá porážku vicepremiér Havlíček.  

    „I já jsem byl ten, který smlouval, zda by nešel tento termín posunout třeba o týden dopředu, ale neuspěli jsme,“ přiznal také svou mírnou porážku v Událostech komentářích v České televizi v úterý večer ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který si sám posteskl nad „narůstajícím hárem“.

    „Chápu pohled ekonomický, ale pro nás je důležitý pohled zdravotnický,“ komentoval rozkol ve vládě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    „Současně zprovozňujeme muzea, galerie a zoologické zahrady, nicméně se zavřenými pavilony,“ dodal k otevření dalších uzavřených podniků a provozoven Havlíček.

    Jako poslední se dočkají provozovatelé obchodních center. Naplněné regály budou moct „abstinujícím“ zákazníkům předvést až 8. června. Tedy v poslední fázi rozvolňovaného režimu, který začal postupně platit s vyhlášením nouzového stavu 12. března.

    Na začátku června budou moct otevřít také své vnitřní prostory restaurace a bufety i vinárny – až do tohoto data totiž mohou mít od 25. května otevřené jen zahrádky anebo mohou prodávat jen přes výdejní okénko.

    Velké svatby až od června

    Na začátek června si musejí počkat také tatéři, otevřít budou smět také divadla, kterým tou dobou za normálních okolností pomalu naopak končí divadelní sezona, kasteláni mohou otevřít od 8. června hrady a zámky a konat se mohou také další kulturní aktivity. „Ovšem za přesně definovaných podmínek,“ varuje vicepremiér Havlíček a dodal, že kulturní, společenské a sportovní akce se budou smět konat do maximálního počtu 50 osob. 

    Do chomoutu mohou milenci vstoupit už od 20. dubna. Tehdy ale jen za přihlížení těch opravdu nejbližších. Svatebního obřadu se může účastnit maximálně 10 osob. To na velkou veselku nevydá. Při rychlém výpočtu – ženich, nevěsta, svědek nevěsty, svědek ženicha, oddávající, matrikář – zbývají pro ostatní svatebčany už jen čtyři místa.

    Větší svatbu si pak mohou ženich s nevěstou užít až od 8. června, i tady ale ministři vydají pokyny, za jakých podmínek si lze veselku užít – zatím je v manuálu termín „za specifických hygienických podmínek“.

    Cestou z obřadní síně se mohou svatebčané stavit například v zoologické zahradě. Ve stejný den totiž otevřou i jejich do té doby uzavřené pavilony.

  • 2.Školy a  vysvědčení

    V plném rozsahu se do července výuka do škol nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně. Nejméně počítá návrh na uvolnění škol a školských zařízení, který dnes projednala vláda, s návratem žáků 2. stupně základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

    Jako první by se už příští týden mohli vrátit studenti na vysoké školy, to ale pouze omezeně jen ti, kteří jsou v posledním ročníku a kteří budou v nutných společných aktivitách v maximálním počtu nejvýše pěti osob. Mohly by se tak konat například státnice či rigorózní zkoušky.

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) připomněl, že otevírání, stejně tak jako zavření škol jde za ministerstvem zdravotnictví. Školy vláda kvůli šíření epidemie nového typu koronaviru uzavřela 11. března. Minulý týden ministr Adam Vojtěch oznámil, že se epidemii podařilo dostat pod kontrolu a začalo se spekulovat o možném rozvolnění všech přísných protikoronavirových pravidel.

    Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Do lavic by tak mohli jít žáci prvního stupně základní školy. Výuka na prvním stupni bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Družiny fungovat nebudou. O nošení roušek má rozhodnout v hodině učitel, povinně je budou žáci nosit ve společných prostorách škol.

    Rodiče si budou moct sami vybrat, zda své dítě pošlou zpět do školy, nebo ho nechají až do začátku nového školního roku doma.

    Stát plánuje školy otevírat postupně podle harmonogramu v několika vlnách. Stát plánuje školy otevírat postupně podle harmonogramu v několika vlnách. | Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

    „Na půdě škol zatím nepočítáme s tím, že by tam do konce roku probíhaly nějaké sportovní aktivity,“ dodal ministr. Učitelé podle něj dostanou jasnou předlohu, jak děti na konci školního roku ohodnotit.

    Ani vysvědčení navíc letos nebude, jak jsou všichni zvyklí. „Co se týká fyzického předání, to nedokážu v tuto chvíli předpovědět, ale samozřejmě nepočítáme s plnou fyzickou přítomností, uvidíme ale, jak se bude vyvíjet situace během června,“ reagoval ministr Plaga na dotaz Blesk Zpráv.

    25. května by se podle ministra školství Plagy mohly začít otevírat také mateřské školy. Vše ale záleží také především na jejich zřizovatelích. „Je namístě, aby se otevíraly pouze tam, kde jsou naplnitelná opatření,“ sdělil šéf rezortu školství s tím, že si nemyslí, že by se mateřinky otevíraly nějak plošně. Podle ministra vznikne také manuál pro zřizovatele, co vše je potřeba dodržet.

    Nad vysokými školami panuje diskuse

    S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu. V červnu se odehrají také přijímací zkoušky na střední školy a formou třídních hodin či konzultací by se do škol mohli v posledním měsíci školního roku vrátit i žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci mimo závěrečný ročník. Pro ně bude ale do konce roku převažovat výuka na dálku, uvedl ministr.

    S vysokými školami chce Plaga podle vývoje epidemie diskutovat o podmínkách otevírání studia pro studenty nižších ročníků. Zvažuje například, aby možnost dokončit ročník dostali cizinci.

    Individuální výuka na základních uměleckých školách a jazykových školách může začít 11. května, stejně jako prezenční výuka v dětských domovech a diagnostických ústavech. S aktivitami ve skupinách do pěti dětí pak budou moct ZUŠ a jazykové školy spolu například s domovy dětí a mládeže začít 25. května.

  • 3.Hranice se jen tak neotevřou

    Na otevřené hranice zatím zapomeňte. Ven z republiky se zatím dostanou jen takzvaní pendleři, tedy lidé, kteří cestují za prací anebo ti, kteří musejí nutně do ciziny k lékaři, za rodinou nebo například na služební cestu. Na dovolené vůbec nepomýšlejme.

    „U rozvolnění cestování do zahraničí se bavíme o poslední fázi a je otázka, kdy toto nastane. Určitě ne dříve než v červnu za nějakých podmínek. A pokud jde o nějaké všeobecné cestování všude, kam člověk chce cestovat, tak nevím, jestli se bavíme o tomto létě. Bude záležet na situaci v příslušných zemích,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    Šéf zdravotnictví také připomněl zatím ne příliš dobrou situaci v boji s pandemií koronaviru například ve Velké Británii, Španělsku nebo Spojených státech. Kabinet se podle Vojtěcha otázkou otevření hranic ale zatím příliš nezabýval, nechce dávat predikce nepodložené odborným názorem.

    Video  Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost.  - Redakce Blesk, FTV Prima
    Video se připravuje ...

    Pravidla pro pendlery se změnila od úterý. Vrátit do ČR se budou moci po 14 dnech práce v cizině, následná dvoutýdenní preventivní karanténa zůstává. Doposud museli v zahraničí zůstávat minimálně tři týdny. Výjimku z tohoto pravidla mají zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách a integrovaného záchranného systému. Nově k nim přibyli pracovníci kritické infrastruktury.

    Ministr průmyslu Karel Havlíček se v úterý vyjádřil kriticky k tomu, že u přístupu k pendlerům nepřistoupila Evropská unie jednotně. Podle něj proto musí Česko záležitost řešit bilaterálně s každou zemí zvlášť. Kritický byl Havlíček i k postupu Polska, které svým pendlerům v podstatě znemožnilo práci v Česku. Podle ministra to může způsobit problémy českým podnikům, zejména závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách.

  • 4.Obnovení péče v nemocnicích

    Nemocnice mohou začít obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli koronaviru omezena. Ministerstvo zdravotnictví vyzve poskytovatele akutní lůžkové péče, aby zajistili kapacity i pro jiné výkony elektivní péče, část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním covid-19.

    Ministerstvo zároveň uvedlo na svém webu seznam opatření, za jakých mohou zdravotníci obnovit běžnou péči. Například Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze už ve čtvrtek uvedla, že začne běžnou péči o pacienty postupně obnovovat tento týden. O případné obnově lůžkové lázeňské péče ministerstvo teprve rozhodne.

    Kromě nemocnic by měly postupně přejít na běžný režim i ambulance. Ministerstvo ale v souvislosti s tím doporučuje protiepidemická opatření, například elektronické objednávání, aby se co nejméně lidí potkalo v čekárnách. „V tuto chvíli i z hlediska toho, že máme národní dispečink kapacit intenzivní péče a sledujeme intenzivní péči na denní bázi, tak jsme schopni toto už akceptovat a vyhodnocovat kapacity tak, aby je poskytovatelé mohli využít částečně pro jiné pacienty než s nemocí covid-19,“ řekl Vojtěch. Obnovení péče podle něj bude trvat dny až týdny, ale je nezbytné, neboť řada pacientů čeká na plánované operace.

    Kromě elektronického objednávání by měli poskytovatelé ambulantní péče podle ministerstva při obnovení běžné péče využívat také elektronické recepty a neschopenky. Pro pacienty s covid-19 by měli vyhradit oddělenou ordinační dobu a také by měli zajistit dezinfekční přípravky.

    Nemocnice na odkladu zákroků tratí

    Lůžková zařízení by pak měla podle ministerstva ponechat i po obnovení standardní péče dostatečné rezervy pro případnou péči o pacienty s koronavirem. O možnosti obnovit lůžkovou péči i v lázních ministerstvo zatím nerozhodlo. „U lůžkové lázeňské léčebně rehabilitační péče bude ke konci dubna zhodnocena epidemiologická situace, na jejímž základě bude rozhodnuto o podmínkách její obnovy,“ oznámil dnes večer úřad v tiskové zprávě.

    Nemocnice musely v polovině března nařízením ministerstva omezit poskytovanou péči jen na nezbytně nutná vyšetření a operace. Kvůli tomu přicházejí i o peníze. Odborníci na zdravotnictví varovali před tím, že větší škody než nemoc covid-19 může napáchat zanedbání péče o lidi s dalšími chorobami. Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí, umírá na ně polovina zemřelých. V zemi je také skoro milion diabetiků a každý rok je nově diagnostikováno na desítky tisíc případů rakoviny.

    Nemocnice vyhradily pro pacienty s covid-19, kteří budou péči potřebovat kvůli vážnému průběhu nemoci, ale i pro nakažené, kteří budou mít jiné zdravotní potíže, zhruba 2000 lůžek. Hospitalizováno bylo v pondělí 428 pacientů s koronavirem. U 92 z nich mělo onemocnění těžký průběh vyžadující intenzivní péči. Zhruba 320 nakažených, kteří byli v nemocnici, se už uzdravilo nebo bylo propuštěno do domácí karantény.

  • 5.Odečet daňové ztráty

    S dalším protikoronavirovým opatřením v řadě přichází ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pro plátce DPH – fyzické nebo právnické osoby chce zavést možnost uplatnění takzvané daňové ztráty.

    „Pokud poplatníkovi na dani z příjmu vznikne v roce 2020 ztráta, tak ji může rozpouštět v daňových přiznáních v následujících pěti letech od jejího vzniku,“ nastínila diskutovanou možnost šéfka státní kasy.

    Stát chce nově dovolit odečet i zpět o několik let dozadu. Pokud tedy vznikla ztráta v letošním roce a v roce 2019 nebo 2018 měl poplatník zisk, tak si při podání daňového přiznání v roce 2021 za rok 2020 poníží ztrátu o zisk za léta, kdy vykázal zisk. „Vznikne mu tak nárok na vrácení přeplatku, který mu může pomoct s revitalizací firmy,“ vysvětlila důvod Schillerová.

    Návrh by měl v pátek projednat poradní sbor vlády, který ministři nazývají NERV – tedy Národní ekonomická rada vlády.  

    Koalice také na návrh Schillerová projedná diskutovanou daň z nabytí nemovitých věcí.

    „Po zrušení daně z nabytí nemovité věci by si pro nové smlouvy nemohli poplatníci odečítat úroky z hypoték. Samozřejmě staré smlouvy doběhnou,“ nastínila novinku Schillerová.

    Inkaso daně pro stát je podle Schillerové ročně zhruba 13 miliard korun.

  • 6.Roušky a návštěvy příbuzných

    Co jsme si našili, to si zatím nosme. Jako by zněl poslední vzkaz ze Strakovy akademie na adresu roušek, které šilo celé Česko. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se osvědčily a jejich konec zatím ministři nechtějí prozradit.

    „Téma jsme probírali na odborné skupině a shodli jsme se na tom, že v tuto chvíli nebudeme říkat žádný termín ukončení povinnosti nošení roušek. Roušky jako takové se z našeho pohledu osvědčily, myslíme si, že v tomto směru by měly být i nadále povinné,“ řekl ministr. Vše ale podle Vojtěcha záleží na vývoji situace a také průběžném vyhodnocování uvolňování všech opatřeních.

    S příbuznými máme být podle ministra v kontaktu také zatím jen prostřednictvím telefonů nebo videohovorů. Vojtěch zatím osobní návštěvy nedoporučuje. Když vše půjde dobře, tak to ale možná nebude trvat dlouho.

    „Minimálně do konce tohoto měsíce platí omezení pohybu. Určitě bych nedoporučoval především návštěvy seniorů. Tady je nezbytné, aby každý byl zodpovědný a neohrožoval tyto rizikové skupiny. Minimálně do konce dubna bych s hromadnými návštěvami svých bližních vyčkal,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv Vojtěch.

    Vicepremiér Karel Havlíček (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho náměstek Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády (14.4.2020) Vicepremiér Karel Havlíček (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho náměstek Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády (14.4.2020) | ČTK/Vít Šimánek

panda82 ( 16. dubna 2020 08:58 )

ježkovy zraky, komu to ten pán Bůh naložil , ten zbytek mozku

panda82 ( 16. dubna 2020 08:52 )

to je z hlavy Fialy, on se ke všemu hrdě hlásí, že to navrhovali oni, tak konej, ale potom nebreč

zvonekdozahrady ( 15. dubna 2020 19:40 )

Srát na to

jirka68 ( 15. dubna 2020 19:37 )

Už vidim jak ve vedru nosíme roušky....utopie

gemino ( 15. dubna 2020 16:12 )

Typickej Slovák a navíc estébák. Stejnej šmejd jako jeho koblihy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa