Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Agresivní pátá kolona Ruska,“ šijí do Zemana. Expertovi ODS vadí „zhovadilost“

Autor: Nikola Forejtová - 
12. dubna 2020
22:56

Dvouminutový předtočený projev prezidenta Miloše Zemana, který vyzýval k lásce a solidaritě, potěšil předsedu ODS Petra Fialu. Ovace ale nakonec prezident nesbíral dlouho. Dnes totiž kromě velikonočního poselství vystoupil i na Primě v pořadu Partie. Zde okomentoval přesunutí sochy Koněva z Prahy 6 do muzea a kritika se začala snášet. A že padala ostrá slova. Prezident se podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) opět zachoval jako agent putinovského Ruska, kritika přišla i z Prahy 6, která nechala Koněva odstranit. Poslance Jana Skopečka (ODS) pak nadzdvihla Zemanova slova o zhovadilosti. 

Prezident Miloš Zeman se opět ukázal na veřejnosti. V dvouminutovém předtočeném projevu, který byl odvysílán na České televizi, vyzval národ k solidaritě, lásce a sounáležitosti. „Naši společnost nemůžeme uzdravit nenávistí, která se objevuje na sociálních sítích, ale můžeme  ji uzdravit  přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí,“ řekla hlava státu.

Zeman si za krátké poselství bez „bonmotů“ vysloužil pochvalu ze strany opozice. „Velikonoční promluva pana prezidenta byla plna slov o lásce, porozumění, solidaritě aj. Je dobře, že mluvil k občanům o těchto hodnotách. Doufejme, že sám půjde příkladem,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala na twitteru.

Video  Zeman na Boží hod velikonoční: Uzdravme spolu Česko! V projevu zmínil nenávist na sociálních sítích  - Redakce Blesk, ČTK
Video se připravuje ...

Slova chvály ale nevydržela příliš dlouho. Někteří uživatelé na sociální síti totiž poukázali na to, že Zeman k porozumění a lásce k okolí spíše netíhne. Jako vzor sdíleli i slova, která hlava státu pronesla v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, který byl odvysílán 5. dubna.

„Během krize se zdvíhá bahno ze dna a objevují se hlupáci, kteří dokážou pouze kritizovat a kteří nepomáhali. Rád bych uvedl čtyři příklady. Senátor Pavel Fischer prohlásil, že naši vedoucí představitelé jsou vlastizrádci v souvislosti s dodávkami z Číny. Zbyněk Stanjura (ODS) vyzval ministryni Alenu Schillerovou (za ANO) k okamžité rezignaci, poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) vyzval k ozbrojenému konfliktu,“ rýpal si tehdy Zeman do zákonodárců.

Tentokrát neopomněl na Primě svého někdejšího rivala z prezidentské volby Jiřího Drahoše. A ani rektora UK Tomáše Zimu.

„Pan rektor Zima byl společně s panem senátorem Drahošem jeden z těch, kteří protestovali proti mému nedávnému výroku, že cesty do zahraničí budou omezeny nikoli na dva roky, jak říkal pan profesor Prymula, ale na rok. Přitom jsem jasně dodal, že služební, respektive pracovní cesty by měly být vyňaty z tohoto omezení, že by se to mělo týkat jenom turistických cest atd. A argumentoval jsem to tím, že nikdy nemůžete vyloučit, když pojedete teď třeba do Itálie, Španělska, Německa, že se tam nakazíte, vrátíte se a nákazu přenesete na druhé. Takže jestliže se pan profesor Zima nebo pan senátor Drahoš chystají do zahraničí, nic jim v tom nebrání, pokud tam pojedou jako na služební cestu. Pokud by tam jeli jako turisté, chtěl bych jim doporučit ČR jako krásnou zemi,“ rýpl si Zeman předtím, než vzkazoval národu, aby hledal především lásku.

„Zeman jedná v zájmů Rusů.“ 

Zeman v Partii ťal do živého, když okomentoval přemístění sochy maršála Koněva z Prahy 6 jako zničení krásného uměleckého díla. 

„Přemýšlejme spolu, co obrazoborectví v historii dokázalo. Zničilo krásná umělecké díla, ať už to byly obrazy, nebo sochy. No a maršál Koněv, který osvobodil nejenom Prahu, on také osvobodil Osvětim, tak ten má své místo jako mnoho jiných v Praze, zatímco ti, kdo tu sochu odstraňují, vlastně v životě nic pořádného nedokázali. A to je právě vlastnost obrazoborců. Oni závidí těm, kdo něco dokázali. Závidí těm, kdo namalovali obraz nebo vytesali sochu a snaží se to zničit. Bohužel, takových lidí je poměrně hodně a formuje je spíše nenávist a závist, než ocenění úspěchu,“ uvedl prezident na Primě.

Obdobný názor sdílí i Josef Skála (KSČM), který na stránkách komunistické strany sdílel článek, kde přesunutí sochy označuje za darebáctví. „Ivan Koněv je v Praze 6 urážen už několik let. Dnes se však darebáctví propadlo až na dno žumpy. Maršálův pomník stihla deportace. Tím zbabělejší, že za nouzového stavu. Jen proto se jeřábu, dovezenému tu zhovadilost spáchat, nemohl postavit lidský štít,“ napsal. 

Podle místostarosty Prahy 6 Jana Laciny (STAN) Zeman nahrává Rusům a pořádně se do něj opřel. „V ČR existuje poměrně pestrá a agresivní pátá kolona, která působí v zájmu ruských imperiálních zájmů. K těm nepatří jen komunistická strana a různé obskurní spolky, ale svými posledními vyjádřeními bohužel také prezident Miloš Zeman,“ pobuřoval se taktéž na Primě. 

Podobnou reakci měl na Zemanův postoj i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP09). „Postoj prezidenta Zemana k odstranění sochy maršála Koněva není žádné překvapení. Chová se jako agent putinovského Ruska dlouhodobě. Alespoň, že neschvaluje stíhání českých politiků,“ uvedl na twitteru.

Odsunutí sochy do muzea považuje Zeman za hloupé a směšné. Přesto nechápe postoj Rusů, kteří zahájili trestní stíhání. Podle prezidenta je to kontraproduktivní. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k tomu následně podotkl, že je pro Česko důležité držet se smlouvy o přátelství s Ruskou federací. Ta ale podle něj porušena nebyla. „Nehovoří se zde, kde ta socha má být umístěna. Hovoří se především o tom, že má být zajištěno její důstojné umístění,“ řekl pro TV Prima ministr. 

„Zhovadilost“ nadzdvihla Skopečka

V Partii komentoval Zeman i koronavirovou krizi jakožto vystudovaný ekonom. „Pokud jste ekonom, tak se nenechte svést vaší profesní deformací. V této zemi je nejdůležitější lidský život a lidské zdraví a obětovat tohle za ekonomický růst je zhovadilost. Počkejme si, uzdravme těmito opatřeními populaci a pak pusťme ekonomiku. Ztratíme tam možná dva, tři měsíce, to je pravda, ale zachráníme řadu lidských životů,“ radil na Primě Zeman.

Video  Zeman o Číně a koronaviru: Falšování čísel? Ukažte mi důkaz! Poděkování za pomoc byla slušnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

To ale nadzvihlo jiné ekonomy, především pak experta z ODS Jana Skopečka. „Výrok prezidenta Zemana, že je zhovadilost obětovat zdraví za ekonomický růst, je zavádějící. Dnešní kvalitu zdravotnictví máme díky našemu bohatství, tedy dřívějšímu ekonomickému růst. Dnešní nerůst pak dopadne i na (ne)schopnost financovat a rozvíjet zdravotnictví v budoucnu,“ uvedl na twitteru. 

 

cid2000 ( 3. května 2020 19:10 )

To,že tahle náckovská svoloč vyvolala zbytečně problém je jedna věc!! Teď brečí a prosí o ochranu za naše peníze občanů!! Mají se schovat na USA ambasádu, která to řídila celé přes privátní US-firmu!!!Horší je,že mlčí Babíš,Petříček a další!! Mlčení je souhlas!!Ruský aent s kufrem jedu jezdí po Praze a bude honit nácky,­,Ková­ře,No­votné­ho,Hři­ba?Pa­nebo­že,, Respekt " dělá zahraniční politiku??? Oni to napíšou fašounský bakalovští fanatici z Respektu takovou bejkárnu a politici to berou za reálný?Kde to jsme? To ,že podporují nacisty je normální, ale,když člověk řekne, že naši zem a národ zachránila od vyvražďění Rudá armáda je skoro protistátní na zavření v dnešní době !! Německo připravovalo konečné řešení České otázky!!!Ještě tak dva ,tři roky a Češi by zmizeli z povrchu zemského!! Naštěstí spojenci a Rudá armáda ten německý vraždící dob.yt.ek zlik­vido­valy!­!Vla­sovci pár dnů před koncem války převkli kabát a čekali milost po tom jejich vraždění ve Varšavě a na Slovensku !A novodobý pohrobci přívrženci nacistů prodělávají historii a ničí symboly vítězství nad Německem a památníky Rudé armády a jejich významných představitelů!!!

hejhej ( 15. dubna 2020 12:35 )

Expertovi a celé ODS vadí úplně všechno. Fiala se svým týmem svými hloupými výroky na p. Babiše a p. premiéra se pomalu, ale jistě ženou do politického propadliště. nemají, stejně jako ubohá TOPka žádnou osobnost, jen samé "štěkající psy".

lapak ( 14. dubna 2020 12:12 )

expertovi ODS vadí zhovadilost nám zase ***,­tune­láři,­zlodě­ji,kři­váci,­udava­či s tradicí mafie ODS!!!

Kazin ( 14. dubna 2020 07:48 )

bostonkyvitr:Jen si poslus ale pozor davej aby jsi dosel domu jen upozorneni 😉

Kazin ( 14. dubna 2020 07:45 )

Pooresh:skoda ,ze Tobe ho nenarvali hluboko do krku debžo.Ale neboj jeste prilezitost bude .A co chces rozvijet ?To rozkradene ?Jsi moc nemocny ?😂Neboj Rusko Te uz brzi vyleci .Neveris ?Uvidis

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa