Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havlíček u Moravce řekl, jak to bude s obchody. „Nejistota ubíjí,“ vyčítali mu

Aktualizováno -
12. dubna 2020
16:40
Autor: for, ČTK - 
12. dubna 2020
13:54

Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby. Řekl to dnes ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jak dodal, počítá se se třemi vlnami uvolňování. Zástupci podnikatelů v ČT uvedli, že jim stále chybí harmonogram uvolňování. Řeč padla i na kritiku podnikatelů, kteří vidí v otevírání různých obchodů jistou nespravedlnost. Havlíček v tomto směru uznal, že dělení obchodů nespravedlivé je. Uvedl také, že vláda nebude řešit ekonomickou situaci zvýšením daní.

Vláda před svátečním velikonočním víkendem mírně rozvolnila opatření a otevřela mimo jiné hobby markety. Ty se ve čtvrtek trhaly ve švech a nařízení nesdružovat se tak vzalo rychle za své. „Chtěli jsme před Velikonocemi uvolnit opatření i kvůli psychologickému efektu. Vybírali jsme, co má za smysl otevírat teď a co později,“ obhajoval tento krok vicepremiér Havlíček.

Řada obchodníků si stěžovala na nespravedlnost, která se s otevřením hobby marketů pojí. „Jsem si toho vědom. Nikdy to není stoprocentně spravedlivé (…) Ekonomika se musí pouštět pomalu a jsme přesvědčeni, že právě v hobby marketech lze lépe plnit hygienické podmínky,“ dodal k tématu vicepremiér.

Havlíček: V úterý budeme mít jasné scénáře

Hosté pořadu, tedy prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, ale upozorňovali, že nejde ani tak o dodržování hygienických pravidel, čehož jsou obchody schopny, ale jde o čas, který obchody potřebují k tomu, aby znovu otevřeli. „Chybí nám plán,“ zmínil Špicar. „Nejistota ubíjí,“ přitakával Špicarovi Prouza. 

„Vláda to v úterý rozhodne, přednese scénáře uvolňování. Počítá se se třemi vlnami, pokud tam nebudou nějaké komplikované, toxické segmenty. Jde o maloobchodní prodeje a služby,“ uvedl Havlíček v reakci. 

Podle svých slov ale Havlíček nechce slibovat otevírání různorodých obchodů s předstihem. Argumentoval to tím, že už se v minulosti kolikrát něco slibovalo, ale vláda se pak přiklonila k jinému řešení. 

Češi vzali útokem hobbymarkety (11. 4. 2020) Češi vzali útokem hobbymarkety (11. 4. 2020) | ČTK / Říhová Michaela

Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací ČR tento týden představily možný model otevírání obchodů. Do první vlny zahrnuly hobbymarkety, prodejny s materiálem pro modernizaci domácností či obchody s obuví. Ve druhé vlně plán počítá s otevřením elektro prodejen, knihkupectví, sportovních potřeb, obchodů s oděvy, prodejen nábytku s plochou do 200 metrů čtverečních. V závěrečné fázi by měla přijít řada na obchody s nábytkem a potřebami pro domácnost nad 200 metrů čtverečních a hračkářství.

Většina obchodů musí být kvůli vládním opatřením z důvodu zamezení šíření koronaviru od 14. března uzavřená. Výjimku mají například potraviny, lékárny, drogérie, optiky, trafiky, zverimexy, zahradnictví, květinářství, galanterie, od čtvrtka také prodejny jízdních kol, hobbymarkety a zámečnictví.

Havlíček: Daně zvyšovat nechceme

Podle vicepremiera nebude vláda ekonomickou krizi řešit zvýšením daní. „Na daně nebudeme sahat. To platí i po krizi. Chceme podpořit ekonomiku investicemi, dostat přes záruky do ekonomiky další zdroje,“ uvedl Havlíček. Připomněl, že stát zvýší letošní rozpočet na investice do dopravní infrastruktury o 6,5 miliardy na celkových 113 miliard korun.

„V rozpočtu se ale musí škrtat,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „O tom není pochyb,“ souhlasil Havlíček. Slevy na jízdném pro důchodce a studenty, které činí asi 6,5 miliardy Kč, se ale podle něj rušit nebudou. Jsou totiž formou podpory sociálně slabým, řekl.

Špicar uvedl, že svaz ještě s vládou jedná o prodloužení programu Antivirus, tedy kurzarbeitu ze současných dvou měsíců na šest. Kurzarbeit podle něj zabrání 'krvácení' podniku, ale je mu potřeba doplnit 'živiny', tedy hotovost. Programy úvěrů Českomoravské záruční a rozvojové banky Covid pro firmy s více než 250 zaměstnanci ještě nejsou zcela dokončeny ani schváleny, dodal.

Havlíček souhlasil s tím, že dva měsíce kurzarbeitu podnikům stačit zřejmě nebudou. Je to podle něj nesmírně nákladný program, ale bude-li to nezbytné, vláda jej prodlouží. „Nechci teď slibovat, jestli to bude na tři, čtyři nebo pět měsíců,“ řekl. Program Antivirus, ze kterého mohou firmy získat dva druhy příspěvků na mzdy, spustilo ministerstvo v pondělí v poledne. Hospodářská komora, svaz obchodu a asociace hotelů si poté stěžovaly na nejasné požadavky.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (12.4.2020) Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (12.4.2020) | Reprofoto/ČT

Ministr uvedl, že chystá ještě podporu pro takzvaná 'mini s.r.o', tedy firmy s jedním majitelem, který zaměstnává jen sebe a nepobírá mzdu, takže nemá za současných podmínek nárok na kompenzace. „Jde o to, aby se to nezneužívalo, že se budou prodávat prázdná 'eseročka,“ doplnil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebooku.

Ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Svazem průmyslu a dopravy dojednává také nějakou míru kompenzace pro pronajímatele a nájemce, kteří mají tříměsíční odklad splátek. „Chceme vymyslet kompenzační program pro ty, které jsme odstavili. Když se bude podílet pronajímatel na redukci nájemného, tak stát rovněž něco přispěje,“ řekl premiér, který svou pravidelnou relaci na facebooku Čau lidi tentokrát namluvil.

Dodal, že to ale ještě nebylo projednané ve vládě. „Řeší se nějaké návrhy, po třetině stát, pronajímatel a nájemce, ale neberte mě za slovo,“ poznamenal Babiš.

Uvedl také, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) půjde do Poslanecké sněmovny s návrhem, který zjednoduší ručení státu za úvěry podnikatelům u komerčních bank.

 

hejhej ( 12. dubna 2020 19:57 )

Huron:

jajas ( 12. dubna 2020 17:38 )

hejhej: Jasně že chybí plán, protože situace se mění den ze dne. Kdyby to bylo jen v česku, tak by ses tím možná dalo pracovat přesněji, ale je to všude a nikdo neví, kdo to tady zase přivleče. Např. tzv pendleři...no to je jasná cesta dodávání korony! Ale je mi jasné, že opozice by plán měla, protože oni jsou osvícení a všechno ví přesně a jasně! Blbouni! A Moravec je to samé!

Tara-Tara ( 12. dubna 2020 17:36 )

Vendula pořád dorážela ze všech stran, aby z Havlíčka něco dostala...ten se šikovně vyhýbal a dělal dobře...ČT by z toho zase udělala jen drámu

jajas ( 12. dubna 2020 17:35 )

Mně to vždycky připadá, jakože je nejchytřejší a dává jim otázky, aby je tzv. "nachytal" a nakonec jim řekne on, jak to vlastně je správně! Je to fakt kripl neobádaný

jajas ( 12. dubna 2020 17:34 )

No hlavně že ty máš patent na rozum!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa