Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirové Velikonoce v Česku: „Vyšupání“ přes aplikaci a pozdravy přes mobil

Autor: ČTK, for - 
13. dubna 2020
19:25

Místo klasické pomlázky jen symbolické šlehání přes videoaplikace, proti tradičním návštěvám rodiny a přátel jen telefonické hovory nebo nahrávání pozdravů a vzkazů. Takto neobvykle strávili v řadě případů letošní Velikonoční pondělí lidé ve Zlínském kraji. Ulice byly vzhledem k opatřením kvůli novému koronaviru téměř prázdné.

Nezvykle prázdný byl například Velehrad na Uherskohradišťsku, který je významným poutním místem a běžně do něj o velikonočních svátcích míří mnoho lidí. „Letošní Velehrad o Velikonocích je úplně jiný než jindy. Chodívají tady nejen mladí kluci, ale i krojovaní chlapi, kteří zpívají. Chodívá mládež, která hraje na hudební nástroje, bohužel to vše se muselo odložit. Je to tady tišší, ale možná taky jinak silné,“ řekl dnes starosta Velehradu Aleš Mergental.

Na velikonoční muzicírování nechtěli rezignovat členové cimbálové muziky Harafica, která působí v okolí Uherského Hradiště. Zahráli každý z jiného místa online a své velikonoční hudební přání zveřejnili na internetu. Jejich video mělo na facebooku po několika hodinách 24 tisíc zhlédnutí.

Letošní omezení se dotkla také dalších velikonočních zvyklostí. Na některých domech ve Zlíně byly například vyvěšeny cedule s přáním hezkých Velikonoc a prosbou, aby k nim lidé nechodili. Dívky a ženy se tak pomlázky dočkaly většinou jen od rodinných příslušníků. „Potěšilo mě ráno video od našich známých, kde se kluci natočili s pomlázkou a říkankou a poslali nám ho,“ uvedla Jana ze Zlína.

Některé rodiny musely improvizovat a měnit tradice. „Každoročně u nás bývala sestra s dětmi a slavili jsme spolu Velikonoce. Sestra vždy dětem vyprávěla příběh o zajíčkovi a děti poté na zahradě hledaly vajíčka. Protože je s rodinou v zahraničí, zavolala nám přes aplikaci a příběh povykládala aspoň tak. Děti se jí pak přes video pochlubily tím, co našly na zahradě,“ řekl ČTK Ladislav ze Zlína.

zlymikes ( 13. dubna 2020 21:17 )

A vyšu.ání přes aplikaci jde taky?

fico ( 13. dubna 2020 21:04 )

Hlavně, že už jsou minulostí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa