Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt ředitele berňáku Prahy 10: Chtěl chránit podřízené před koronavirem. Byl sám nakažený?

Autor: jim - 
10. dubna 2020
05:30

Kolegové, rodina i přátelé drží smutek za zemřelého Jindřicha Menčíka, ředitele Finančního úřadu Prahy 10. V úterý večer skonal a podle zaměstnance úřadu je pravděpodobné, že byl sám nakažený koronavirem covid-19. Přitom Menčík v březnu, po zjištění prvního výskytu infikované zaměstnankyně na svém úřadě, bojoval o uzavření berňáku, a chtěl tak chránit podřízené a návštěvníky. Marně. 

Poslední dny prožil přátelský, velmi lidský ředitel Finančního úřadu Jindřich Menčík pod velkým tlakem. Podle jednoho zaměstnance úřadu, který si nepřál být jmenovaný, na svoje kolegy nedal nikdy dopustit. Což platilo i pro jeho poslední týdny života.

Na konci března přišla zaměstnankyně Finančního úřadu Prahy 10 do kontaktu s lidmi nakaženými koronavirem. Sama byla infikovaná a ještě několik dní chodila do práce v Praze 10. V neděli 8. března se epidemie u ní ověřila a v úterý byl provedený pozitivní nález u dalšího zaměstnance. Úřad přesto fungoval dál v běžném režimu.

Chránit své lidi

Ve středu ráno se na dveřích úřadu nečekaně objevila cedule, že je Finanční úřad z technických důvodů uzavřený. Zamčení budovy pro veřejnost inicioval podle zaměstnance sám ředitel Menčík: „Byl to on, který nechal hned po zjištění nákazy koronavirem úřad uzavřít,“ uvedl zaměstnanec. Tabulka tam vydržela ale jen krátce: „Poté údajně dostal přes prsty a ještě týž den odpoledne se úřad znovu otevřel. Celá situace ho velmi trápila a chtěl chránit svoje lidi na úřadě i lidi zvenčí,“ prozradil zaměstnanec pro Blesk.cz. Přes prsty měl podle výpovědí zaměstnanců dostat od vedení.

Včasná reakce? 

Další zaměstnanci se shodují také na tom, že ředitel právě opakovaně apeloval na vedení z Generálního finančního ředitelství, aby byl úřad uzavřený. Podle jejich mluvčí Zuzany Mašátové přijaly všechny finanční úřady v Česku hygienická opatření ještě před prvním výskytem koronaviru na našem území. Co se týče berňáku v Praze 10, tak se nově nastalá situace začala řešit již v neděli 8. března, kdy byla potvrzená nákaza u zaměstnankyně.

„Bylo ihned zkontaktováno pracoviště Hygienické stanice pro hlavní město Prahu, v jejíž spolupráci došlo k vytrasování všech epidemiologicky-významných kontaktů, kterým byla ihned nařízena domácí karanténa,“ uvedla Mašátová. Podle zaměstnanců Finančního úřadu však hygiena a vedení nezareagovalo včas a dostatečně.

Infikovaný berňák

Koronavirus se totiž mezi další zaměstnance rychle rozšířil. Podle nejmenovaného zaměstnance je aktuálně nakaženo nemocí covid-19 přes 10 lidí a dalších 25 lidí je v karanténě. „Zároveň mohu potvrdit, že na úřadě je běžně známo, že ředitel byl nakažen koronavirem, ale zda to bylo příčinou smrti, to samozřejmě nevíme. Byl na něj vyvíjen obrovský tlak, protože sám chtěl úřad uzavřít, navíc byl i prostorově výraznější, takže kombinace všech těchto okolností mohla vést k tomuto smutnému konci,“ prozradil zarmoucený zaměstnanec. Soustrast vyjádřila také ministryně financí Alena Schillerová (ANO): „Ministryně je zprávou zasažena a soucítí s rodinou,“ řekl mluvčí jejího rezortu Michal Žurovec.

Nouzový režim

Ve středu 11. 3. od 14 hodin začal platit po celé republice nouzový stav a finanční úřad začal fungovat v novém režimu. Podle nejmenovaného zaměstnance mají aktuálně rozšířenou pracovní dobu na 10 hodin denně, přičemž 2 dny chodí do práce a 2 dny mají placené volno. Úřad je rozdělený na separované týmy A a B, aby byl schopný dál fungovat a zaměstnanci se nepotkávali. Každý zaměstnanec navíc dostal 3 látkové roušky a desinfekční gel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa