Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůně v bytě dokážou ovlivnit zdravotní stav i psychiku. Víme, jaké si vybrat!

14. dubna 2020 | 06:00

Většina z nás teď doma tráví víc času než obvykle. Proto také víc než kdy jindy záleží na tom, abychom se v jednotlivých místnostech cítili dobře. Toho snadno docílíte přírodními vůněmi, které dokážou navodit tu pravou atmosféru.

Vůně na nás mají velký vliv. Působí na psychiku, a dokonce dokážou ovlivnit i náš zdravotní stav. Při výběru proto dávejte vždy velký důraz na kvalitu produktů a volbu vhodného aroma. Éterické oleje by měly být vždy stoprocentně přírodní, v tmavé lahvičce a se štítkem, na němž je i latinský název rostliny. Naopak se vyvarujte umělých parfemací, které jsou obvykle dráždivé a u citlivých jedinců můžou vyvolat potíže s dýcháním, bolesti hlavy, či dokonce nevolnost. Konkrétní vůni pak vybírejte podle psychického rozpoložení a zdravotního stavu, vždy se ale řiďte především svým nosem. Co se týče jednotlivých vůní do konkrétních míst v domě, můžete se inspirovat našimi praktickými tipy.

Chodba

Zádveří a chodba bývají často opomíjenými prostory v domě. Přitom jsou to první místnosti, do nichž vstoupíte, jakmile projdete hlavními dveřmi. I zde by proto vůně neměla v žádném případě chybět a měla by především navodit radost z toho, že přicházíte do svého království. Dobře se tady ujmou například levandule, citron nebo hřebíček, které příjemně naladí a uvolní. Sem se také skvěle hodí nenáročný difuzér, na který nebudete muset dohlížet.

Obývací pokoj

Snad jednou z nejdůležitějších místností je pak obývací pokoj, který bývá i srdcem domova, v němž se schází celá rodina. Zde si můžete dovolit s vůněmi experimentovat a volit aroma podle momentální nálady. Tady se vedle difuzéru ujmou také vonná svíčka či aromalampa. Tu musíte kontrolovat, aby se v ní olejíček nepřehříval, nebo dokonce nepřipaloval.

Kuchyň

Při vaření vzniká spousta pachů, které je třeba pohlcovat. S nimi se snadno vypořádáte pomocí babských rad. Například můžete zkusit na plotně nechat chvíli povařit vodu s octem a lžičkou skořice. Pomůže vám ale i obyčejný citron. Na talířek dejte citronovou kůru a pak ho položte na misku s vodou, kterou necháte na topení odpařovat. I zde se skvěle uplatní některé vůně, které by měly především aktivovat chuť k jídlu. Například můžete na zeď pověsit trs tymiánu nebo osvěžit vzduch vůní máty, bazalky, ovoce či jehličnanů.

Koupelna

V koupelně používejte především svěží vůně s dezinfekčním účinkem. Tuto funkci jednoznačně splní tea tree, eukalyptus nebo citron. V něm se pak pěkně snoubí skořice a hřebíček, které dokonale nastartují den. Naopak večer si můžete zase dopřát relaxační koupel s vůní levandule.

Jaké vůně do dalších částí bytu? Vše o éterických olejích a jejich účincích se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy! Aktuální vydání Blesku pro ženy je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: archiv

Autor: red
Video se připravuje ...