Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vážně nemocnému Adámkovi (1) se krátí čas! Pomozte, burcují policisté, hasiči i záchranáři

Autor: DH - 
16. dubna 2020
09:18

Roční Adámek bojuje se zákeřnou spinální svalovou atrofií (SMA) a je to doslova závod s časem. Extrémně drahý lék Zolgensma z USA stojí 2,5 milionu dolarů a podat se musí do dvou let věku dítěte. Této mety Adámek brzo dosáhne, své druhé narozeniny oslaví už 17. června. Veřejnost k darování peněz burcují bezpečnostní složky státu v dojemném videu.

Spinální svalová artrofie je nemoc, kterou trpí malý Adámek a její léčba stojí víc než 60 milionů korun. Vzácné onemocnění chlapečka trápí od dob, kdy mu bylo půl roku. Rodina se rozhodla, že zabojuje a lék, který nehradí žádná pojišťovna, sežene pomocí veřejné sbírky. Tak se to povedlo třeba rodičům Maxíka, který trpí stejnou nemocí.

Na sbírku, kde byly 14. dubna více než 2 miliony korun, upozorňuje v dojemném videu i policie, kde pracuje Adámkův otec, ale třeba také hasiči nebo záchranáři a hradní stráž. Všichni společně věří, že se malého chlapce podaří zachránit dříve, než mu budou dva roky, tedy 17. června.

Podobný osud jako Adama pak potkal i malého Oliverka, který se snaží společně s rodiči získat stejný lék. Na účtu měl v půlce dubna přes 25 milionů korun. Ani do jeho narozenin příliš času nezbývá. Na sociálních sítích proto vznikla „tričková výzva“, na kterou upozorňuje třeba hvězdný zpěvák Xindl X, herec a režisér Jiří Mádl nebo běžkyně Zuzana Hejnová.

To, čeho dosáhli v Česku rodiče Maxíka, se nyní povedlo i na Slovensku rodičům Alexe s SMA. Jemu ale velkým darem 500 tisíc eur přispěla dobrovolně pojišťovna Trust. Lidí se proto na sociálních sítích bouří, proč nemohou stejně pomoci i české pojišťovny.