Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těžká rána pod pás. Oblíbená restaurace na Pražském hradě končí, úder zasadil koronavirus

Autor: diz - 
10. dubna 2020
18:02

I když se na jednu stranu zdálo, že Pražský hrad a Hradčany jsou výhradou především pro turisty, i Pražané tam měli svůj oblíbený „koutek.“ Místečko, kde jim bylo dobře, o kterém mnozí nezasvěcení ani nevěděli. Jenomže bohužel nic netrvá věčně, a tak oblíbená restaurace Kuchyň musí nadobro zavřít své dveře. Důvodem je úbytek zákazníků v důsledku koronaviru.

Není příliš vyhlášených restaurací, které se nachází doslova ve stínu svatovítské katedrály. K tomu ten neokoukatelný výhled na Prahu! Restaurace Kuchyň se mohla pyšnit tím, co málokterá jiná v Praze. Její dny jsou ovšem u konce.

Konec - nadobro

Z Hradčan zmizeli lidé, a protože se hned tak nevrátí, rozhodli jsme se Kuchyni uzavřít,“ informuje podnik na svých facebookových stránkách. „Bohužel nemáme dostatek peněz na provoz, mzdy a nájemné, abychom zvládli nadcházející náročné období bez turistů, a proto ze Salmovského paláce odcházíme.“

„Nesmírně nás to mrzí zejména kvůli kuchařům, číšníkům a výčepním, kteří pečovali o každého hosta. Díky vám všem, kdo jste nám pomohli budovat tohle místo na dohled od Pražského hradu. Děkujeme vám, milí hosté, že jste naši Kuchyň navštívili,“ loučí se dojemně se svými hosty restaurace.

Oblíbená pražská restaurace Kuchyň na Pražském hradě musí kvůli koronaviru zavřít. Nadobro. Oblíbená pražská restaurace Kuchyň na Pražském hradě musí kvůli koronaviru zavřít. Nadobro. | Facebook Kuchyň

Ta se podobně jako mnohé jiné snažila fungovat i po dobu koronavirové krize, a to vařením pokrmů s dovozem. Bohužel marně. „Nová sezona bude nejdřív příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ cituje slova Tomáše Karpíška, majitelem gastronomické sítě Ambiente, pod níž spadá i Kuchyň, magazín Forbes.

Nelehký osud

Konec oblíbené restaurace nenechal obyvatele hlavního města v poklidu. Mnozí se na sociálních sítích k podniku vyjadřují. „Kuchyň pro nás byla nejlepší restaurace v Praze s nejlepším servisem a jídlem. A na nejkrásnějším místě. Moc mě to mrzí,“ sdělila na facebooku uživatelka Michaela.

„Bylo u Vás krásně - kombinace dokonalého,“ sdílí Monika. „Nejhorší je, že nejste první ani poslední, tahle doba položí víc restaurací a jiných podniků,“ vyjádřil názor uživatel Zdeněk. Daleko od pravdy není, protože právě Tomáš Karpíšek se spolu s jinými gastronomickými „esy“ v březnu obrátil na vládu, aby restaurace nenechala svými nařízení o přerušení provozu padnout.

Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci,“ stojí v otevřeném dopisu vládě, pod kterým jsou podepsáni vyjma Karpíška například také Zdeněk Pohlreich, Emanuele Ridi, Radek Kašpárek nebo Jan Punčochář.

zvonik54 ( 11. dubna 2020 05:38 )

Pokud se majitel restaurace chová technicky jako parazit turistů, tak když mu zmizí hostitel, což se staví do této role téměř všichni turisté, tak prostě parazit chcípne. Maximálně přeleze jinam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa