Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump v době pandemie vyměnil mluvčí. U koronaviru se netrefila, Obamu chtěla zničit

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. dubna 2020
19:10

Prezident Spojených států Donald Trump v době pandemie koronaviru vyměnil svou tiskovou mluvčí. Funkci, jež dosud zastávala Stephanie Grishamová, převzala Kayleigh McEnanyová (31), která do této doby vystupovala za prezidentův volební štáb. Grishamová se podle tisku vrací do týmu první dámy Melanie Trumpové. McEnanyová ještě ani pořádně nezačala a už má na kontě několik kontroverzních výroků. Vyjádřila se i ke koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19. „Ten tady neuvidíme,“ prohlašovala ještě na počátku března McEnanyová. Zprávu přinesl deník The Guardian.

McEnanyová je Trumpova čtvrtá tisková mluvčí, nechvalně proslula už v roce 2012 svým útokem na tehdejšího prezidenta Baracka Obamu. Stejně jako Trump podporovala konspirační teorii, že se Obama nenarodil v USA, ale v Keni. „Jak jsem potkala tvého bratra… Vlastně nic, on je stále v nějaké chatrči v Keni,“ napsala tehdy na twitteru.

„Prezident nelže“

V březnu 2017 McEnanyová vystoupila proti Trumpovým kritikům, podle nichž se prezident věnuje víc golfu než státu. Na toto konto uvedla, že Obama si šel zahrát golf, když byl v Pákistánu teroristy zavražděn novinář Daniel Pearl. Za svoje slova se tehdy musela omluvit, Obama byl v době Pearlovy vraždy v roce 2002 senátor, nikoli hlava státu.

Novou tiskovou mluvčí prezidenta Trumpa se stala Kayleigh McEnanyová. Novou tiskovou mluvčí prezidenta Trumpa se stala Kayleigh McEnanyová. | Instagram Kayleigh McEnanyové

Její omluva byla ale dost pochybná. „Omlouvám se, myslela jsem popravu Jamese Foleyho, kterého v Sýrii v roce 2014 zabili džihádisté,“ reagovala McEnanyová na pobouření, které poznámkou o Pearlovi vyvolala. Reportéři deníku Washington Post tvrdí, že Trump během svých prvních tří let vlády pronesl na 16 tisíc lživých či zavádějících výroků.

„Prezident Trum nelže, tomu nevěřím,“ uvedla McEnanyová v srpnu 2019 v interview pro CNN. Její poslední bizarní prohlášení se týkají koronaviru, který si v USA vyžádal už 14 530 obětí. „Taková nemoc sem přijde. Není to osvěžující v porovnání s hroznou vládou, kterou jsme trpěli pod Obamou?“ následně se nechala slyšet, že z koronaviru těží demokraté. Místo výtky za svoje slova dostala odměnu v podobě pozice mluvčí Bílého domu.

Grishamová se obešla bez tiskových konferencí

„Stephanie Grishamová končí coby tisková mluvčí. Za svého působení nikdy neměla brífink s novináři. (...) A probíhá přestavba komunikačního odboru," shrnula na twitteru reportérka televize CNN Kaitlan Collinsová. Bílý dům následně oznámil, že Grishamová se vrátí do týmu první dámy Spojených států Melanie Trumpové.

„Má náhrada bude oznámena v nejbližších dnech a já zůstanu v Západním křídle (Bílého domu), abych pomáhala s hladkým přechodem tak dlouho, jak to bude potřeba,“ cituje oficiální prohlášení Grishamovou, která jednak komunikovala s médii za americkou hlavu státu a zároveň byla šéfkou komunikačního oddělení Bílého domu.

Tyto funkce nyní zaplní dvě ženy, jejichž jména jsou mezi stoupenci amerického prezidenta dobře známá, napsala agentura AP s odvoláním na vysoce postavený vládní zdroj. Roli mluvčí prý převezme McEnanyová, zatímco řízení „strategické komunikace“ se ujme dosavadní mluvčí Pentagonu Alyssa Farahová, která dříve spolupracovala i s viceprezidentem USA Mikem Pencem. Média vidí za rošádou vliv nového personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse.

Trump si jako tiskový mluvčí vystačí sám

Grishamová byla v pořadí třetí tiskovou mluvčí Bílého domu za dobu Trumpova úřadování. Před ní tuto funkci vykonávali Sean Spicer a Sarah Sandersová. „Ve skutečnosti je ale Trump sám sobě tiskovým mluvčím a vždy tomu tak bylo,“ komentovala nejnovější personální změnu politická reportérka rozhlasové stanice NPR Tamara Keithová.

Její slova dokumentuje skutečnost, že během Trumpova prezidentství postupně ubývalo tradičních tiskových konferencí v podání mluvčího Bílého domu, a Grishamová je krátce po nástupu na tento post úplně zrušila. Novinářům posílala prohlášení, několikrát se také objevila ve vysílání televize Fox News, která je Trumpovi a jeho administrativě výrazně nakloněná.

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

Video se připravuje ...
Další videa