Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Praha bude testovat domovy pro seniory na koronavirus. Některá zařízení dostanou přednost

Autor: jim, ČTK - 
9. dubna 2020
18:16

Pražský magistrát rozhodl o tom, že zahájí plošné testování zaměstnanců v domovech pro seniory na nemoc covid-19. Úplně první budou testovaná zařízení, která se chystají do dobrovolné karantény. Během ní budou zaměstnanci nepřetržitě uzavření v domovech spolu se svými klienty.

Pro testování zaměstnanců domovů na covid-19 by měla mít v tuto chvíli Praha potřebné vybavení. „Nebyl problém se domluvit s laboratoří Biocev, která pro nás uvolnila kapacitu asi 100 vzorků týdně,“ řekla radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě). Po dokončení testů u těchto domovů přijdou na řadu i ty zbylé.

Vedení města vytipovalo několik domovů, které plánují, že jejich zaměstnanci se budou střídat v dobrovolné karanténě, při níž zůstanou v domovech s klienty a nebudou vycházet ven. „Zařízení by tak věděla, že do směny vysílají lidi, kteří nejsou nakaženi,“ řekla Johnová.

Zpátky k rodině

Město chce vyjít vstříc lidem, kteří si chtějí k sobě vzít své příbuzné z domovů. Pracovníci magistrátu jim poradí s řešením konkrétních problémů, jako například se získáním ochranných pomůcek nebo s komunikací s pečovatelskými a dalšími službami. Lidé mohou zavolat na telefonní linku 236 002 536, kde najdou pomoc.

Nakažení dosud byli pouze v domovech na Chodově a v Michli. Podle dřívějších informací sedm klientů z michelského domova s prokázanou nákazou zemřelo. Na Chodově byli někteří klienti odvezeni do nemocnice, další jsou v karanténě. Senioři byli v Praze nakaženi také v Thomayerově nemocnici v Krči a v Nemocnici sv. Alžběty Na Slupi.

V Praze bylo podle informací hygienické stanice k minulé sobotě 79 seniorů s potvrzenou nákazou nebo příznaky v izolaci přímo v zařízení a dalších 48 v karanténě. Hospitalizovaných jich bylo 32. Z personálu bylo v domácí izolaci 37 lidí, v karanténě 36 a v nemocnici jeden.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa