Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi smí znovu za hranice. Za rodinou, prací nebo lékařem můžete, na nákup ale ne

Autor: ČTK, sab - 
14. dubna 2020
07:40

Češi mohou od úterý v nezbytných a jasně odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Do ciziny mohou jet například z pracovních důvodů, navštívit lékaře nebo rodinu. Hranice ale kvůli šíření koronaviru nadále zůstávají uzavřené a stále platí zákaz vstupu cizinců. Podrobnosti o výjimkách zveřejnilo ministerstvo vnitra na svých webových stránkách a najdete je v tomto článku. Policie všechny osoby při výjezdu i návratu zaeviduje. Lidé, kteří překročí hranice ČR, budou muset až na výjimky do povinné čtrnáctidenní karantény.

Do karantény nebudou muset lidé, kteří vycestují na dobu kratší než 24 hodin, a to v případech, kdy půjde o zaměstnance záchranných složek, kteří museli zasahovat v sousedním státě, nebo zemědělce, kteří musejí kvůli práci vyjet během dne do sousední země. Do karantény nebudou muset ani občané, kteří musejí za hranice jet k lékaři, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinu.

Pravidla se ode dneška mění i pro takzvané pendlery. Vrátit do České republiky se budou moci po 14 dnech práce v cizině, následná dvoutýdenní preventivní karanténa zůstává. Doposud museli v zahraničí zůstávat minimálně tři týdny. Výjimku z tohoto pravidla mají zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách a integrovaného záchranného systému. Nově k nim přibyli pracovníci kritické infrastruktury. Vnitro upozorňuje, že pracovníci musí sledovat pravidla v ostatních zemích, aby věděli, zda přicestování umožňují.

První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

Vycestování na dobu kratší než 24 hodin

Jde o možnost v naléhavé a mimořádné situaci vycestovat bez nutnosti karantény po návratu. Tuto možnost získají:

Zaměstnanci složek IZS, pokud musejí zasahovat v sousedním státě. Může jít například o hasiče z Aše, který musí kvůli pomoci při likvidaci požáru vyjet do Německa, nebo například pro zaměstnance horské služby. Zemědělci, kteří musejí kvůli práci vyjet během dne do sousední země. Všichni občané, kteří musejí za hranice jet k doktorovi, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinu. Důvod výjezdu budou muset na hranicích doložit.

Vycestování na dobu delší než 24 hodin

Jde o možnost vycestovat s nutností 14denní karantény po návratu. Kromě výše zmíněných případů, které občan nestihne do 24 hodin, jde o nezbytně nutné a odůvodněné případy, které nelze vyřídit v České republice. Jde například o možnost vycestovat za zaměstnáním či na služební cestu. Stačí, když občan na hranicích ukáže pracovní smlouvu.

Je například možné:

Cesty za zaměstnáním, výkonem povolání, služební cesty atd. Cesty za rodinou včetně péče o osoby blízké.

Není nezbytné, tedy není možné:

Cestovat do zahraničí do parku, lesa či na chalupu. Zajet na nákup nebo do zábavního parku.

Pendleři

Ministerstvo sjednocuje postup pro příhraniční pracovníky. Při výjezdu za prací pro ně budou platit stejné podmínky pro všechny sousední státy – režim dva týdny v zahraničí, dva týdny v domácí karanténě.

Nadále mohou překračovat hranice bez 14denní karantény pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a v IZS. Nově k nim přibudou pracovníci kritické infrastruktury. V těchto případech je zapotřebí doložit nótu zastupitelského úřadu cílové země o garancích ze strany zahraničních zaměstnavatelů, tj. je potřeba se v těchto případech obrátit se žádostí o vystavení nóty na příslušný zastupitelský úřad Německa, Rakouska, Polska či Slovenska v Praze.

Současně je nutné sledovat pravidla v ostatních zemích, zda je vůbec přicestování možné.

Návrat z ciziny musí všichni hlásit hygieně

Pro všechny osoby v Česku stále platí omezení volného pohybu nařízené Ministerstvem zdravotnictví, a to i v případech vycestování z ČR. Nemožnost vycestovat je tedy vázaná na platnost mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Všechny osoby kromě výjimek mají po návratu povinnost oznámit návrat krajské hygienické stanici. Osoby cestující do ČR také mají povinnost oznámit jakékoliv příznaky chřipkových onemocnění lékaři.

Matos7 ( 14. dubna 2020 09:13 )

Tak nevím, na Tachovsku pendleri normalně jezdí přes zelenou hranici v pondělí tam a v patek zpet, celý víkend se prochází po městě jako by jim patřilo a nic se neděje. Žádná karanténa, na tu se.ou. taky je tady pandemie jako hrom, ale testy nikde, uměle zahajovací. na testy by jste museli 70 km daleko a tam nikdo nepojede, pánbůh s námi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa