Fotografie poničeného Raisova hrobu obletěla sociální sítě o Velikonocích. Na twitteru jej například sdílela uživatelka Šárka H. „Náhrobek spisovatele Karla Václava Raise na Vinohradském hřbitově je na střepy. A žlutá nálepka je výzva majiteli hrobu k uhrazení poplatků, jinak bude hrob odstraněn,“ napsala k fotografii. V podstatě to znamená, že pakliže nebude uhrazen patřičný poplatek, hrob, kde kromě literáta spočívají také jeho nejbližší příbuzní, bude muset být zrušen.  

»Druhá smrt« snad nenastane

Pro takovéto případy přitom Správa pražských hřbitovů (SPH) už v minulosti zavedla tzv. adopci hrobů, kdy se lidé mohou přihlásit o péči na hrobě některé z významných osobností, jejíž pozůstalí nebo příbuzní nejsou známí, popřípadě o hrob neprojevují zájem. Podle Oldřišky Dvořákové, mluvčí SPH, je za tím snaha zamezit tzv. druhé smrti. „Lidé umírají dvakrát. Poprvé, když přestane fungovat tělo, a podruhé, když se na ně zapomene,“ sdělila před časem Blesk.cz.

Na Raisovo dílo se určitě jen tak nezapomene, a naštěstí se totéž bude týkat snad i jeho hrobu. Podle Šárky H. o jeho péči projevili zájem představitelé Lázní Bělohrad, Raisova rodného města. „Prý u hrobu byli před měsícem a vše bylo v pořádku, poděkovali za upozornění. Slíbili zjednat nápravu,“ sdělila Blesk.cz.

Video
Video se připravuje ...

Vinohradský hřbitov Eva Fornálová

Za poničením hrobu podle policie nestojí vandalové, nýbrž příroda. „Celou událost dnes (v úterý, pozn. red.) na místě prověřili policisté z příslušného místního oddělení. Podle našich informací došlo k poškození památníku vlivem pádu stromu při špatných povětrnostních podmínkách 10. února 2020. Jelikož se jedná o škodní událost bez cizího zavinění, nebude se pražská policie věcí více zabývat,“ sdělil na dotaz Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Kdo byl Karel Václav Rais

Narodil se v roce 1859 v Bělohradu, v roce 1926 zemřel jako slavný literát v Praze. Jeho realistické dílo se zaobíralo především českým venkovem. Často v něm pojednával o morálních zásadách zejména ve prospěch sociálně slabších, obzvláště pak dětí nebo seniorů. Sám dlouhá léta působil jako učitel, v Praze se dokonce stal i ředitelem měšťanské dívčí školy.

Nejznámější z jeho psaných děl jsou bezpochyby romány – například Kalibův zločin nebo Západ. Nejvíce známý je v souvislosti se svým realistickým románem Zapadlí vlastenci, který vznikl na motivy života učitele, písmáka a hudebníka Věnceslava Metelky (†59), který se v krkonošské oblasti snažil šířit národní uvědomění a hlavně vzdělanost. O nic méně známější není také Raisův úsměvný román Pantána Bezoušek, který se podobně jako jiná jeho díla dočkal i filmových zpracování.
Fotogalerie
38 fotografií