Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slováci vyvinuli dezinfekční bránu: Očista v ní zabere jen pár vteřin

Autor: VaB - 
13. dubna 2020
14:29

Slovenská firma vyvinula dezinfekční bránu, která je určena pro místa s vysokou koncentrací osob. Brána funguje podobně jako osvěžovač vzduchu. Odstraní choroboplodné zárodky a vše se navíc odehrává bezdotykově.

Firma z Považské Bystrice se normálně zabývá úplně jinými věcmi, než je dezinfekce. Jelikož ale Slovensko zasáhla krize kvůli koronaviru, museli se přizpůsobit. Dostali nápad na dezinfekční bránu, kterou sami navrhli i sestavili. 

„Uvědomujeme si důležitost preventivních opatření, a proto přinášíme na trh inovativní řešení, kterým se snažíme minimalizovat dopad negativních důsledků ve spojitosti s covid-19,“ napsali na svém webu.

Brána pomocí jemné mlhy rozptýlí dezinfekční roztok na člověka v prostoru brány. „Vstupní dezinfekční brány se zabudovanými bezkontaktními senzory pomocí trysek rozptylují dezinfekční prostředek na osoby procházející těmito branami. Jsou vyrobeny z nerezové oceli a mohou být instalovány před vstupy do budov, kancelářských prostor, výrobních závodů, obchodních řetězců, zdravotnických, či různých jiných zařízení,“ píše se dál. 

Kapacita brány je přibližně 700 osob za hodinu. Na bránu se navíc dají namontovat měřidla tělesné teploty nebo detekce ochranných roušek. Systém se dá navíc napojit na turnikety, které pustí jen ty, kteří splňují potřebné parametry. 

Podle šéfa firmy Patrika Lišaníka zvýšená hygiena v prostorech, do kterých vstupuje velké množství osob, nemusí být pouze krátkodobou záležitostí. Podle něj se to v budoucnosti může stát standardem.

Celý proces očisty trvá jen pět vteřin. Přestože není výrobek ještě schválený, má firma z Považské Bystrice nabídky z Německa, Česka i ze Slovenska. 

Témata:
Přidat názor

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud