Po ulicích Újezda nad Lesy běhá serval! Samička, která slyší na jméno Honey, se ztratila ve středu. „Nešťastnou náhodou se nám zaběhla z našich tří koček jedna samička servala,“ napsal do místní facebookové skupiny Jan, který africké kočkovité šelmy chová v Chotěnovské ulici v Újezdu nad Lesy.

Servalové se živí ptáky a malými hlodavci, dokážou vysoko vyskočit a rychle běhat. Netradiční domácí mazlíček může budit strach, podle majitele k němu ale není důvod. „Je velikosti cca jako střední pes, je hodná, neškodná, neagresivní a nejspíš docela vystrašená. Doopravdy neublíží, je vychovaná člověkem, nicméně je dost zvědavá,“ uklidňuje chovatel.

Honey by podle něj mohla být zalezlá někde pod keřem a z cizích lidí má spíš strach. Chovatel přiložil také telefonní číslo s tím, že pokud ji kdokoliv viděl, má se ozvat. „Potřebujeme ji lokalizovat, to už ji pak hravě odchytíme,“ dodal. 

Výlet si serval užil pouze na necelý jeden den. Večer jej totiž podle majitele našli sousedé: „Byla za hasičárnou na poli, je tam vysoká tráva...tak se jí tam líbilo. Už je šťastná doma se svým zbytkem,“ napsal na facebooku Jan a všem poděkoval.

Serval se ztratil už loni

Není to poprvé, co se v téže ulici ztratila kočkovitá šelma. Začátkem loňského července kdosi z místních zavolal strážníky s tím, že se po silnici potuluje „gepard“. „Ze zaslané fotografie oznamovatele nakonec vyšlo najevo, že jde o servala. Strážníci při místním šetření zjistili, že se ve stejné ulici nachází chovatel, který nejprve tvrdil, že má všechna zvířata doma, později ale na předložené fotografii své zvíře poznal,“ uvedla tehdy k případu mluvčí pražských strážníků Jiřina Ernestová.

Fotogalerie
3 fotografie