Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Nemáme krále.“ Guvernéři se staví proti plánu Trumpa otevřít zemi, ten ostře reagoval

Autor: ČTK - 
14. dubna 2020
16:10

Plán opětovného spuštění hospodářského života ve Spojených státech, který tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19, je takřka hotov. Na tiskové konferenci v Bílém domě to v noci na úterý SELČ prohlásil americký prezident Donald Trump. Zdůraznil také, že o ukončení karanténních opatření rozhoduje výhradně on, a ne guvernéři jednotlivých států, a že jeho vláda boj proti koronaviru nepodcenila. Guvernér státu New York Andrew Cuomo nicméně v rozhovoru s televizí CNN řekl, že Trumpovy příkazy neuposlechne, pokud by prezidentovo nařízení ohrozilo životy Newyorčanů.

„Jsme velmi blízko k dokončení plánu otevření naší země,“ řekl Trump. Poukázal na to, že křivka úmrtí lidí nakažených koronavirem v USA se začíná zplošťovat, což je výsledek karanténních opatření včetně dodržování sociálního odstupu.

Reuters poznamenal, že guvernéři amerických států připravují vlastní postup obnovy hospodářského života a že tyto plány očividně nepočítají se zásahy federální vlády. Několik amerických států dalo v pondělí na vědomí, že chystá obnovu a rušení opatření v pomalých krocích.

S Trumpem nesouhlasí guvernéři

Na dotaz novinářů, kdo tedy o znovuotevření škol či obchodů rozhoduje, Trump odpověděl, že je to šéf federální administrativy, tedy on sám. „Prezident Spojených států má poslední slovo,“ zdůraznil Trump. Dodal, že federální vláda sice bude spolupracovat s jednotlivými státy unie, ale guvernéři dobře vědí, že rozhoduje prezident. „Když je někdo prezidentem Spojených států, tak jsou jeho pravomoci naprosté,“ dodal.

Guvernéři ale s takovým výkladem ústavy, na kterou se prezident odvolal, nesouhlasí. „Pokud mi nařídí otevřít tak, že by to ohrozilo veřejné zdraví obyvatel mého státu, tak to neudělám,“ řekl podle CNN demokratický newyorský guvernér Cuomo. Stanici MSNBC pak sdělil, že desátý dodatek americké ústavy jasně stanovuje pravomoci států. „Ústava říká, že nemáme krále,“ dodal.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo Guvernér státu New York Andrew Cuomo | Reuters

Odmítavý postoj má i demokratický guvernér Pensylvánie Tom Wolf, který prohlásil, že když představitelé států nesli odpovědnost za uzavírky, budou očividně také těmi hlavními, kdo bude řídit jejich uvolňování.

O opatrném a časově neupřesněném obnovování ekonomického života hovoří východní státy New York, New Jersey, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Massachusetts a Pensylvánie a také západní státy Kalifornie, Washington a Oregon. S výjimkou Massachusetts tyto státy řídí demokratičtí guvernéři.

Chtěl vyhodit epidemiologa, potom svá slova mírnil

Média i komentátoři poukázali na to, že Trump na tiskové konferenci hovořil pochvalně o opatřeních proti koronaviru, která jeho vláda podnikla. Trump pustil také krátké video, které jeho postup chválilo a zároveň útočilo na kritiky a některá média. „Vše, co jsme udělali, bylo správné,“ míní Trump.

Zpravodajské portály a také tiskové agentury poznamenaly, že klip, v němž jsou pochvalné komentáře prezidentova řízení země v době krize, vznikl za peníze daňových poplatníků. BBC poukázala na to, že některá média při promítání videa přerušila přímý přenos tiskové konference.

Spojené státy s bezmála 600 000 nakaženými a skoro 24 000 mrtvými vedou žebříček zemí zasažených koronavirem. Kritici dlouhodobě upozorňují, že Trumpova administrativa věc podcenila.

V neděli dokonce hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci připustil, že vláda mohla zakročit dřív. Fauci přitom ještě v únoru hovořil o tom, že má větší strach z chřipky než ze šíření koronaviru v USA. Trump v reakci na Fauciho slova sdílel na twitteru hashtag #firefauci, který vyzýval k Fauciho propuštění.

Na briefingu v pondělí večer (v noci na dnešek SELČ) ale Trump prohlásil, že Fauciho vyhodit nehodlá. „Myslím, že je to báječný chlapík,“ dodal. Fauci se tiskové konference rovněž zúčastnil a hovořil smířlivě, když uvedl, že v neděli špatně volil slova.

Korespondent BBC pro Severní Ameriku Jon Sopel napsal, že z Trumpovy tiskové konference mu doslova „spadla čelist“. Uvedl, že z vystoupení šéfa Bílého domu měl závrať a nevěřil vlastním očím.

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

jonn ( 14. dubna 2020 18:04 )

Měli by povolat Moniku L.Ta by mu pomohla .

jajas ( 14. dubna 2020 17:40 )

Ach jo, Trump by měl raději zajít zase do solárka, aby neztratil tu svoji "zdravou" barvu. A měl by volit menší brýle na oči, protože ty bílé fleky kolem jsou srandovní....Je to prostě chudák amík.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa