Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První v Praze: Thomayerka proti koronaviru nasadila experimentální lék Plaquenil

Autor: luv, diz - 
9. dubna 2020
13:32

Thomayerova nemocnice zkouší léčbu experimentálním lékem Plaquenilem a je tak dosud jedinou nemocnicí v Praze. Lék vyzkoušela už na jedenácti pacientech, nyní se podává dalším dvěma a čeká se na výsledky. Nemocnice zároveň testuje nové léčebné prostředky, které by v boji proti koronaviru mohly zabrat.

Thomayerova nemocnice jako vůbec první nemocnice v Praze vyzkoušela experimentální lék Plaquenil pro léčbu pacientů, u nichž byl potvrzen covid-19. Lék podali hned druhému pacientovi, který byl hospitalizovaný s nákazou už v polovině března. Dosud tímto lékem léčila plicní klinika více než jedenáct svých pacientů, po dobu pěti dní s dobrou tolerancí a klinicky příznivým průběhem nemoci. Nyní je lék podáván dalším dvěma novým pacientům a na výsledky léčby se čeká.

Výzkum dalších postupů

Mluvčí nemocnice Petr Sulek také upozornil na to, že kromě testování léku Plaquenil se Thomayerova nemocnice zabývá také výzkumem nových léčebných prostřeků proti covid-19. Do klinických studií je zapojena plicní klinika. Její přednostka Martina Vašáková k tomu uvádí: „Naše klinika ve spolupráci s Transfuzním oddělením v Thomayerově nemocnici například připravuje vůbec první potencionální dárce vyléčené z COVID pro odběr krve na plazmu s protilátkami proti COVID-19. Tuto novou léčebnou metodu chceme použít u těžkých akutních případů pozitivních pacientů.“

Osmnáct nakažených pacientů 

„Od začátku března bylo jen na plicní klinice hospitalizováno celkem 18 Covid+ pacientů a z toho třináct mělo RTG známky pneumonie a z toho pouze dvě pacientky ve vysokém věku, které byly velice chronicky nemocné – polymorbidní, zemřely,“ uvádí. Ženy prý ale nepodlehly koronaviru, zemřely na selhání životních funkcí.

Paradox sestřičky Věry

Velký paradox zasáhl sestřičku Věru (†47) z Thomayerky. Podle ředitele nemocnice Zdeňka Beneše se nakazila od nakaženého taxikáře, a přitom mu sama zachránila život. V neděli 29. března  náhle zemřela. Ředitel Beneš o své zesnulé zaměstnankyni nešetřil slovy chvály. Podle něj nakažená sestřička měla velké výčitky a zažívala obrovský stres.

Další nakažení v nemocnici

Od nakaženého taxikáře, kterému byl ve Všeobecné fakutlní nemocnici podáván experimentální lék Remdesivir, se v Thomayerově nemocnici nakazili dvě sestry a jeden lékař, další sestřička z ambulance a sanitářka se pravděpodobně nakazily mimo nemocnici. Nákaza se následně prokázala také na oddělení následné péče, kde má koronavirus celkem osm sestřiček a 24 seniorů. Jeden 75letý dědeček s koronavirem na oddělení zemřel. „Situaci máme pod kontrolou a v rámci daného pracoviště jsme přijali režimová opatření, která se týkají hygieny, izolace a protiepidemických zásad," tvrdí Sulek.

V současné době je v Thomayerově nemocnici hospitalizováno celkem 21 pacientů, u nichž byla prokázaná nákaza koronavirem. Čtyři z nich jsou podle mluvčího na plicní klinice, dva z nich jsou na anesteziologicko resuscitačním oddělení, 15 pak na oddělení následné péče.

Nemocnice pracuje na plné obrátky

Ačkoliv se zdá, že v Thomayerově nemocnici v poslední době neřeší nic jiného než koronavirus a s ním spjatou léčbu, není tomu tak. Chod nemocnice je zachován s drobnými omezeními ve všech lékařských oblastech.

„Byť všichni se nyní zaměřují na Covid+ pacienty, tak v naší nemocnici není zanedbávána zdravotní péče ani o jiné akutní pacienty se závažným onemocněním,” vysvětluje ředitel Beneš. „Velice si totiž uvědomujeme, že jsou zranitelní a potřebují také kvalitní léčbu i ošetřovatelskou péči. Zdravotní péče o jiné závažné nemoci je u nás  plně zachována a je oddělena od těch pracovišť, kde jsou hospitalizováni suspektní či Covid+ pacienti.“

sukin-sa-vracia ( 9. dubna 2020 16:46 )

Já ho mám doma. A nikde jsem nenašel odkud je. Akorát je tam registrace: ČR/ SR. Donedávna byl běžně k mání na léčbu rakoviny. Když se v médiích objevilo že by mohl léčit koronavirovou nákazu tak státní ústav pro kontrolu léčiv stopl jeho distribuci....

vaber ( 9. dubna 2020 15:56 )

nějak zapomněli napsat odkud lék je a kde byl zkoušen

11karel11 ( 9. dubna 2020 13:49 )

Jakpak se vede taxikářovi, nic se o jeho zdraví nepíše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa