Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak žádat o 25 tisíc pro OSVČ a máte na ně nárok? Živnostníci, tady je návod

Aktualizováno -
11. dubna 2020
09:44
Autor: vr - 
11. dubna 2020
05:00

Tak je tu konečně s námi. Pětadvacítka, tedy program ministerstva fi nancí poskytující z eráru 25 tisíc korun »na dřevo « osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), jichž se dotkla opatření kvůli koronaviru. Jednorázovou podporu podepsal i prezident republiky, a tak o ni můžete už teď žádat. Vše nezbytné, co potřebujete vědět, pro vás shrnul Blesk.

Kdo má na příspěvek nárok? ...a další otázky a odpovědi

  1. Půjde opravdu „jen“ o 25 tisíc? Výše kompenzačního bonusu je 500 korun za každý kalendářní den období, které je nyní určeno od 12. března do konce dubna. To vychází na 25 tisíc korun jednorázové dotace. Pokud se ale opatření nebudou uvolňovat, vláda připustila, že se podpora prodlouží.
  2. Jsou peníze pro všechny OSVČ? Nikoliv. Pokud jste OSVČ a zaměstnanec zároveň, nárok nemáte. Stejné to je i pro lidi s DPČ s příjmem nad 3000 Kč a DPP s příjmem nad 10 tisíc Kč. Nárok mají zbylé OSVČ, pokud 12. března 2020 podnikaly anebo měly přerušenou činnost ode dne, který nastal po 31. srpnu 2020.
  3. Je podmínkou, že mě jako OSVČ zasáhl koronavirus? Bonus je pro ty OSVČ, které nemohly zcela nebo zčásti vykonávat svoji činnost kvůli krizovým opatřením, a to buď proto, že byly v karanténě (anebo jejich zaměstnanec), musely provozovnu uzavřít či omezit její provoz, musely pečovat o dítě či došlo k omezení poptávky anebo ukončení dodávek/služeb, díky kterým OSVČ svoji práci vykonávala. Tento výčet je ale demonstrativní a stačí jakékoliv omezení činnosti.
  4. Je třeba omezení podnikání dokládat? Zatím ne, stačí v rámci formuláře podepsat položku „čestné prohlášení“. Navíc jsou podmínky opravdu široké, takže pokud se vás krize aspoň trochu dotkla, nárok byste mít měli. Pokud ale finanční úřad zpětně zjistí, že vám třeba za letošek oproti loňsku dvojnásobně vzrostl příjem, může zahájit kontrolu. A pokud vyhodnotí, že jste si příspěvek nevzali oprávněně, budete jej muset vrátit.

Zdroj: Podnikatel.cz

Jak doručit formulář?

Poslat žádost e-mailem

  • Vytiskněte si žádost v souboru PDF, kterou naleznete na www.financnisprava.cz, vyplňte ji a podepište ji.
  • Podepsanou žádost vyfoťte či oskenujte tak, aby byla čitelná a scan či fotku pošlete na e-mail, který si vygenerujete zadáním svého finančního úřadu do žádosti, s předmětem „Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ“.

Poslat žádost datovou schránkou

  • Stáhněte si žádost v souboru PDF, a vyplňte přímo v počítači. Podpis „rukou“ řešit nemusíte, přihlašovací údaje do datové schránky jej nahradí.
  • Soubor PDF vložte do své datové schránky a odešlete do datové schránky vašeho finančního úřadu.

Poslat žádost přes daňový portál

  • Pokud máte uznaný elektronický podpis, žádost vyplněnou v souboru PDF nahrajte jako obecnou písemnost na Daňovém portále Finanční správy (odkaz také na www.financnisprava.cz).
  • Obecnou písemnost můžete podepsat svým elektronickým podpisem nebo tzv. přihlašovacími údaji datové schránky, podobně jako kdybyste posílali daňové přiznání.

Dojít s žádostí na úřad

  • Poslední možností je osobně si dojít na místně příslušný finanční úřad a odevzdat žádost na podatelně v úředních hodinách (pondělí a středa mezi 8:00 a 11:00).
  • Ještě lepší je vyplněnou žádost vhodit do sběrného boxu, ty budou připraveny v pracovních dnech (tedy pondělí až pátek) mezi 8:00 a 17:00. Některé úřady je mají dokonce přístupné nonstop.

Jak se dostat k formuláři aneb Ježek v kleci

Hned první položka na webu www.financnisprava.cz zvala včera ke stažení formuláře na program tzv. pětadvacítky ve formě interaktivního PDF souboru. Jenže to není až tak jednoduché. Pokud totiž nepochopíte úřednickou a IT „hatmatilku“, kterou se vám web snaží říci, jak na to, máte smůlu.

My jsme na to ale přišli. Nejprve si soubor stáhněte do počítače, pak si rozklikněte program na čtení PDF (Acrobat Reader) a až v něm si soubor otevřete. Teprve pak vám bude fungovat!

Pokud nejste počítačově zdatní a hodláte formulář vypsat hůlkovým písmem rukou a na úřad nést osobně, stáhnout k vytištění si ho můžete jednoduše ve formě obrázku z tohoto článku.

Žádost o bonus pro OSVČ bez zástupce ve formátu JPG. Formulář si jako obrázek si můžete uložit do PC a následně vytisknout a vyplnit Žádost o bonus pro OSVČ bez zástupce ve formátu JPG. Formulář si jako obrázek si můžete uložit do PC a následně vytisknout a vyplnit | Finanční správa ČR

Ježek v kleci

Hned první položka na webu www.financnisprava.cz zvala včera ke stažení formuláře na program tzv. pětadvacítky ve formě interaktivního PDF souboru. Jenže to není až tak jednoduché. Pokud totiž nepochopíte úřednickou a IT »hatmatilku«, kterou se vám web snaží říci, jak na to, máte smůlu.

My jsme na to ale přišli. Nejprve si soubor stáhněte do počítače, pak si rozklikněte program na čtení PDF (Acrobat Reader), a až v něm si soubor otevřete. Teprve pak vám bude fungovat!

Pokud nejste počítačově zdatní a hodláte formulář vypsat hůlkovým písmem rukou a na úřad nést osobně, stáhnout k vytištění si můžete jednoduše ve formě obrázku na stránce www.blesk.cz/koronavirus

O nároku na podporu por fotbalisty čtěte ZDE >>>

Více o kompenzačním bonusu pro OSVČ čtěte ZDE >>>

krapotkin ( 12. dubna 2020 12:48 )

Jen žádejte, stejně dostanete kulový.

Greinfild ( 11. dubna 2020 22:17 )

Jak žádat???Mr.d.ejte tu tlustou píč.u do pr.de.ele dokud bude dejchat a pak Vám ta *** slíbí že už bude hodná a umožní vám zaplatit její výplatu

Greinfild ( 11. dubna 2020 12:38 )

No tak to je samozřejmostí a navíc chytří budou jako my žádat kompenzaci za ušlý zisk a poškození firmy...jo chce to jen šikovného právníka...a ovce hezky zacvakají tuhle trapnou rošádu

barracuda.sro ( 11. dubna 2020 12:15 )

Staré známé," Blbý kdo dává, blbější kdo nebere". Věřím, že si o pětadvacitku zažádá oněch 700 000 živnostníků, jak předpovídali.

gejzovic ( 11. dubna 2020 11:54 )

To nehrozi,kdyby se jednalo o zvyseneni,vsechny by stim souhlasili,bez diskuzi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa